СЕМЕНА ОТ КУЧЕШКО ГРОЗДЕ
Solanum nigrum L. / Solanum scabrum Mill.

ОПИСАНИЕ

Кучешко грозде (Solanum nigrum / Solanum scabrum) (20 семки) БЕЗПЛАТНО ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!

Кучешко грозде Solanum nigrum Solanum scabrum Solanum melanocerasum

Много хора считат плодовете на черното кучешкото грозде за отровни, но в действителност изследванията показват, че съдържанието на соланин (веществото, заради което се считат за отровни) в тях е доста по-ниско отколкото в картофите. Семената за това растение бяха получени с обяснението, че е култивиран сорт от вида Solanum nigrum. Растението, което впоследствие израстна обаче се различаваше значително от това на дивите форми, които растат в България. След направена справка се оказа, че това най-вероятно е приемания в миналото за разновидност на черното кучешко грозде - вариетет Solanum nigrum L. var. guineense. В наши дни този вариетет се счита за отделен вид с име - Solanum scabrum (с вероятен синоним Solanum melanocerasum). Този вид се култивира - в някои западноевропейски страни и САЩ - заради плодовете му, от които се приготвят сладка.
Растението е изправеноразтящо (не поляга), достига 60 - 70 см., стъблата му са доста здрави, което дава възможност да се отглежда и на ветровити места. Плодовете са едри (1 - 1,2 см.), леко оребрени, кожичката им е здрава и при брането запазва целоста си. След узряването им не окапват и не изсъхват, което дава възможност да се оберат еднократно в края на Септември. Родовитостта е много висока - средно от едно растение се получават около 1,7 кг. плодове. В свежо състояние вкусът им не е добър и затова се използват само за приготвяне на сладка, които са с много добър вкус (поради това, че кожичката им е здрава - тя не се разкъсва при варенето и семената не "замърсяват" сладкото). Тъй като сокът на плодовете е силно пигментиран, те може би могат да се използват и като суровина за производство на естествени оцветители.
Отглеждане: За предпочитане е да се отглежда с производството на разсад (може и с директна сеитба, но поради малкия размер на семената е рисковано). Както при доматите - семената се засяват 7 - 8 седмици преди последните възможни слани за района, до поникването (2-3 седмици) се поддържа температура от около 25 градуса. Разсажда се след като опасноста от слани е минала, по примерна схема 1 - 1,2 м. х 0,30 - 0,40 м. (може да опитате и други разстояния).
Забележка:Плодовете са узрели когато станат черни, ако ги погледнете отблизо и забележите виолетов отенък, то те все още не са узрели.

Коментар: Това растение - заслужава внимание!

ЗАБЕЛЕЖКА
  • Семената са събирани след ферментация и впоследствие не са обеззаразявани с химически средства.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК