СЕМЕНА ОТ ТЕТРАГОНИЯ
Tetragonia tetragonioides

ОПИСАНИЕ

Тетрагония, син. Новозеландски спанак (Tetragonia tetragonioides) (50 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!

Тетрагония / Новозеландски спанакТова растение е по-известно под името новозеландски спанак. Наличието обаче на "спанак" в наименованието неминуемо предизвиква представата, че това е някакъв вид/сорт спанак (Spinacia oleracea), а в действителност между тях няма никаква връзка - те дори не са от едно ботаническо семейство. Затова е по-разумно да се използва друго име и лично за мен родовото име "Тетрагония" не е лош избор.

Тетрагонията е първият култивиран зеленчук произхождащ от Австралия и Нова Зеландия. Растението е многогодишно, но в районите с отрицателни температури се отглежда като едногодишно. Стъблата се стелят по земята и достигат на дължина до 1-1,5 м. За разлика от спанака тетрагонията се развива добре и е ползваема през лятото. Листата са месести и с много добър вкус. Използват се като спанака. Също като него съдържат оксалати и затова не е препоръчително да се консумират често и/или в по-големи количества, когато са сурови.

Отглеждане: Семената могат да се засеят директно в градината след затопляне на почвата. Те са твърди и поникването отнема 2-3 седмици, особено когато почвата не е достатъчно топла. Затова най-добре е да се отглежда от разсад, което удължава продуктивния период. Семената за разсада се сеят в кофички примерно месец преди срока на разсаждане (след последните възможни слани). Дръжте ги при 20-25 градуса до поникването им. Разсадете по примерна схема 0,8-1 м. х 50 см. Тетрагонията може да се сее и на засолени почви. Сухоустойчива и жароустойчива е, но при такива условия растежът спира, а и предпочита по-висока въздушна влажност, затова трябва да се полива при нужда. След като израстне достатъчно (преценявате на око) може да се започне с беритбите, като разбира се не трябва да изрязвате цялото растение, за да може по-бързо да израстне отново. Тетрагонията расте много добре и при по-ниски температури, затова беритбите могат да  продължат до падането на първия мраз.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК