СЕМЕНА ОТ ОВЕСЕН КОРЕН
Tragopogon porrifolius

ОПИСАНИЕ

Овесен корен, сорт Фиоре блу (50 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!

[##]Овесеният корен (Tragopogon porrifolius) известен и като "козя брада" произхожда от средиземноморието. Използва се като културно растение от близо 2 хилядолетия. През средните векове е бил обичаен зеленчук. В наше време се оглежда по-рядко, а у нас почти не се отглежда. Използват се предимно корените, но и листата стават за ядене, вкусът им е добър. Корените съдържат млечен сок, също както черния корен. Вкусът им е доста добър, лек е и напомня картофи. Едно от имената на овесения корен се превежда като "стридено растение". Наричат го така, защото на някои хора вкусът напомня на стриди (не съм опитвал стриди, така че не мога да коментирам). Използват се в супи и самостоятелно - варени или печени.

Отглеждане: Растението е двугодишно. През първата година образува листа и корен, а през втората цветове и семена. Семената се засяват през март-април (на 1 см. дълбочина) по примерна схема 30 х 5-8 см., или двулентово - 50 см. между лентите по 20 см. между редовете в лентата и 5-8 см. между растенията в реда. Изникват след минимум 20-25 дни. Последващите грижи се състоят от плевене и поливане (при нужда). Растенията може да се нападнат от брашнеста мана, но дори и да не пръскате това рядко е фатално. Кореноплодите могат да презимуват и в земята, без да се вадят.

Сорт Фиоре блу - Сортовете овесен корен не са никак много. Най-популярният е "Мамонт". Опитвал съм го на два пъти. Като вкус и външен вид не е много по различен от Фиоре блу, но опита ми показва, че съхраняемостта му през зимата в ровник никак не е добра, повечето корени изгниват. За разлика от него с Фиоре блу нямах никакви проблеми. Не вярвам това да е просто случайност.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК