ЛЕПТОСПЕРМУМ
(Leptospermum petersonii)

ОПИСАНИЕ

Лептоспермум - Leptospermum petersonii, син. L. citratum

Вероятно повече няма да се предлагат растения. Страницата ще стои само за информация.

ЛептоспермумКогато получите растението(ята) прехвърлете го в саксия с вместимост от поне 2 литра, ако използвате по-голяма саксия разбира се растението ще стане по-голямо. През зимата може да го съхранявате и в не отоплявана стая, стига да е на светло и температурата да не доближава 0 градуса. Изчаквайте повърхността на почвата да засъхне преди да поливате.

Не съм напълно сигурен кое е актуалното латинско наименование на вида. Едните твърдения са, че е Leptospermum petersonii, а другите, че е Leptospermum citratum. Затова просто залагам на Leptospermum petersonii, защото това е по-старото име (първото име, което е дадено на този вид).

Произхожда от южната част на Австралия (по-студената), където е известен под името "Лимоново чаено дърво". Представлява вечнозелен храст или малко дръвче достигащо 4-5 м. височина. Листата са сравнително малки 5-7 см. х 0,7-1 см., гладки, нежни и с приятен лимонов аромат. Съдържащите се в тях ароматни вещества се използват в хранително-вкусовата и козметичната промишленост. Именно заради това видът е въведен в култивация. Съществуват няколко форми с различно количество и съотношение на ароматните вещества - съответно имащи различен аромат. Листата на растенията, които аз предлагам имат сравнително силен аромат и вкус много наподобяващ този на маточината. За да се усети аромата им трябва да се стрият леко. Могат да се използват в билкови чайове, а също и в плодови салати. За разлика от листата на маточината, които са покрити с власинки, листата на лептоспермума са голи и са значително по-крехки. Младите клонки също могат да се консумират преди да загрубеят, те също са ароматни.

Растението не е достатъчно студоустойчиво, за да може да се отглежда на открито. Но отглеждането му в саксия не е трудно и ангажиращо, защото през зимата не е необходимо да го държите на топло, за да оцелее. Достатъчно е да е на светло и температурата в стаята да не доближава 0 градуса. Размера на саксията зависи от това колко голямо бихте искали да стане. Започнете от 2 л. саксия и постепенно го премествайте в по-голяма, докато стигне максималния желан от вас размер. Ако сте готови да отделите повече място може да започнете и с по-голяма саксия. Използвайте почва с рН под 6.5. Ако се появи хлороза (пожълтяване на новоизрастващите листа), значи най-вероятно рН-то на почвата е по-високо от оптималното и трябва да подхраните със зелен камък. Започнете с 10 гр. на 1 л. вода, като най-подходящи са дъждовната вода и т. нар. меки води, които са с ниско съдържание на карбонати.

Може да го размножавате чрез вкореняване на клонки - отрязвате 10-20 см. клонка, забивате я във влажна (не мокра) почва, и я захлупвате с нещо прозрачно (например срязана бутилка от безалкохолно с няколко пробити малки дупки за вентилация). Държите я на светло, но не на пряка слънчева светлина, при температура 20-25 градуса. Обикновено се вкореняват за 10-15 дни.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК