КЛУБЕНИ ОТ КИТАЙСКИ ЯМС
Dioscorea batatas

СНИМКИОПИСАНИЕ
[##]

[##]

[##]

[##]

Китайски ямс (Dioscorea batatas, син. D. oppositifolia) (5 въздушни клубена) 1.50 лв.
Ямсът е четвъртата по важност - след картофите, маниоката и бататите - клубеноплодна култура в света, а в много от тропическите страни е толкова важна, колкото са картофите за нас. Видовете ямс, които се отглеждат в тези страни не виреят при нашия климат, но съществува вид, който произхожда от умерените и субтропични климатични райони на Китай и е напълно пригоден за отглеждане у нас. Това е така наречения Китайски ямс. Този вид може да образува в рамките на една година клубен достигащ 1 м. дължина и над 2 кг. тегло (най-дългият, който аз съм изваждал - през дъждовната 2005 г., беше 88 см. (вижте третата снимка). Този вид в западния свят по-често се отглежда като декоративно растение. По време на цъфтежа (цветовете са невзрачни) се разнася аромат, който някои го определят като канелов. От тук идва и едно от популярните имена на вида - синаман вейн (приблизително: канелена лиана/лоза).

Китайският ямс е многогодишно виещо се растение. Стъблата могат да достигнат 5-6 м. дължина, завиват се обратно на часовниковата стрелка. Растенията са двудомни, тоест едни са мъжки, а други женски. Тези, които ви предлагам са само мъжки, поради което няма да образуват семена, но ще могат да се размножават както чрез части от клубена, така и чрез въздушни клубени. Въздушните клубени (вижте четвъртата снимка) обикновено се образуват по растения, които са отгледани от цели клубени, или големи парчета от клубени и не се образуват (или поне аз не съм виждал) по растения отгледани от въздушни клубени.

Отглежда се както високорастящите сортове фасул - на дълги колове/пръчки (не е необходимо да са много дебели - 2-3 см. са достатъчни), а също и на мрежи. Може да се отглежда и на земята, но се предполага, че добива намалява (не съм опитвал). Аз ги отглеждам на средно тежка почва и от снимките може да видите какви са резултатите. Опитвал съм и на дълбоко разрохкана и обилно наторена с оборски тор почва, но се получиха разкривени, разклонени и тънки клубени. Могат да се засеят и предзимно, но може и напролет - март - началото на април. Схемата на засяване може да е сравнително гъста - 50-60 см. х 20-30 см., но ако имате достатъчно място и искате по-големи/впечатляващи клубени, може да си позволите и по-големи разтояния. Ако пролетта е засушлива, трябва да поливате, за да не се забави изникването.

Грижите се свеждат до плевене и при нужда поливане.

Обикновено през октомври листата пожълтяват и опадват, но клубените могат да се вадят и по-рано, както това се прави с младите картофи, естествено размерите им ще са по малки. Операцията по изваждането им е изключително трудоемка, защото освен че проникват дълбоко те са и много крехки и се чупят лесно. Именно трудностите по прибирането на реколтата пречат китайският ямс да се превърне в икономически важна култура, каквато са картофите. Ако не се извадят няма за измръзнат и на следващата пролет ще покарат (клубените растат само една година, също като картофите).

Могат да се използват варени и печени. Кожичката им е много тънка и не е лесно да се обели предварително, но след като се сварят/опекат това става много лесно. По вкусови качества не отстъпват на картофите. Консистенцията им обаче е по-различна - леко лепкава, нещо подобно на топено сирене (сравнението не е точно, но не мога да измисля друго).

Въздушните клубени, които ще получите са с размер от малко грахово зърно до малък лешник. От тях ще се образуват клубени с форма като тези на първите 2 снимки и десния на третата (не разполагам с въздушни клубени от сорта в ляво (който образува и някои плоски клубени, като този на снимката), може би следващата година...).

Важно!: Поръчки, които включват въздушни клубени от ямса няма да бъдат изпращани през периоди, за които синоптиците прогнозират температури под минус 5 градуса. Това се прави с цел клубените да не измръзнат докато бъдат доставени. Ще бъдат изпратени след като времето се затопли.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК