СЕМЕНА ОТ НАХУТ
Cicer arietinum

 
Нахутът е известен у нас и под някои от продуктовите си имена - леблебия, страгали. Той се отглежда тук от незапомнени времена, но в наше време не е много популярен. У нас се среща предимно европейския тип нахут, който е с едри бежови зърна.
Отглеждане: Семената се сеят рано напролет по схема 40 х 5 см. Може да се сее до към юни, но това е нежелателно по ред причини. Нахутът е сухоустойчиво растение, затова поливане се налага само при по-сериозно засушаване.  След като узрее трябва да се прибира при първа възможност без забавяне, защото зърната бързо мухлясват при влажно време и това е една от причините, поради които ранната сеитба е за предпочитане.
СНИМКИ ОПИСАНИЕ
нахут БесвириноБесвирино (30 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Сортът беше разпространен преди 10-тина години в Европа от асирийци (не сирийци) дошли от Източна Турция. Зърната са кафяви, средно едри. Средноран.
 
нахут Кали чана Кали чана (30 семки) 1.50 лв.  ИЗЧЕРПАНИ!!!
Сорт от Индия. Въпреки, че е получен под това име, аз приемам, че то е по-скоро общо име на типа, а не сортово име. Зърната са светло кафяви и дребни. Ранозрял.
 
нахут Черен (30 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Името е условно. Зърната са средно едри, черни. Сортът е средноран.
 
 ПИ612869 (30 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Индийски сорт, който се счита за най-рано цъфтящия сорт в света. От поникването до началото на цъфтеж минават  23-30 дни. От поникване до узряване - 75-85 дни. Зърната са с цвят и размер много подобни на тези на Кали Чана (тип „Деси“).
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК