ФИЛА / ЛИПИЯ
(Phyla dulcis)

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
Фила / Липия

Фила / Липия

Фила, син. Липия, Липпия (Phyla dulcis, син. Lippia dulcis) ИЗЧЕРПАНИ!!!

Все още филата е по-известна със старото си име - Липия. Произхожда от района разположен между южната част на Мексико и Колумбия. Представлява многогодишно, тревисто, пълзящо растение. В листата на филата се съдържа веществото Хернандулцин, което е приблизително 1250 пъти по сладко от захарозата (захарта). Местните племена отдавна я използват като подсладител. За съжаление обаче филата има и сериозни недостатъци:
- Листата са не са много нежни и също така са покрити с къси сравнително груби власинки, което ги прави не много приятни за директна консумация.
- Но най-големият недостатък е, че освен хернандулцин в листата на филата се съдържа и камфор, което ги прави доста ароматни. Именно заради камфора е за препоръчване филата да не се употребява от малки деца и бременни жени.

Този аромат в домашни условия е трудно/невъзможно да се отдели от сладостта. Именно поради това вариантите за употреба на филата като подсладител не са много - основно в билкови чайове. 

При нашите климатични условия филата може да се отглежда на открито като едногодишно растение. Започва да цъфти бързо и не се нуждае от чуждо опрашване, за да образува семена. Проблемът е, че не се образуват много семена, а и те са много малки, което ги прави трудни за отделяне. Затова най-лесно е да се захване от готово растение, което да се прибира през зимата на топло. Растенията лесно образуват корени по възлите на стъблата, когато докоснат влажна почва. По този начин може да става вегетативното ѝ размножаване. Ако разполагате със семена засейте ги повърхностно във влажна, рохкава почва. Това може да стане 5-6 седмици преди последните възможни слани за района ви. Ако ги държите на топло (20-25 градуса) семената никнат средно за 2 седмици. Разсадете след отминаване на опасността от слани по примерна схема 50 х 30 см. Грижите са стандартните - поливане (при нужда) и плевене.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК