СЕМЕНА ОТ ДИНИ
Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. & Nakai

ИЗЧЕРПАНИ

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
[##][##] Блектеил маунтин (10 семки) 1.00 лв. ОТВЪДЕН!!!
Един от най-ранните сортове. Създаден е в район където през лятото нощните температури са между 2 и 7 градуса. Средното тегло на дините е 3-4 кг. Семената са дребни, светло кафяви. Вкусът е много добър.
 
[##][##] Голдън миджит (10 семки) 1.00 лв. ОТВЪДЕН!!!
Ранен сорт, с произход САЩ. Дините са кръгли, доста малки по размер - до 2 кг. Кората е с уникален златист цвят, тънка. Заедно с дините пожълтяват и листата на растението. Плодовото месо е розово-червено, сочно, но не е достатъчно крехко. Семките са средно едри, черни. Вкусът е посредсвен.
 
Зяо шу жин ляо ши (10 семки) 1.00 лв. ОТВЪДЕН!!!
Китайски сорт (името се превежда като: Рано зреещ златен учител). Ранен сорт. Средното тегло на дините е 2-3 кг. Кората е светложълта, понякога със светлозелени петна. Семената са малки, светло кафяви. Месото е розово-червено, сладко. Вкусът е добър до много добър. Заедно с дините пожълтяват и листата на растението. 
 
[##][##] Крийм ъф Саскачеван (10 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Сортът е с произход от Украйна или Русия, но преди много години е бил пренесен от имигранти в Канада, където в наши дни е популярен по името Крийм ъф Саскачеван. Дините са кръгли, малки по размер - 1 до 5 кг., средно - 2-3 кг. Кората е светло зелена на тъмно-зелени раета, много тънка. Плодовото месо е бяло, много сочно и много крехко, топящо се при ядене, със сравнително малко семена, които са дребни до средно едри, черни. Вкусът е много добър до отличен. Ранен сорт.
 
диня сорт Луна и звезди жълтадиня сорт Луна и звезди жълта Луна и звезди, жълта (10 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Сорт от САЩ. Разновидност с жълто месо на известния стар сорт Луна и звезди. Средно тегло 5-7 кг., може да достигне до 15 кг. Светло жълто месо, бели средно едри до едри семена. Много добър вкус.
 
[##][##] Ледмън (10 семки) ОТВЪДЕН!!!
Това е стар и вече рядък сорт. Средното тегло на дините е 5-6 кг. Семките са бели, средно едри. За съжаление откъснах и опитах дините едва няколко седмици след като бяха узрели, когато вече бяха поизкуфели, така че не мога да дам личната си преценка за вкуса, а само ще предам оценката на човек на когото имам вяра, а тя е, че вкусът е много добър до отличен.
 
[##][##] Оранжгло (10 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Високо ценен сорт, най-вече заради вкусовите му качества. Дините са със средно тегло 7-10 кг. Семките са средно едри, мръсно бели. Както и предходния сорт, така и този не успях да опитам на време, но Оранжгло не е толкова рядък и е познат на много повече хора. Той е сред любимите на тези, които са го опитвали, така че позовавайки се не на една, а на множество оценки, с голяма сигурност бих казал, че вкусът е отличен. Като недостатък може да се посочи, че има вариране във вкуса в зависимост от размера на динята. С най-добър вкус са по-големите плодове - над 7-8 кг., а по-малките са с по ниски вкусови качества.
 
[##][##] Петит йелоу (10 семки) 1.00 лв. ОТВЪДЕН!!!
Средното тегло на дините е 2-3 кг. Кората е много тънка. Семките са дребни, черни. Вкусът е много добър до отличен.
 
Пивничне сяйво (10 семки) 1.00 лв. ОТВЪДЕН!!!
Украински, много ранен сорт (60-65 дни от поникване). Теглото на дините е 1-3 кг.  Месото е розово-червено. Вкусът е сладък - добър. Семената са малки, кафяви.
 
Подарок солнца (10 семки) 1.00 лв. ОТВЪДЕН!!!
Ранен руски сорт. Средното тегло на дините е 3-4 кг. Вкусът е сладък - много добър. Семената са дребни кафяви. Заедно с плодовете пожълтяват и листата на растението. (динята на снимката е откъсната няколко седмици след като е узряла)
 
Ранна захарна (10 семки) 1.00 лв. ОТВЪДЕН!!!
Ранен руски сорт. Теглото на дините е 2-4 кг.  Месото е червено. Вкусът е сладък - много добър (динята на снимката е откъсната няколко седмици след като е узряла и въпреки това вкусът беше много добър). Семената са малки, кафяви.
 
[##][##] Роял голдън (10 семки) 1.00 лв. ОТВЪДЕН!!!
Още един сорт с жълта кора. Плодовете са средно 6-8 кг, с бели, средно едри семки. Вкусът е много добър. Заедно с дините пожълтяват и листата на растението.
 
[##][##] Сибирска сладка (8 семки) 1.00 лв. ОТВЪДЕН!!!
Ранен сорт. Дините са продълговати, яйцевидни или крушовидни, сравнително малки по размер - 3 - 4 кг. Кората е тъмно зелена, средно дебела. Семките са дребни, светло кафяви. Плодовото месо е оранжево, сочно, крехко. Вкусът е много добър до отличен.
 
Скарб (10 семки) 1.00 лв. ОТВЪДЕН!!!
Украински късен сорт - 85-95 дни. Средното тегло на плодовете 4-5 кг. Месото е розово (динята на снимката е поизкуфяла). Вкусът е много сладък - много добър до отличен. Семената са средно едри, черни.
 
диня сорт Снежокдиня сорт Снежок Снежок (10 семки) 1.00 лв. ОТВЪДЕН!!!
Украински късен сорт - 80-100 дни. Средно тегло на дините - 5-6 кг. Месото е розово-червено, много сладко. Вкусът е много добър до отличен. Семената са средно едри. Дини откъснати през октомври се запазват много добре до към края на ноември.
 
[##][##] Уилсън суит (10 семки) 1.00 лв. ОТВЪДЕН!!!
Стар и рядък сорт с уникална украска на кората. Теглото на дините е 4-8 кг. Семките са дребни до средно едри, мръсно бели. И този сорт не можах да го опитам навреме, затова отново ще се позова на чужда оценка - вкусът е много сладък, равностоен на познатия и у нас сорт Чарълстън грей.
 
Ултра ранна (10 семки) 1.00 лв. ОТВЪДЕН!!!
Ранен украински сорт. Средното тегло на дините е 2-3 кг. Семената са средно едри. Вкусът е сладък - много добър. Изкуфява бавно. Динята на снимката е откъсната няколко седмици след като е узряла и въпреки това консистенцията е крехка/хрупкава.
 
[##]

[##]

Цитрон (5 семки) Безплатно при поръчки на стойност 10 и повече лева ОТЪВДЕН!!!
Цитронът е разновидност на динята. Вътрешността на плодовете му е бяла, дори когато са узрели. Вкусът им е като на динена кора, поради това не се използват в свеж вид, както съвременните сортове дини, а във вид на сладка и туршии. Тъй като в плодовете (дините) на цитрона се съдържа голямо количество пектин, сокът от тях се използва за приготвяне на желе - самостоятелно, или като добавка към соковете на други плодове нямащи желиращи свойства.
Най-често формата на плодовете е кълбовидна, но на сортът от който може да получите семена са с продълговата. Семената за него получих от г-жа Колаксъзова от Русе (за което, благодаря), под името китро, което явно е побългарен вариант на цитрон. Отглежда се като обикновените дини.
 
диня сорт Ърли Канада Канадска ранна Ърли Канада (Канадска ранна) (10 семки) 1.00 лв. ОТВЪДЕН!!!
Много ранен сорт. Средно тегло 2 кг. Много добър вкус.
 
диня сорт Янусикдиня сорт Янусик Янусик (10 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Украински сорт. Средно ранен. Средно тегло 3-4 кг. Жълто месо с много добър до отличен вкус. 
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК