СЕМЕНА ОТ КРАТУНА
Lagenaria siceraria

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
Бутилкова кратуна Бутилкова кратуна (5 семки) БЕЗПЛАТНО ИЗЧЕРПАНИ!!!
Семената за тази кратуна получих от Катерина Попова от село Мосомище, за което благодаря! Това е бутилков тип кратуна (от вида Lagenaria siceraria, син. L. vulgaris). Когато узрее стените стават доста дебели и здрави 6-7 мм. Отглежда се както тиквите. У нас на-често пускат растенията да растат по асмите, така плодовете придобиват по симетрични форми. Младите завръзи могат да се използват както тиквичките (важи и за другите сортове). 
 
кратуна сорт Гакхаа Гакхаа (15 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Кратуни тип бутилка. Произхожда от Алжир. Кратуните са красиви - тъмно зелени със светли петна. Стените им са тънки 2-3 мм. (белезите по кратуните са причинени от клоните на дърветата, на които са расли)
 
кратуна круша Круша (15 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Кратуни тип круша. Изравнеността е добра. Стените са дебели средно 4-6 мм. Сортът е късен и затова не трябва да се закъснява със сеитбата. За северна България дори е препоръчително да се отглежда с разсад - семената се засяват в кофички към 10-15 април; държат се на топло; разсаждат се след отминаване опасността от слани. (Кратуната на снимката е изсушена, но не  необработена, затова изглежда така)
 
кратуна Кутия Кутия (15 семки) 1.00 лв.
Кратуни тип кутия. Изравнеността по форма и размер е добра. Стените са дебели средно 7-8 мм. (белезите по кратуните са причинени от клоните на дърветата, на които са расли)
 
кратуна Легендарна бутилка Легендарна бутилка (15 семки) 1.00 лв.
Кратуни тип бутилка. Изравнеността по форма и размер е средна. Стените на кратуните от едни растения са тънки 2-3 мм., от други средно дебели - до 5 мм. Събирал съм семена само от тези с по-дебелите стени, но почти сигурно ще се раждат и кратуни с тънки стени. (белезите по кратуните са причинени от клоните на дърветата, на които са расли)
 
кратуна Средна бутилка Средна бутилка (15 семки) 1.00 лв.
Растението е силно растящо. Ражда изобилно. Има растения раждащи кратунки с тънка шия и такива с издута. Кратунките на снимката са отглеждани на земята и затова са леко изкривени. Ако искате да са прави и симетрични (като тези отляво на голямата снимка) трябва да ги отглеждате на опорна конструкция. Стените са средно дебели 3-4 мм. (Кратунките на снимката са в процес на съхнене затова цветът им не е еднороден)
 
кратуна Фрогинов Фроги (15 семки) 1.00 лв.
Силно растящо растение с отлична родовитост. Кратунките са средно малки с напетнена кора. Формата им варира дори в рамките на едно растение, има с издута и с тънка шия (кратуните на снимката са от едно и също растение). При изсушаването им напетняването остава - избледнява, но не изчезва (на последната снимка е дадена изсушена кратунка). Стените са средно дебели до дебели 4-5 мм.
 
кратуна Фроги 2 Фроги 2 (15 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тези кратунки израстнаха от семена от оригиналния сорт Фроги, който е описан по-горе. Основната разлика е в липсата на напетняване на кората. По останалите си характеристики са почти еднакви. (Кратунките на снимката са в процес на съхнене затова цветът им не е еднороден)
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК