СЕМЕНА ОТ ЯДЛИВА ХРИЗАНТЕМА

 
Това растение освен "ядлива хризантема" може да се нарича и "салатна хризантема", но понеже освен за салати става и за друго аз я наричам "ядлива". Доскоро за видово име на растението се приемаше Chrysanthemum coronarium, което го причисляваше към рода на хризантемите. Както изглежда обаче ботаниците са размислили и в момента за име се приема Glebionis coronaria, което означава, че не е вид хризантема. Въпреки това ще го наричам хризантема, както се нарича на повечето места. Тези подробности не са толкова важни. По-важно е какви са качествата му и дали си заслужава отглеждането. Лично според мен, определено си заслужава.

В диво състояние видът се среща в Европа, Африка и Азия. Като културно растение се отглежда предимно в Източна Азия. Листата нямат аромат, но имат много приятен вкус - без киселинност или горчивина, който оприличавам на девесил и целина. Тези добре познати ни подправки за разлика от хризантемата имат много приятен аромат, но вкусът им не е нищо особено. Поради това хризантемата може да се използва по начина, по който се използват девесила и целината, но за разлика от тях би била подходяща и като основна съставка на салати, а не само за украсата им. Цветовете също могат да се ядат.

Отглеждане: Сеитбата на семената може да започне от 5-10 дни преди последните възможни за района ви слани и така през 10-15 дни до към края на август (за Южна България). Тъй като растенията на ядливата хризантема растат и остават свежи и продуктивни до падането на първите мразове, ако ги стартирате по-рано ще реколтирате по-продължително време. През горещите периоди растенията стрелкуват още по-бързо, но това не влияе значително на вкуса на листата. Примерната схема на сеитба е 25-30 см. между редовете и 10-15 см. между растенията в реда. От тук нататък грижите са стандартните - плевене, поливане (при нужда). Не се нападат от болести и неприятели.

СНИМКИ ОПИСАНИЕ

хризантема сорт Тигрово ухо

Тигрово ухо (50 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Сорт с по-слабо нарязани листа от повечето други сортове. Снимката е на младо растение.
 

хризантема сорт Шунгику

Шунгику (50 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Сорт със силно нарязани листа. Растението става по-голямо от на Тигрово ухо. Вкусът на листата на двата сорта е почти еднакъв. Снимките са правени на 1-ви декември.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК