СЕМЕНА ОТ ЧЕРЕН КОРЕН
Scorzonera hispanica

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
черен корен

[##]
Черен корен, сорт Руски великан, Исполин (50 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Като диво растение черният корен е разпространен из Централна и Южна Европа (включително България). Първите сведения за култивирането на това растение датират от 1660 г. В наши дни най-голям производител на черен корен е Белгия (с около 20 000 дкр./годишно) следвана от Холандия и Франция. Отглежда се заради корените, които се използват при приготвянето на различни ястия (но не като подправка, а като основна съставка). Преди готвене се обелва кожичката им, която е груба (вътрешността е богата на млечен сок, който е лепкав когато изсъхва, затова често за тази операция се използват ръкавици). Обелените и/или нарязани корени трябва да се използват веднага, защото бързо потъмняват. По отношение на вкуса може да се каже, че различните хора го описват по-различен начин - на едни напомня на стриди (едно от английските му имена е черно стридено растение), на други на аспержи, на трети на артишок, а на мене на картофи. Младите листа се използват за приготвянето на салати (вкусът им не е лош).

Отглеждане: Растението е многогодишно, но се отглежда като едногодишно. За качествени кореноплоди е нужно почвата да не е тежка. Семената се засяват през април (на 1 см. дълбочина) по примерна схема 45 х 5-10 см., или двулентово - 50 см. между лентите по 20 см. между редовете в лентата и 5-10 см. между растенията в реда. Изникват след 15-25 дена. Последващите грижи се състоят от плевене и поливане (при нужда). Растенията са устойчиви на болести и неприятели.

Руски великан е късен сорт, нуждае се от 130-140 дни за доброто развитие на корените, но ако се оставят по-дълго стават по-дебели.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК