ЕСТРАГОН / ТАРОС
Artemisia dracunculus sativa

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
Естрагон, Тарос Artemisia dracunculus sativa

Естрагон / Тарос (Artemisia dracunculus sativa) (1 растение в саксийка) - 4 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!

Доставката по пощата с наложен платеж е 5 лв..  По куриер с наложен платеж: според тарифата на куриера + 1 лв. за кутията.

Естрагонът, известен още и като Тарос, е вид пелин, който обаче е лишен от горчивина и се използва като подправка. Има две основни разновидности, които се различават значително помежду си:
- т. нар. Руски естрагон - той се отличава с по- висока зимоустойчивост и по-голямо растение. Ароматът му е много слаб и по-различен от на другата разновидност. Най-често образува жизнени семена, с които може да се размножава. Използва се предимно за консервиране/туршии.
- т. нар. Френски естрагон, както е придобил известност в западния свят, най-вероятно поради по-широката му употреба във френската кухня, иначе произхожда от Азия. Тази разновидност има по-ниската зимоустойчивост, което обаче не е проблем за България. Растението е по-малко и е стерилно, тоест не образува жизнени семена (изключенията са крайно редки) и се размножава само вегетативно. Най-важната разлика обаче е в аромата, който е значително по-силен и подчертано анасонов, въпреки, че като цяло се различава от аромата на анасона, и лично аз предпочитам този на естрагона. Използва се в пилешки супи,  с яйца, за ароматизиране на оцети, а картофената салата с естрагон е почти класика. Има много приятен вкус, когато се консумира свеж в не големи количества.

Предлаганите растения са от френския тип, а и този сорт е от Франция.

Отглеждане: Растението е многогодишно, затова трябва да му отделите подходящо място в градината. Развива се добре и на засенчени места, но за качествена продукция му отделете слънчево място.
Не изисква никакви по-специални грижи, от стандартните - плевене и поливане (ако се засуши). Надземната част измръзва през зимата и напролет покарва отново. Разпространява се сравнително бавно. Може да се изрязва по няколко пъти, като е добре да оставяте по някое неизрязано стъбло, или да изрязвате на 10-тина см. над почвата. За да израстне бързо е нужно да се полива, ако не вали.
Подходящо е за отглеждане в саксия - 2-4 л. са напълно достатъчни. Дръжте го на слънчево място, а през зимата в неотоплявано помещение.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК