СЕМЕНА ОТ ПЪПЕШИ
Cucumis melo L.

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
Берегиня (15 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Украински сорт. Пъпешите са леко продълговати със средно тегло 2,5-3 кг. Кората е жълто-оранжева омрежена. Плодовото месо е кремаво бяло, ароматно. Вкусът е много добър до отличен.
 
[##] Голдън суит (15 семки) ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Ориенталски (китайски) тип пъпеш, който е с хрупкава консистенция и може да се яде направо с кората. Растенията са късостъблени. Родовитостта е много добра. Пъпешите са дребни. Трайни са. Не се откъсват сами когато узреят. Подходящи са за ядене и когато са зелени - използват се като краставици. В зряло състояние имат слаб аромат, а консистенцията им е различна от тази на нашенските пъпеши - хрупкава е. Може да се яде направо с кората. Вкусът е добър.
 
пъпеш сорт Инея Инея (15 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Този сорт е национален стандарт за Украйна. Селекциониран е в днепропетровския научно-изследователски център по зеленчуците и бостанните култури. Средно ранен. Средната маса на плодовете е 1 - 2,4 кг. Кората е тънка. Плодовото месо е бяло със зеленикав отенък. Вкусът е много сладък - отличен (въпреки, че не е от най-богатите). Ако се консумират веднага след узряването им консистенцията е хрупкава, но вкусът е също толкова добър. Транспорттабилността и трайността са много добри.
 
## Ирански шах (15 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Средноазиатски сорт. Средно ранен. Кората е жълто-кафява. Средно тегло 2-4 кг. Месото е дебело, бяло, сочно, ароматно и много сладко. Вкусът е много добър до отличен.
 
##
##
Лада (15 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Популярен руски комерсиален сорт. Средно ранен. Жълта кора (пъпеша на една от снимките е попрезрял затова има кафяви петна). Устойчив на напукване. Средно тегло 2-3 кг. Ароматен. Вкусът е много добър до отличен.
 
[##] Оранжева медена роса (15 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
За разлика от класическата медена роса, който е зелен на цвят, този сорт е с оранжево месо. Растението е мощно, родовито. Когато са млади (неузрели) вкусът им е отличен - като на краставица. Средното им тегло е 2-3 кг., но могат да надхвърлят 4 кг. Когато узреят, от мръсно бели стават кремаво-оранжеви и се появява средно силен аромат. На този етап не са подходящи за консумация, защото са твърди като тиква и слабо сладки. Чак след някоя и друга седмица на дозряване стават сочни и много сладки. Аз имах доста проблеми с този процес, защото повечето пъпеши започваха да гният преди да са дозрели напълно.
 
[##] Прескот фонд Бланч (5 семки) БЕЗПЛАТНО ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Френски сорт, за първи път описан през 60-те години на 19 в. Сравнително малки до средно едри пъпеши - 1-3 кг. По форма (до някъде и на цвят) наподобяват малка кашкавалена пита. Атрактивни са. Кората им е дебела и твърда, и затова не се напукват. Плодовото месо е сравнително дебело, сочно, твърдичко - не достатъчно нежно (леко жилаво), с много добър аромат. Вкусът е добър - сладък, но не достатъчно.
 
[##] Ранен ориенталски (5 семки) БЕЗПЛАТНО ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Независимо от името това не е китайски тип пъпеш. Ранозреещ и доста родовит сорт. Пъпешите са сравнително малки с много добър вкус. За съжаление при рязка промяна на влажността силно се напукват, още преди да са узрели напълно.
 
[##] Саката суит (15 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Още един сорт от ориенталски тип, който е с хрупкава консистенция и може да се яде направо с кората. Вкусът е много добър.
 
##
##
Син-И-Ли-Ша-Бай 302 (15 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Китайски ранен сорт. 0,5-1,5 кг. Почти без аромат. Хрупкава консистенция. Средно сладък. Може да се яде и с кората, но е по-добре когато се обели. Вкусът е като комбинация между краставица и пъпеш - добър до много добър.
 
[##] Снежен сладък №2 (15 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Китайски сорт. Много ранен. Растенията са късостъблени. Пъпешите са малки - около 500 гр. Консистенцията е твърдичка, както на повечето китайски сортове. Вкусът е доста сладък с аромат - добър до много добър.
 
[##] Спиър (15 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Средно едри пъпеши - 2-3 кг. Много добра родовитост. Сочен, с консистенция на презряваща праскова. Слаб аромат. Много добър до отличен вкус.
 
[##] Хаоген (син.: Ха-Оген, Оген, Израели) (15 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Популярен сорт, заради изключително високите му вкусови качества. Повечето хора го приемат за израелски, защото предимно от там е получил разпространението си по света. В действителност обаче най-вероятно е унгарски сорт, който еврейските емигранти са пренесли в Израел. Има два силини довода подкрепящи унгарския му произход - видно е, че това е европейски, а не азиатски тип пъпеш, и второ, сортът е стар, а Израел е млада държава.
Сравнително ранен е. В зависимост от времето на засяване са нужни 70-85 дни от поникването до първата беритба. През 2006 г. ги засях късно. Изникнаха на 26 юни. Първите плодове узряха към 5 октомври. Пъпешите са с размер на грейпфрут, леко оребрени, жълто-оранжеви на зелени раета между ребрата. Плодовото месо е сравнително дебело, светло зелено, силно ароматично. Вкусът е много сладък, наистина много сладък - превъзходен (не винаги "много сладко" значи "много вкусно", но в този случай значи). Ако сте от хората, които не обичат пъпеши, опитайте този, и може би ще си промените мнението! Превъзходен сорт!
 
[##] Шантенай (15 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Класически, много популярен френски сорт. Между средно ранен и късен. Сравнително малки пъпеши - 1-2 кг. Когато узреят се напукват, което е желателно за французите, защото е знак за качество. Пъпешите съчетават в себе си много силен и характерен аромат, който е по-различен от на нашенските пъпеши, висока захарност и изключително силен/тежък вкус. Консистенцията им не е от най-нежните. Тези пъпеши са всичко друго, но не и безвкусни. Всичко това обаче не означава, че това е най-вкусният пъпеш. Ароматът и вкусът им е толкова силен/тежък, че дори и когато условията са оптимални, за да натрупат максимален процент захари (над 16 Brix) пак не се усещтат като достатъчно сладки. Така че за себе си вкусът го оценявам като - до отличен, но го слагам в отделна категория, защото усещането е по-различно от това при "обикновените" сортове.
 
Южанка (15 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Руски сорт. Пъпешите са кръгли със средно тегло 1,5-2 кг. Кората е жълто-оранжева омрежена. Плодовото месо е кремаво бяло, ароматно, леко хрупкаво. Вкусът е много добър до отличен.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК