Мента
(Mentha spp.)

СНИМКИ ОПИСАНИЕ


Мента 'Портокал' (растение в саксийка) - 3 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!

Растенията са високи 10-15 см.

Доставката по пощата с наложен платеж е 5 лв.  По куриер с наложен платеж: според тарифата на куриера + 1 лв. за кутията.

Когато получите растението(ята),  ако считате, че има достатъчно време, за да се вкорени добре преди падането на първите мразове може да го разсадите направо в градината. Но може да заложите и на сигурно - по ваша преценка може да го оставите в настоящата му кофичка, или да го прехвърлите в малко по-голяма. До настъпването на пролетта го дръжте в неотоплявано помещение.

'Портокал' е донякъде подвеждащо име, защото аромата на този сорт мента не е точно на портокал. Когато човек я помирише първото нещо, за което се сеща е цитрусови плодове, но аромата е различен от този на познатите ни цитруси.

Както вече стана ясно аромата е силен цитрусов, без забележим ментолов (ментов) аромат. Въпреки, че е приятен лично на мен не ми действа възбуждащо на апетита, по-скоро бих го охарактеризирал като "парфюмен". Вкусът е доста силен и остър, така че свежите листа не са подходящи за пряка консумация. Вероятно биха могли да се използват в билкови чайове и в малки количества за овкусяване на ястия и сосове.

Растението е агресивно растящо - бързо завзема нови площи. Стъблата достигат 50 см. Листата са едри.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК