СЕМЕНА ОТ ТИКВИ
Cucurbita spp.

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
тиква сорт Австралийско масло Австралийско масло (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв.
Австралийски сорт. Средно тегло на тиквите 4-5 кг. Дебело, безвлакнесто, средно влажно месо. Много добър до отличен вкус.
 
тиква сорт Анжелик Анжелик (Cucurbita moschata) (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тиквите са отлично изравнени, с тегло 1-1,5 кг. Растението е силно растящо. Родовитостта е много добра - тиквите на втората снимка са от 2 растения, без да са включени неузрелите. Месото е средно влажно, нежно със средно силен мускатов аромат. Много добър до отличен вкус. Сортът е сравнително късен, затова не трябва да се закъснява със сеитбата, особено в Северна България.
 
Аржентина (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Аржентински сорт. Средно тегло 3-5 кг. Месото е слабо до средно влажно и слабо до средно концеливо. Вкусът е с усещаща се сладост, но освен сладост почти липсват други вкусове, включително и типичния тиквен вкус е доста слаб. Като цяло бих казал добър до много добър вкус. За отбелязване е, че печените семки са лесни за чоплене, което е сравнителна рядкост сред тиквите от C. maxima. Съхранява се 2-3 месеца.
 
jrтиква сорт Бейби пам Бейби пам (Cucurbita pepo) (10 семки) 1.50 лв.
Средно тегло 1 кг. За сорт от C. pepo вкусът на месото е добър до много добър. Това в съчетание с виоката родовитост и съдържанието на  доста семки със среден и под среден размер, прави сорта много добър избор за любителите на тиквените семки. Има сортове с голи семки и с по-едри семки, но най-често (да не кажа винаги) самите тикви са с посредствен вкус. Затова този сорт е много добър компромис, ако се използва за лични нужди.
 
Тиква Билинка Билинка (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Украински сорт. Средното тегло на тиквите е 4-5 кг. Кората е от светло до тъмно сива. Консистенцията е слабо влакнеста, средно влажна, сладка. Вкусът е много добър. Съхраняват сеотлично - например снимката, която е сложена тук е направена на 14-ти юни (разбира се вкусът ѝ по това време вече беше посредствен).
 
Блу Къри (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Японски сорт. Средното тегло на тиквите е 1-2 кг. Консистенцията е без влакна, средно до слабо влажна. Вкусът е много добър. Почти всички от тук дадените оценки за консистенция и вкус са направени след варене на пара и без добавяне на никакви овкусители (като захар например).
 
## Блу хубард (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв.
Сортът е въведен през 1909 г. в САЩ. Тиквите са сиво-сини, заострени в двата си края (тип Хубард). Кората е много дебела и твърда (като на кратуна), реже се трудно, за това най-лесно е когато се цепи. Растението е силно растящо и изхранва средно по 2 - 3 плода. Това е сортът с най-големите тикви от този тип - достигат до 15 - 20 кг., но най-често са около 5 кг. Един от най-добрите сортове за съхранение - при оптимални условия отделни тикви могат да издържат до 12 месеца (дължи се на дебелата кора). Изключително издръжливи при транспортиране (пак заради кората). Консистенцията е средно влажна нежна, кремообразна. Вкусът е много добър
 
Без
снимка
Бостън мароу (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Като размер и форма тиквите са подобни на сорта Трю грийн хубард (описан по-надолу), а на цвят са червено-оранжеви, като Голдън хубард (описан по-надолу). Вкусът е много добър.
 
## Брадавичест зелен хубард (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Най-съществената разлика между този сорт и Блу хубард е във външния вид на плодовете. Те са тъмно зелени и покрити с брадавици. Средното им тегло е 6-7 кг. Кората също е така дебела и твърда. Вкусовите характеристики са сходни с на Блу хубард.
 
## Буш бътърнът (Cucurbita moschata) (10 семки) 1.50 лв.
Eдин от малкото сортове мускатна тиква с къси стъбла. Те рядко превишават 1 м. дължина, само в много добри години достигат 2 м. Това позволява много по-гъст посев - 1 х 1 м., или дори по гъст. С това си качество са идеален избор за хора, които обичат мускатните тикви, но градината им не е достатъчно голяма за "обикновените" сортове. Също така това е и един от най-ранозреещите сортове от вида мускатна тиква (C. moschata) - плодовете му узряват 1-2 месеца по-рано от тези на повечето други сортове от този вид. Тиквите са с тегло между 700 гр. и 1,5 кг. (напълно достатъчно за един човек), като има вариране във формата им. На растение се образуват средно 3-5 броя. Съхраняемостта им е до 12 месеца. Консистенцията е нежна, влажна, без влакна. Вкусът е много добър за мускатна тиква.
 
## Галеус (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Стар френски сорт споменат за първи път в каталог от 1885 г. Растението е силно растящо и изхранва средно по 2 - 4 плода с тегло от 3 до 10 кг. Тиквите изглеждат необичайно, защото са покрити с множество брадавици и това силно привлича вниманието на хората, които дори задават въпроси като: "От какво са болни тези тикви?" и "Какви са тези неща дето са полепнали по тях?" (тези въпроси наистина са задавани!!!). Освен за декоративни цели тиквите стават и за ядене, но не си заслужава да се отглеждат само с тази цел, тъй като вкусовите им качества са посредствени - консистенцията е влакнеста и почти безвкусна (във Франция ги използват за супи). Трайността им не е от най-големите - 2-3 месеца.
 
## Гватемалски син банан (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Средното тегло на тиквите е 4-5 кг. Съхраняемостта е много добра. Вкусът е добър до много добър.
 
тиква сорт Голд нъгет Голд нъгет (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв.
Може би най-дребноплодният сорт от Cucurbita maxima, който е с добро качество на плодовете. Растението е малко - достига 1-1,5 м. Тиквите са с тегло 0,4-1 кг. Трайността им е средно 3-4 месеца. Безвлакнести. Вкусът варира от нищо особено до отличен.
 
тиква сорт Ориндж хубард Голдън Хубард (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Средно тегло на тиквите 4-5 кг, но могат да достигнат и над 10 кг. Трайността е 3-4 месеца. Сравнително тънко до средно дебело оранжево месо.  Много добър до отличен вкус.
 
Джилс годън пипин (Cucurbita pepo) (10 семки) 1.50 лв.
На този тип тикви им викат "жълъд", въпреки че аз ги оприличавам много повече на какао, отколкото на жълъд. Имат висока декоративна стойност, но плодовете са основно за консумация. Повечето сортове обаче са с не особено високи вкусови качества (в сравнение с най-добрите сортове от вида C. maxima и C. pepo).

Този сорт обаче е изключение. Създаден е към средата на миналия век в САЩ от малка фирма за семена, която сега не съществува, а този сорт вече рядко се предлага. Растенията достигат средно до 2 м. дължина. Подходяща схема за засяване 1,5 м. х 0,5 м. или 1 х 1 м. Средното тегло на тиквите е 0,5 кг. Вкусът е много добър до отличен. Съхраняемостта е много добра.
 
Дъга (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Средното тегло на тиквите е 2-3 кг. Съхраняемостта е много добра. Месото е тънко, но вкусът е до отличен.
 
## Дългошиеста (Cucurbita moschata) (5 семки) Безплатно при поръчки на стойност 10 и повече лева ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Това е сорт от типа на цигулките, които се отглеждат у нас. Растението е силно растящо и изхранва средно по 2 - 4 плода с тегло от 3 до 6 кг.. Цветът им е бежов. В печено състояние (без захар) консистенцията е нежна, леко зърнеста, вкусът е слабо изразен. Съхраняемостта е много добра. Сортът е от САЩ.
 
тиква Ждана Ждана (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Според украинците това е най-ранният им сорт от вида C. maxima. Селекциониран е в днепропетровския научно-изследователски център по зеленчуците и бостанните култури. По техни данни тиквите съдържат: сухо вещество - 13,2%, захари - 8,3%, пектин - 1,9%, витамин С - 18,2 мг%, каротин - 15-20 мг/100 гр. Средната им маса е 6-8 кг. На хартия сортът е устойчив на брашнеста мана. Аз обаче се съмнявам в това, но не мога да съм сигурен, защото през 2008 г. тази болест не беше значим проблем и за останалите сортове. Плодовото месо е доста влажно, но не и воднисто. Вкусът е изненадващо сладък, като цяло бих казал, че е много добър, а за ранен сорт направо е отличен. Съхраняемостта е средна.
 
## Жемчужина (Cucurbita moschata) (10 семки) ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Руски сорт мускатна тиква. Средно ранен. Средно тегло - 6-8 кг. Плодовото месо е дебело, изцяло е на дебели влакна, които обаче не са груби. Вкусът е добър до много добър с характерен аромат.
 
## Захарен Пай (Cucurbita pepo) (5 семки) Безплатно при поръчки на стойност 10 и повече лева ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
В САЩ този сорт е класика, дълги години е бил и стандарт, за първи път е описан през 1863 г. Много хора считат, че тази тиква е една от най-подходящите за приготвяне на тиквен пай (ястие от изпечено маслено тесто с различни видове пълнеж). Тъй като в България пайовете не са нещо обичайно, то ние я опитахме печена (без захар) - консистенцията е нежна, вкусът е слабо изразен, като цяло бих казал - добър. Растението е силно растящо и изхранва средно по 4 - 7 плода с тегло от 1 до 3 кг.
 
## Зимен луксозен пай (Cucurbita pepo) (10 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Сорт от САЩ въведен през 1893 г. Тиквите са средно 1-3 кг. Кората им е силно омрежена, както при някои пъпеши. Родовитостта е отлична. Съхраняемостта е средна. За тиква от вида C. pepo, вкусовите качества са наистина добри.
 
тиква Кендистик десертна деликата Кендистик десертна деликата (Cucurbita pepo) (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Умерено растящо растение. Тиквите са малки 0,5-0,7 кг. Съхраняват се много дълго, но с времето качеството се влошава - изсъхват и стават концеливи. Най-добро е качеството им първите 2-3 месеца. Много добър до отличен вкус.
 
Кестен (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв.
В България много често на белите тикви (които всъщност не са бели) се вика "кестенки". Това име е останало от едно време и в наши дни се използва твърде произволно. Повечето сортове, на които им викат "кестенки" в действителност не са такива. Този сорт е истинска "кестенка". Защо? Защото има вкус напомнящ за кестени. Аз ги предпочитам варени на пара, но и като печени са отлични. Ако не се преварят не само вкусът наподобява кестени, но и консистенцията - става леко трошлива, точно като варени/печени кестени. Когато стане трошлива най-голямата разлика между кестените и тиквата е, че тиквата е по-малко сладка от кестените.
Теглото на тиквите е 0,5-1,5 кг. Растението е малко, обикновено стъблата не надхвърлят 1 м. дължина, което позволява доста по-гъсто засяване - до 1 х 0,5 м.. Яде се направо с кората, която е нежна и не влошава вкуса. Сладостта и кестеновият вкус не са толкова силни, но въпреки това вкусът е до отличен.
 
тиква Кушау Кушау (Cucurbita argyrosperma) (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
В България тиквите от вида Cucurbita argyrosperma (синоним Cucurbita mixta) са на практика непознати. Този вид е най-близък до мускатната тиква (C. moschata), но не е същият. Произлиза от Мексико и Централна Америка. В сравнение с трите широко култивирати вида този вид е най-сухо и жароустойчивия. Като цяло вкусовите качества на наличните сортове с малки изключения не са високи, но си имат приложението.
"Кушау" е  по-скоро видово, отколкото сортово име. Предполагам, че това е сортът Тенеси суит патейто. Вкусът не е лош, но и не е от най-добрите за вида.
 
## Лакота (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Средното тегло на плодовете е 4-5 кг. Плодовото месо е предимно кремообразно, но има и тънки, нежни "конци". В сурово състояние кората е твърда, но ако се свари (най-добре на пара) става нежна и може да се яде, като почти не се усеща и въобще не влошава вкуса, който е добър до много добър.
 
тиква сорт Марбъл Марбъл (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Умален вариант на най-популярния у нас тип тикви, т. нар. "бели" тикви. Средното тегло им тегло е 2-3 кг. Съхраняемостта е отлична. Вкусът е средно сладък - много добър до отличен.
 
Мелонете (Cucurbita pepo) (10 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Стар, популярен френски сорт. Теглото на тиквите е 0,5-1,5 кг. Плодовото месо е дебело за размера на тиквите, средно концеливо, средно влажно, леко сладко. Добър до много добър вкус.
 
## Мускю де Прованс (Cucurbita moschata) (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Стар сорт от Южна Франция. Плодовете на Мускю де Прованс са сплеснати като кашкавалена пита и дълбоко оребрени, цветът им е кафяв, средното им тегло е около 10 кг, но достигат и над 20 кг. Плодовото месо (перикарпа) е тъмно оранжево, твърдо и много дебело, поради което тиквите са доста тежки за размера си. Растението е много силно растящо и изхранва средно по 2 - 3 плода. В Южна Франция този сорт е сред най-ценените заради вкусовите му качества. В сурово състояние е сред най-вкусните сред тук описаните сортове - има крехка и хрупкава консистенция с приятен вкус. Във варено и печено състояние обаче лично аз не му давам повече от оценка добър до много добър - мускатният аромат е сравнително силен, което е голям плюс за някои хора, но не и за мен, консистенцията е концелива (макар и не груба) и доста влажна - почти водниста. При добри условия на съхранение издържат до 4 - 6 месеца. Късно зреещ сорт, не трябва да се закъснява със сеитбата.
 
Навахски сив хубард (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Стар индиански сорт. Тиквите са средно 4-5 кг. Кората им е дебела и много твърда. Съхраняемостта е отлична. Консистенцията е средно влажна нежна, кремообразна. Вкусът е много добър.
 
тиква сорт Нагидобоси Нагидобоси (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Може би най-известният сорт тикви в Унгария. Средното им тегло е 6-10 кг. Родовитостта е много добра. Средно дебело оранжево месо със светъл слой под кората, който не се различава по вкус и консистенция. Много добър вкус.
Тиквата на снимката беше леко осланена, на което се дължат петната по кората.
 
тиква сорт Нагидобоси Норт Джорджия кенди роустър (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв.
Стар сорт от северната част на щата Джорджия, САЩ. Силно растящо растение. Много добра родовитост. Тиквите са предимно шарени, но понякога се раждат и предимно сиви. Съхраняемостта е добра. Вкусът е много добър до отличен.
 
тиква Пастила шампан Пастила шампан (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв.
Руски сорт. Тиквите са 3-4 кг. Тези, които са я опитвали твърдяха, че има ванилова нотка във вкуса й! Оказа се, че това е... истина!!! Действително се усещаше лек ванилов/млечен вкус. За съжаление се оказа и че сорта не е напълно стабилен. През годините събирах семена само от най-добрите растения и вече качеството е сравнително постоянно, но не е като на изходните растения - липсва тези ванилови/млечени нотки. Като цяло вкусът е много добър. Съхраняемостта е много добра.
 
## Потимарон (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв.
Този сорт е много популярен във Франция и е сред любимите на готвачите им. Много хора го приемат за френски, но съм почти сигурен (а и не само аз), че е дошъл от Япония и само е претърпял леки изменения през годините. На практика е идентичен с Хокайдо/Ред Къри. Средното тегло на тиквите е 2-3 кг. Въпреки че консистенцията е по-скоро кремообразна, отколкото трошлива може да се причисли към кестенките, защото има лек кестенов вкус. Яде се направо с кората, която е нежна и не влошава вкуса. Съхраняемостта е отлична. Сортът е сладък, но не е от най-сладките. Вкусът е много добър до отличен.
 
тиква Розов банан Розов банан (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Продълговати, с тъмно розова кора. При много благоприятни условия могат да достигнат на дължина над 70-80 см и тегло до 40 кг., но средно са около 10 кг. Консистенцията е нежна, влажна (не водниста), кремообразна. Вкусът е много добър до отличен.
 

Сдобная пъйшка (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв.
Руски сорт.  Средното тегло на тиквите е 5-6 кг. Дебело, тъмнооранжево плодово месо. В сурово състояние, е доста ароматно (тиквено-зеленчуков аромат) и хруптящо, а вкусът е отличен (един от най-добрите сортове за сурово ядене, който съм пробвал). Сварена на пара месото е доста концеливо и прекалено влажно (да не кажа воднисто), вкусът е с усещаща се сладост и е доста добър (изненадващо сладък за толкова влажна консистенция), но заради консистенцията не е най-добрият сорт за този тип приготвяне и за печене.
 
## Син банан (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Средното тегло на тиквите е 7-8 кг. Плодовото месо е преобладаващо без влакна, но има и такива (не са груби). Бавно се изпича и сварява. Вкусът е добър до много добър.
 
Сладка папая (Cucurbita moschata) (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Югоизточно-азиатски сорт. Средното тегло на тиквите е 1,5-2 кг. Много добра съхраняемост. Доста влажна консистенция. Слаб мускатен аромат. Много добър или дори много добър до отличен вкус с усещаща се сладост. Късен сорт.
 
## Спагети (Cucurbita pepo) (10 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Този тип тикви е сравнително добре познат у нас, въпреки, че са рядкост. При тези тикви плодовото месо (перикарпа) е силно влакнест и след сваряване придобива вид на спагети. Вкусовите качества не са високи и затова не се консумират самостоятелно, първо трябва да се овкусят - със захар, някакъв сос или нещо друго. Родовитостта е много добра. Средното им тегло е 1-2 кг. Съхраняемостта е много добра.
 
тиква стирийска Стириан (Cucurbita pepo) (10 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Стар австрийски сорт тикви с голи семена. Голяма част от тиквеното олио, което се произвежда в наши дни, се извлича от семената на този сорт. Сортът се отглежда само заради голите семки (нямат твърда обвивка), тъй като вкусовите качества на самата тиква са посредствени.

Семената на този тип сортове изискват подобри условия по време на сеитбата, защото по-лесно се нараняват и по-лесно изгниват. Затова ви препоръчвам да засеете семената в кофички, които да държите при температура от 20-25 градуса. Почвата трябва да е влажна, но не и подгизнала. Два-три дни след като изникнат може да ги разсадите.

 
тиква Суит дъмплинг Суит дъмплинг (Cucurbita pepo) (10 семки) 1.50 лв.
Гледайки тези малки и много красиви тикви всеки би си помислил, че се използват само за декорация, но истината е, че те се ценят също толкова високо и от кулинарите. Растението е умерено растящо - до 2м. и изхранва средно по 9 - 10 плода с тегло между 300 и 800 грама. Плодовото месото е изненадващо дебело за тиква с такъв размер. По-подходяща е за варене, отколкото за печене. Вкусът е много добър през някои години и отличен с ясно изразена сладост. При добри условия на съхранение издържат до 8 - 9 месеца, но са най-добри първите 2-3 месеца, след това стават суховати и концеливи.
 
## Суит мийт (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Стар сорт от САЩ. Средното тегло на тиквите е 4-7 кг. Родовитостта е добра. Консистенцията е нежна без влакна. Вкусът е много добър. Съхраняемостта е отлична.
 
тиква сорт Орегон Суит мийт Суит мийт, Орегон (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Това е реселектиран Суит мийт. Външният вид на тиквите е като на Суит мийт. Месото обаче е оранжево а не жълто. Вкусът също е по-добър - много добър до отличен.
 
тиква сорт Сукрин дю бери Сукрин дю бери (Cucurbita moschata) (10 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Стар, популярен френски сорт мускатна тиква. Средно-силно растящо растение. Висока родовитост. Средно тегло на плодовете 2-3 кг.  Трайност 3-4 месеца. Леко концелива, влажна консистенция. Средно силен мускатов аромат и слабо до средно сладко месо. Като цяло, бих казал посредствен вкус.
 
Таитянски пъпеш (Cucurbita moschata) (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Средното тегло на тиквите е 4-6 кг. Родовитостта е много добра. Консистенцията е нежна, доста влажна без влакна. Вкусът е добър до много добър. Съхраняемостта е много добра.
 
## Тейбъл голд (Cucurbita pepo) (10 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Тип жълъд. Средното тегло на тиквите е 0,5 кг. Растенията са детерминантни, затова може да се сее по схема 1 х 0,5 м. Вкусът е добър до много добър. Съхраняемостта е много добра.
 
тиква сорт Телма Сандърс Телма Сандърс (Cucurbita pepo)(10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тиква тип жълъд. Растението е силно растящо. Родовитостта е по-скоро ниска. Средното тегло на тиквите е 0,5-1 кг. Месото е дебело за размера им. Консистенцията е нежна, "мазна". Вкусът е сладък - много добър до отличен.
 
тиква сорт Тромбоцино рампиканте
тиква сорт Тромбоцино рампиканте цвят
Тромбоцино рампиканте (Cucurbita moschata) (10 семки) 1.50 лв.
Интересна мускатна тиква. Това е сортът с най-големите цветове, за които съм чувал или виждал. Тиквичката на снимката без дръжката и венчелистчетата (цвета) беше дълга 29 см. За съжаление вкусът на тиквите не е нeщо, което си струва да се коментира. Всъщност този сорт основно се отглежда за незрелите му плодове, които се използват както тиквички. 
 
тиква сорт Трю грийн хубард Трю грийн хубард (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тиквите достигат 15-20 кг. Кората е дебела и твърда, като на кратуна. Съхраняемостта е много добра. Консистенцията е много нежна. Вкусът е средно сладък, като цяло много добър.
 
тиква сорт Турски кестен Турски кестен (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв.
Турски сорт от тип бяла тиква - кестенка.  Средното им тегло е около 10 кг. Съхраняват се продължително време, но при това се влошава качеството - образува се груб слой под кората (вижте снимките). Консистенцията е слабо сочна. Вкусът е сладкък, с аромат напомнящ мускатните тикви - много добър.
 
тиква сорт Фуцу Фуцу (Cucurbita moschata) (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Японски сорт, който е почти идентичен на сорта Хидеми описан по-надолу. Може би единствената разлика е в самото растение, което при Фуцу изглежда да е малко по-голямо.
 
тиква сорт Хамлет Хамлет (Cucurbita pepo) (10 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Това е украински сорт голосеменна тиква. Селекциониран е в днепропетровския научно-изследователски център по зеленчуците и бостанните култури. Растението е полу-детерминантно, стъблата средно достигат около 1 м. Може да се отглежда при схема 1 х 1 м. и по-гъсто. Самата тиква има посредствен вкус. Ранен сорт.
Семената на този тип сортове изискват по-добри условия по време на сеитбата, защото по-лесно се нараняват и по-лесно изгниват. Затова ви препоръчвам да засеете семената в кофички, които да държите при температура от 20-25 градуса. Почвата трябва да е влажна, но не и подгизнала. Два-три дни след като изникнат може да ги разсадите.
 
Хидеми (Cucurbita moschata) (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Японски сорт. Теглото на тиквите е 0,5-1,5 кг. Кората се покрива с бял восъчен налеп. Стъблата на растенията са сравнително къси, средно около 2 м. Месото е средно влажно, не е концеливо. Мускатният аромат е слаб. Сладостта не се усеща. Цялостният вкус е много добър с лек орехов привкус. Кората е полу ядлива, тоест, не е от най-нежните, но е достатъчно нежна, за да се яде. Ако не същия, то сортът е много подобен на по-популярния сорт Фуцу, който е даден по-горе.
 


Храстовидна №4 (Cucurbita moschata) (10 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Китайски сорт. Компактно, детерминантно (храстовидно) растение. Тиквите са средно около 1-1,5 кг. Консистенцията е доста влажна, слабо влакнеста. Съхраняемостта е 2-3 месеца. Вкусът е посредствен до добър.
 
Хъни боут (Медена лодка) (Cucurbita pepo) (10 семки) 1.50 лв.
Растението е слабо растящо - до 1,5-2 м., което позволява гъсто засаждане - 1х1 м. Тиквите са малки - 0,6-1 кг. (средно), но висококачествени. Съхраняемостта е много добра до отлична. Плодовото месо е тънко - средно 1,5 см., необичайно сухо (не буквално) за тиква от вида C. pepo. Вкусът е първокачествен - до отличен, с ясно усещаща се сладост. Опитайте я варена на пара без овкусители (Това ви го препоръчвам и за останалите сортове. Така най-лесно се усеща истинския вкус на тиквата). Най-големият проблем на този прекрасен сорт е, че е доста неустойчив на болестите, които се срещат при мен и през повечето години всички растения загиват преди нещо да е узряло.
 
тиква Черна гора Черна гора (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв.
Сорт от източен тип (кабоча). Средното тегло на тиквите е 1,5-2 кг. Съхраняемостта е много добра до отлична. Месото е средно сухо, умерено сладко. Вкусът е много добър.
 
Чудо юдо (Cucurbita moschata) (10 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Руски сорт. Това са най-красивите тикви, които съм виждал. Средното им тегло е 7-10 кг. Месото е сравнително дебело със средно влакнеста структура. Има сравнително силен мускатен аромат, който може да не се понрави на всеки (на мен не ми е по вкуса). Съхраняемостта е средна. Част от семената имат склонност да покълват в тиквата при по-дълго съхранение. За оптимален вкус трябва да се съхраняват докато кората стане жълтеникаво-кафява. По отношение на вкусовите качества бих казал, че определено не е безвкусна, но лично на мен не ми се нрави. Прекалено е влажна, концелива и мускатният аромат е прекалено силен за моите предпочитания. Ако вашите предпочитания са други може да я изпрабвате.
 
тиква Шугър лоуф Шугър лоуф (Захарен хляб) (Cucurbita pepo) (10 семки) 1.50 лв.
Този сорт е посестрим на по-горе описания  Хъни боут, двата сорта са получени от един и същ селекционен проект. Всичко, което е написано за Хъни боут важи и за Шугър лоуф. Много си приличат. Тези два сорта са ако не най, то със сигурност сред най-вкусните сортове принадлежащи към C. pepo.
 
Юбилей (Cucurbita maxima) (10 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Украински сорт. Подобен е на Ждана. Средното тегло на тиквите е 6-8 кг. Плодовото месо е дебело. В сурово състояние е с много добър вкус. Варена консистенцията е доста влажна, средно концелива, вкусът е с усещаща се сладост - добър до много добър.
 
## Японски пай (Cucurbita argyrosperma) (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Този сорт въпреки името му съм напълно сигурен, че не е от Япония, а най-вероятно е от Мексико. Предполагам, че е наречен така (едва ли това е оригиналното име), защото по обвивката на семената има пукнатини, които наподобяват японски йероглифи. Съхраняемостта на тиквите е добра. Отглежда се както другите видове.
Въпреки, че знаех, че вкусът им не е нищо особено (всъщност очаквах да е посредствен, но се оказа доста приличен), реших да ги опитам, защото биле най-подходящи за тази лесна рецепта (всички количества са на око):
Тиквата се изчиства, обелва и нарязва на малки кубчета. В мазнина леко се запържват нарязан чесън и лук. Добавят се кубчетата тиква. Готви се докато тиквата омекне (често се разбърква). Може да се добави сол и други овкусители. Получава се нещо доста вкусно, което става както за гарнитура, така и за основно. Тези тикви имат подходящата консистенция и достатъчно слаб вкус, за да са подходящи за тази рецепта. Вкусът на повечето сортове от другите видове не би се комбинирал добре с чесъна и лука.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК