СЕМЕНА ОТ ГОЛ ОВЕС
Avena nuda
(син. Avena sativa var. nuda)

СНИМКИ ОПИСАНИЕ

голозърнест овес Тал бой

Тал бой (100+ семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
(предварително да уточня, че не разполагам с тонове семена, предлагат се само на дребно за лично размножаване)
Сортът е от Канада. Точният му произход не е известен. Отглеждан е основно от Менонити (християнска религиозна група). Последните 4-5 години привлече вниманието на повече хора, предимно в средите на биологичните производители. "Тал бой" е име, което му е дадено скоро, защото преди това е нямал име.

Сортът е голозърнест, като зърното лесно се отделя от плявата. При подходящи условия на растеж и развитие растенията достигат 2 м. височина, което го прави и отличен източник на слама. За овеса "подходящи условия" са по-хладно време (под 30 градуса) и влажна почва. При мен е достигал до 1,2 м., като е сравнително устойчив на полягане. Сортът е пролетен, тоест сее се на пролет. Не съм го пробвал с есенна сеитба, но ми се струва, че може да се окаже и по-добър вариант за нашите условия. За най-добри резултати при пролетна сеитба се сее при първа възможност. Пробвал съм го със сеитба в началото на юли, като се отглежда при поливни условия. Става, но добива е по-нисък. За няколкото години, през които го отглеждам не съм имал проблеми с болести. Средният добив в Канада е 350-400 кг. от декар.

Отглеждане: Сее се по примерна схема 15-20 см. между редовете и 5-10 см. в реда. Ако го засеете през по-топлите месеци - след март-април, когато и плевелите се активизират може да се наложи да го окопавате. При засушаване поливайте, ако имате тази възможност. Прибира се след като растенията изсъхнат, но не се бавете много, защото зърната започват да се ронят. На малки площи при ръчно прибиране е най-добре да не се изчаква целите растения да изсъхнат, а само класовете. Изрязвате - оставяте на слънце да изсъхнат много добре - стъпквате - отвявате.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК