СЕМЕНА ОТ ЯДЛИВА ХРИЗАНТЕМА

ОПИСАНИЕ

Ядлива хризантема, сорт Тигрово ухо (50 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!

[##]Това растение освен "ядлива хризантема" може да се нарича и "салатна хризантема", но понеже освен за салати става и за друго аз я наричам "ядлива". Доскоро за видово име на растението се приемаше Chrysanthemum coronarium, което го причисляваше към рода на хризантемите. Както изглежда обаче ботаниците са размислили и в момента за име се приема Glebionis coronaria, което означава, че не е вид хризантема. Въпреки това ще го наричам хризантема, както се нарича на повечето места. Тези подробности не са толкова важни. По-важно е какви са качествата му и дали си заслужава отглеждането. Лично според мен, определено си заслужава.

В диво състояние видът се среща в Европа, Африка и Азия. Като културно растение се отглежда предимно в Източна Азия. Съществуват доста сортове, като повечето са с по-нарязани листа от листата на Тигрово ухо. Не съм отглеждал други сортове, но до колкото разбирам този освен с по-големите си листа се отличава и с по силен вкус. Именно вкусът е най-ценното качество на ядливата хризантема и специално на сорта Тигрово ухо. Листата нямат аромат, но имат много приятен вкус - без киселинност или горчивина, който оприличавам на девесил и целина. Тези добре познати ни подправки за разлика от хризантемата имат много приятен аромат, но вкусът им не е нищо особено. Поради това хризантемата може да се използва по начина, по който се използват девесила и целината, но за разлика от тях би била подходяща и като основна съставка на салати, а не само за украсата им. Цветовете също могат да се ядат.

Отглеждане: Отглежда се както еруката. Също като нея стрелкува бързо (образува стъбло с цветове), особено при топло време. Но ми се струва, че има едно голямо предимство пред руколата. При мен през отделни периоди еруката силно се напада от неприятели и най-вече земни бълхи. В същите тези периоди по хризантемата нямаше никакви вредители. За бързо развиващо се листно растение, което ще служи за храна това е огромен плюс. Едва ли са много хората, които нямат нищо против да ядат нещо, което само преди няколко дни е било пръскано с инсектициди, та дори и карантинният срок да е изтекъл. Това е главната причина, поради която не бих консумирал купена рукола, освен ако не съм сигурен, че е органично произведена.
Сеитбата на семената може да започне от 5-10 дни преди последните възможни за района ви слани и така през 10-15 дни до към края на август (за Южна България). По този начин се осигурява дълъг период на реколтиране. През горещите периоди растенията стрелкуват още по-бързо, но това не влияе значително на вкуса на листата (за разлика от еруката). Примерната схема на сеитба е 25-30 см. между редовете и 10-15 см. между растенията в реда. От тук нататък грижите са стандартните - плевене, поливане (при нужда).

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК