СВЕЖИ ПОДПРАВКИ

 

Всичко описано на страницата е само за информация


##Акмела (син. Спилантес) със зелени листа
Едно от любимите ми растения. Ползват се листата, които са нежни, крехки и сравнително сочни. Нямат аромат и вкус, но предизвикват много интересно усещане в устата. Когато сдъвчете някое листо веществата, които се отделят предизвикват леко изтръпване, нещо като при консумация на силно газирана напитка. Този ефект продължава по-малко от минута, но остава едно усещане за свежест, като при ментата, но без да има аромат.
Силно я препоръчвам и на бармани, които обичат да експериментират с коктейли. Може да се получи нещо много интересно.
 
##Акмела (син. Спилантес) с червени(кави) листа
Всичко казано за зеленолистната акмела важи и за тази. Разликата е само в цвета на листата им.
 
##Боливийски кориандър (Порофилум)
Произхожда от Южна Америка. Ботанически и като аромат няма много общо с кориандъра или силантрото. Листата са сравнително малки, крехки, нежни и силно ароматни. Ароматът влиза в групата на "уханията", които не всеки би харесал (също като силантрото). Не е лесно да се опише. Аз бих го охарактеризирал като напомнящ на прясна риба. Вкусът отговаря на аромата.
 
##Перила, японска зелена
Предполагам, че всеки готвач познава това ароматно растение. Едри листа с аромат и вкус почти точно като на кимион.

Агастаче - описано е на сайта, тук
Босилеци - Лимонов, Лайм, Тайски, Австралийски див (Има силно сладникав аромат. Сладникавите аромати не са ми по вкуса, но този е изключение.) и др.
Виетнамски кориандър - Ботанически няма нищо общо с кориандъра, но аромата и вкуса на листата му доста наподобяват този на силантрото.
Епазот - Добре известна мексиканска подправка с уникален аромат. Спада към миризмите, които първоначално най-вероятно ще те отблъснат, но в последствие може и да се научиш да харесваш. Когато за първи път помирисах епазоте се отвратих, но доста бързо привикнах към нея и вече ми действа апетитовъзбуждащо. Как да я опиша?! Съществуват форми ("сортове") с различен аромат. Миризмата на тази, която предлагам сега бих я описал така: 75% петрол, 20% чубрица и 5% джоджен.
Естрагон, Тарос - френски и руски - За тези, които не знаят разликата - т. нар. "френски" естрагон/тарос (наричан още и "немски") е културната разновидност на този вид пелин и за кулинарни цели е далеч по-използван от т. нар. "руски". Ароматът и вкусът му са анасонови (но по-добри от на истинския анасон), вкусът е и леко парлив. Руският има доста по-слаб аромат, който е подобен на френския, но без анасоновата част, приятен е, но не е нещо забележително. Най-често се използва при приготвяне на туршии.
Естрагон, мексикански - Това растение дори не е близък роднина на истинския естрагон, но ароматът и вкусът му са много подобни на френския тарос. Подобни, но не напълно еднакви. Мексиканският е с по силни аромат и вкус и според готвачите, които го познават за много от рецептите изискващи ползването на естрагон с мексиканския се получават по-добри резултати отколкото с оригинала (френския).
Зута левана - Едно от най-популярните подправъчни растения в Близкия Изток. Средно силен не чист (медицински) ментов аромат и вкус.
Калоферче - Добре известно растение. Силен балсамов аромат и силно горчив вкус (точно като на кора от грейпфрут). Този "сорт" ми е от Армения.
Къри (Мурая) - Оригиналните индийски листа къри. Аромата и вкусът не са нещо непознато, но все още не мога да се сетя точно на какво ми мирише. Напомня ми за нещо... пържено?! Определено възбужда апетита. При изсушаване на листата аромата почти изчезва.
Лептоспермум - описан е на сайта, тук
Менти - Два сорта джоджен. Мента 'Портокал' (описана е на сайта, тук). И още 2-3.
Митсуба, Японски магданоз - Роднина на магданоза, но с доста по-различен аромат и вкус.
Монарда - Вид с доста подобен на мащерка аромат и вкус, и друг вид с аромат на бергамот.
Папало - Вариетет на боливийския кориандър. Идентичен аромат и вкус, разликата е във формата (кръгла) и размера (по-голям) на листата.
Перила, корейска - Големи листа с лек плодов аромат.
Планинска мента - Северноамериканско диво растение от семейството на ментите, но не е истинска мента. Сравнително дребни, овласени листа. Силен ментолов аромат и вкус.
Тагетеси - 2-3 вида от Южна и Северна Америка чиито листа имат цитрусов аромат. Ограничено се използват като подправки от местните племена. Аз не виждам потенциал в тях, но ако ви е интересно...
Фила/Липия - описана е на сайта, тук
Цимбопогон - Лимонена трева (описана е на сайта, тук) и един неизвестен за мен вид цимбопогон, чиито листа са с аромат на т. нар. истинска дъвка (Mastic - смолата от Pistacia lentiscus)

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК