СЕМЕНА ОТ КИНОА
Chenopodium quinoa

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
киноа Темуко Темуко (100+ семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Сортът произхожда от района на град Темуко, който се намира в южната част на Чили. Заради това, че се развива добре при местните климатични условия това е един от най-разпространените сортове киноа в Европа. От поникването на семената до прибирането минават средно 90-100 дни. Високо добивен сорт. При узряване метличините придобиват оранжев цвят. Семената са бели. Най-подходяща схема за сеитба/разсаждане е 30 х 10 см.
 
Отглеждане:
Киноата произхожда от Южна Америка. Култивира се от хилядолетия, предимно в Андите при висока надморска височина. За това време са се обособили множество популации/сортове със съществено различаващи се характеристики. Много от сортовете не се развиват добре при климат като нашия. Едни имат много дълъг вегетационен период, други не понасят добре по-високи температури, трети са растения на късия ден (започват да цъфтят едва, когато нощта стане равна или по-дълга от деня) и т. н.

Киноата се отглежда  предимно заради семената. Най-ценното им качество е високото съдържание на качествен протеин (15-20%) с добре балансиране на различните амино киселини. В обвивката на семената на повечето сортове се съдържат горчиви сапонини. Премахването им в домашни условия става чрез многократно накисване и изплакване с вода. Листата също са ядливи. Консумират се като спанака.

Семената на киноата са най-бързо покълващите семена, които съм виждал. При добри влажност и температура са покълвали за по-малко от 24 ч. Заради това им качество трябва да се съхраняват на сухо без никакви изключения. Когато разполагате с малко количество семена винаги е по-добре да ги засеете в кофички за производство на разсад вместо дирекно в земята, още повече, че кълновете на киноата често се нападат от неприятели, които могат да ги унищожат много бързо. Друг проблем при директната сеитба е голямата прилика на младите растения на киноата с тези на често срещащия се като плевел в България роднина на киноата - бялата куча лобода (Chenopodium album). Докато са млади приликите между растенията им са толкова големи, че е трудно да ги различите без да се вгледате внимателно. Това много затруднява плевенето, а ако се остави лободата да израстне при изкореняването ѝ най-често се изкореняват и съседните растения.

Засейте семената 2-4 седмици преди последните възможни пролетни слани за вашия район. След отминаване опасността от слани разсадете по схема 25-45 х 10 см. Грижите са плевене и поливане при нужда. Може да се наложи и борба с някои неприятели, като листни въшки и земни бълхи.

Семената в метличините не зреят едновременно, което създава проблем при прибирането. Един от начините да се ограничи този проблем е по-гъстото засяване на растенията. Това намалява броя и размера на метличините. По този начин се съкращава периода на узряване на семената в тях. Не трябва да се закъснява с прибирането, защото семената могат да опадат, а и ако след узряването им времето е дъждовно ще има сериозни загуби.

Прибирането на малки площи е чрез изрязване на метличините, изсушаването им на слънце, стриване и отвяване. 
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК