ЗИМОУСТОЙЧИВ ДЕКОРАТИВЕН БАНАН

Musa basjoo

ОПИСАНИЕ

Зимоустойчив банан (1 растение в саксийка) - 10 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!

Зимоустойчив бананРастенията са високи 20-40 см.

Доставката по пощата с наложен платеж е 5 лв., а при предварително плащане - 3 лв.  По куриер с наложен платеж: според тарифата на куриера + 1 лв. за кутията.

Когато получите растението(ята) прехвърлете го в саксия с вместимост от поне 1 литър. През зимата може да го съхранявате и в не отоплявана стая, стига да е на светло и температурата да не доближава 0 градуса. Изчаквайте повърхността на почвата да засъхне преди да поливате. На пролет, след отминаване на опасността от слани прехвърлете го на постоянното му място. Ако възнамерявате да го отглеждате в саксия направо го разсадете в нея. Обемът ѝ трябва да се съобрази с това, колко голям искате да стане бананът ви - в 10 л. саксия може да достигне 1,5 м.

Не съм голям любител на декоративните растения, но не можах да остана равнодушен към възможността да отглеждам в градината някое растение, което е емблематично за топлите страни. Двете най-популярни ботаническите семейства, които отъждествяваме с тези страни са: палми и банани. На повечето любители на растенията е известно, че в България се отглеждат (на открито) някои видове палми, но на малцина е известно, че съществува банан, чиято коренова система може да издържи на нашата зима. Когато за първи път разбрах за него ми беше трудно да приема, че това е възможно, но се оказа, че е!

В тропическите страни този вид може да достигне 6 м. височина, като образува малки, неядливи плодове с едри, много твърди семки. При нашите климатични условия надземната част измръзва щом температурите паднат под нулата, а напролет избива отново. Въпреки това и без много грижи дори и в Северна България (на 400 м. н. в.) до есента може да достигне 2,5-3 м (до върха на листата). А ако се положат повечко грижи (вижте по-надолу), в Южна България и особено по Черноморието би могъл дори да достигне 4 м.

Това, което прави този банан уникален в сравнение с другите не е толкова устойчивостта на корените му на ниски температури, а в способността им да издържат 5-6 месеца в покой без да загинат. Изпробвал съм и два други вида банани, които също са доста зимоустойчиви. Но те нямаха тази способност да издържат половин година в покой. Тези видове не оцеляха дори и след като покрих корените им с над 30 см. мулч, което гарантира, че почвата около тях няма да замръзне. Причината за това е, че кореновата им система не може да издържи 5-6 месеца без надземна листна маса, която да я снабдява с хранителни вещества. В резултат на това корените им загиват.

Отглеждането е лесно. Единственото, което задължително трябва да осигурите е вода, за да може да го поливате и оросявате при евентуално засушаване. Също така трябва да го засадите на слънчево и за предпочитане защитено от силни ветрове място, защото при силни ветрове листата се нарязват. На почви с високо рН може да страда от хлороза (пожълтяване на ново израстващите листа) причинена от недостиг на желязо. Проблема се решава чрез торене с железен сулфат (зелен камък), който се продава във всяка селскостопанска аптека. На почви с високо рН желязото бързо се фиксира от почвата и става недостъпно за растенията. Поради това най-ефективния метод е да изкопаете няколко дупки около "стъблото" (да не са точно до него, а на 20-40 см., за да не нараните прекалено много корени), дълбоки около 20 см. Поставете в тях по около 100 гр. зелен камък. Ефект ще има след поне 4-5 дни. Обикновено това е достатъчно за 1-2 месеца, но зависи от почвата. Ако младите листа отново започнат да жълтеят повторете процедурата. По-бързо (след 1-2 дни), но за по-кратко време (1-3 седмици) действа поливането с разтвор на зелен камък, примерно 100 гр. в 10 л. вода (за предпочитане е да се ползва дъждовна вода).

Оказа се, че дори и далеч от естествената си среда бананите в България се нападат и от някои болести. Най-честата от тях се появява припродължително задържане на влажно време. Обикновено това е през втората половина на лятото, когато росата през нощта и мъглите станат обичайни. Болестта се изразява в постепенно почерняване и изсъхване на старите (долните) листа. Пръскането с мед съдържащи фунгициди помага. Но дори и да не пръскате няма да ги убие.

През зимата е желателно да покривате с мулч корените. За тази цел може да се използват почва, компост, оборски тор и/или всякакви растителни остатъци - слама, трева, листа, стъбла и т. н. Този метод на защита е най-лесен, но на следващата година растенията ще започнат растежа си от нулата (от нивото на почвата). Това значително ще намали крайния им размер. Но ако се поработи малко повече може да им се даде "летящ старт" през следващата пролет. За целта трябва да се запази колкото се може повече от "стъблото" на растението (използвам кавички, защото това не е истинско, а псевдо стъбло). Как:

  • През есента изрязвате листата през последния възможен ден преди падането на първия мраз. Също така прерязвате "стъблото" на поне 10-20 см. от почвата. Ако разполагате с нужното количество растителен материал може и да го оставите с цялата му дължина (която може да е над 1 м.), но в този случай ще трябва да натрупате огромна купчина върху него, за да може да оцелее през зимата.
  • Захлупвате го (ако е достатъчно малко) с изрязана бутилка от безалкохолно/бира/минерална вода. Така около него се създава въздушен джоб. Не е задължително да правите това, но ви го препоръчвам, защото дава добри резултати.
  • Натрупвате голяма купчина що-годе суха почва, оборски тор, компост или нещо друго, като над "стъблото" трябва да се образува слой от поне 20-30 см. (ако се използва по-малко плътен материал, като слама, листа и др. купчината трябва да е значително по-голяма). Използвания материал е желателно да е сух по две причини - за да се намали вероятността да загние "стъблото", и най-вече защото в това състояние топлопроводимостта е значително по-лоша, тоест топлината се запазва по-добре.
  • Покривате купчината с найлон, за да не се намокри.

Както разбирате, ако искате да запазите цялото "стъбло", ще е нужно голямо количество материал за купчината. Ако не разполагате с толкова материал - скъсете (срежете) "стъблото". Може да използвате всякакви други методи, които ще осигурят презимуването на колкото се може по-голяма част от "стъблото" (имайте предвид обаче, че прекалено прости методи, като направата на "къщичка" от стиропор могат да свършат работа само в необичайно меки зими).

Ако през пролетта върху растението изградите малка оранжерийка, това допълнително ще ускори развитието.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК