СЕМЕНА ОТ АКМЕЛА
Acmella oleracea (син. Spilanthes oleracea)

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
Акмела зелена Акмела зелена (50 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Едно от любимите ми сред необичайните растения. Ползват се листата, които са нежни, крехки и сравнително сочни. Нямат съществен аромат и вкус, но предизвикват много интересно усещане в устата. Когато сдъвчете някое листо веществата, които се отделят предизвикват леко изтръпване, нещо като при консумация на силно газирана напитка. Този ефект продължава по-малко от минута, но остава едно усещане за свежест, като при ментата, но без да има аромат. Най-често се използва в умерени количества в салати. Разбира се като всичко нестандартно и в този случай - на едни хора се нрави, а на други не.
Този сорт е със зелени листа и стъбла.
 
Акмела червена Акмела червена (50 семки) 1.50 лв.
Този сорт се отличава от зеления единствено по цвета, който е червеникав. Останалите различия са несъществени.
ОТГЛЕЖДАНЕ
Акмелата, която бе известна и с името "Спилантес" най-вероятно произхожда от Бразилия. Растението е тревисто, стелещо се, достигащо средно 20-30 см. В топлите страни е многогодишно, но в умерения климат се отглежда като едногодишно, защото не издържа на отрицателни температури.

Отглежда се лесно. За предпочитане е чрез разсад.
Семената се засяват 30-40 дни преди последните възможни слани за района. Най-добре е да се ползва лека почвена смеска, в която семената се засяват на 0,5 см. До поникването им се държат на топло и светло място, като почвата се поддържа влажна. Когато разсадът стане достатъчно голям, за да може да се работи лесно с него (обикновено, когато е над 4-5 см.) и опасността от слани е отминала се разсажда по примерна схема 10-15 см. Х 20-30 см.
Следват стандартните грижи - плевене и поливане, когато е нужно.
Описаният начин не е единствено възможен за отглеждане на акмелата. Разсада може да се произведе и през май, дори и през юни, и пак да се получи добра реколта. Възможно е да се извърши и директна сеитба, но това е добър вариант само когато разполагате с достатъчно семена, защото при директната сеитба кълняемостта винаги е по-ниска.

Беритбите могат да започнат скоро след това, като е желателно да оставяте поне 1/3 от растението, за да може да се възстанови по-лесно и бързо и да може да извършите няколко беритби.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК