СЕМЕНА ОТ ЦВЕТЕН ПАМУК
Gossypium spp.

ОПИСАНИЕ

Кафяв памук А7 (Gossypium sp.) (15 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!

[##]Памукът не става за ядене но прецених, че този сорт е доста интересен и затова го влючвам в сайта.

Цветният памук не е нещо ново. В миналото се е отглеждал доста по-широко, но с времето е почти напълно забравен. Причината за това е, че има доста ограничена цветова гама и за това индустрията е предпочела белия, който с помощта на текстилните бои може да се оцвети във всеки друг цвят. Естествено оцветеният памук има едно голямо предимство пред изкуствено оцветения, и то е, че с времето цветът му не само че не избелява, а дори напротив - леко потъмнява. Именно затова през последните години интересът към тези сортове се възражда. Те никога няма да изместят белите, но си имат своята ниша - за производството на висококачествен (луксозен) текстил. Този памук има и друго предимство пред изкуствено оцветения - няма нужда от боядисване, от което следва, че няма възможност за замърсяване на природата и по специално на водите.

Не съм сигурен точно към кой вид спада този сорт - или е Gossypium hirsutum, който произлиза от Мексико и Централна Америка, или е Gossypium barbadense, който произлиза от Южна Америка. Цветът му е бежово-кафяв. Дължината на влакното е 2-3 см., което го причислява към средно дългите. Достатъчно ранен е, за да може да се отглежда и в Северна България.

Отглеждане: Когато разполагате с повече семена най-лесно е да ги засеете директно на постоянното им място. Това става след като е отминала опасността от мразове и температурата на почвата е достигнала поне 18° на 4-5 см. дълбочина (семената на памука никнат при температура над 14°, но е по-сигурно, ако е поне 18°). Когато разполагате с малко семена, е най-добре да се отглежда от разсад - засейте семената в кофички 15-20 дни преди последните възможни за района ви слани. До поникването поддържайте температура над 20°. След отминаване на опасността от мразове разсадете по примерна схема 50-60 см. между редовете и 10-20 см. между растенията в реда. От тук нататък грижите са стандартните - плевене, поливане (при нужда), борба с болестите и неприятелите (аз не съм имал такива проблеми).

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК