СЕМЕНА ОТ СОРГО
Sorghum bicolor

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
сладко сорго Захарно с кафяви метличини Захарно с кафяви метличини (100 семки) 1.50 лв.
Сортът е от чужбина, но не ми е известно името му. Средно ранен. Растенията са високи средно 2-2,2 м., стъблата са средно дебели, сочни, сладки. Образува по няколко стъбла. Може да се засее по стандартна схема (70 х 20-30 см.). Прибира се когато метличините станат кафяви, добре е да не се закъснява, за да не се губи от захарността. Дава и много добър добив от зърно.
 
сладко сорго Захарно с черни метличини Захарно с черни метличини (100 семки) Безплатно при поръчка на семена на някой от горните сортове ИЗЧЕРПАНИ!!!
Този сорт, чието официално име (ако въобще има такова) не ми е известно, ми е познат отдавна. Отглежда се тук-таме по дворовете в местните села, но не ми е известен произходът му - дали е стар, местен сорт, или някой го е внесъл от чужбина. Растенията са високи средно 2-2,2 м.
 
сорго Разноцветна метла Разноцветна метла (100 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Сорго за метли с разноцветни метличини, които са средно дълги. Растенията достигат над 3 м. височина. Сортът е средно ранен.
 
сладко сорго сорт Санд маунтин Санд маунтин (100 семки) 1.50 лв.
Сладко/захарно сорго. Средно ранен сорт. Достига 2-2,5 м.
 
сладко сорго сорт Сладка Айова Сладка Айова (100 семки) 1.50 лв.
В България захарното/сладкото сорго е познато под различни наименования: захарна/сладка метла, камъш/камуш и захарна тръстика. Последното име е изключително погрешно, защото истинската захарна тръстика е тропическо растение. Захарното сорго се отглежда заради сладкия сок намиращ се в стъблата му. Извлича се чрез пресоване. Като се сгъсти на огън се получава така наречения маджун, познат още и като петмез (маджун/петмез се получава и от захарно цвекло). А с този гъст, тъмен и много сладък сироп може да се приготви много вкусен рачел (с тиква или плодове).

Сортът е от САЩ. Средно ранен - малко по-ранен е от следващите два. Растенията са високи средно 2-2,5 м., стъблата са средно дебели, сочни, сладки. Образува по няколко стъбла. Може да се засее по стандартна схема (70 х 20-30 см.). Прибира се когато метличините станат кафяви, добре е да не се закъснява, за да не се губи от захарността. Дава и много добър добив от зърно.

 
сорго сорт Тарахумара пукливо бяло Тарахумара пукливо бяло (50 семки) 1.50 лв.
Този сорт, който е от Мексико, се отглежда за зърно, което може да се пука по същия начин, по който се пука и пукливата царевица. Получените пуканки за значително по-малки, а на вкус са като царевичните. Тези малки пуканки имат предимството, че люспите им не се лепят по зъбите и не влизат между венците. Стъблата достигат до 2 м., като едно растение образува по няколко стъбла (издънки/братя). Добивът е отличен. Семената се засяват както при царевицата - седмица преди последните възможни слани за района. Подходяща схема на засяване е 70 х 20-40 см. Зърното се оронва лесно от метлиците, само когато те са добре изсъхнали.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК