КЪРИ ЛИСТ / МУРАЯ
Murraya koenigii

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
## Къри лист / Мурая (Murraya koenigii) (растение в саксийка) - 6 лв.
Растенията са високи 10-15 см.

Доставката по пощата с наложен платеж е 5 лв., а при предварително плащане - 3 лв.  По куриер с наложен платеж: според тарифата на куриера + 1 лв. за кутията.

Murraya koenigii произхожда от Индия и съседните страни, където широко се използва като подправка. Цялото растение - листа, плодове, дори и дървесината имат средно силен, апетито възбуждащ, характерен аромат, който не мога да оприлича на нещо друго познато. Основно се използват листата, които са и най-изобилни. Най-силен е ароматът им когато са свежи, сушените листа са ниско качествени, вероятно това е основната причина тази подправка да не е широко достъпна. Плодовете също са ядливи, но без семето.

В топлите страни растението се развива като храст или малко дърво. У нас лесно може да се отглежда в саксия, 4-5 л. са добър вариант. Не е претенциозно, дори може да презимува без проблеми в неотоплявана стая, стига температурата да не пада под 0 градуса. При тези условия може да загуби голяма част от листата, но напролет израстват нови.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК