КЛУБЕНИ ОТ КАРТОФИ
Solanum tuberosum

 
Картофите са толкова обичайни за нас, че дори не се замисляме дали все още могат да ни изненадат с нещо. На повечето места по света масата от хората познават само тези с бяла и жълто-оранжева вътрешност. Но в родината на картофа Южна Америка, и особено в Перу съществува много голямо разнообразие от местни сортове с различни цветове и вкусове. Някои от тези необичайни за нас сортове, са били внесени в миналото и в Европа, от тях са създадени адаптирани за местните условия сортове. С течение на времето тези, които не са с бяла или жълто-оранжева вътрешност са забравени или изчезнали. Част от тях са се запазили до наши дни благодарение основно на любителите. Сега те отново се преоткриват и започват да набират популярност. Като цяло този тип сортове са много малко на брой (в сравнение с обикновените) и имат сходни характеристики. Ако си задавате въпроса, дали си запазват цвета и след приготвянето им, отговорът е - да. Запазват го и след варене, и след печене, и след пържене. Вкусът им е, като на повечето съвременни сортове картофи.

Също като другите сортове картофи и тези се развиват най-добре при температури между 15-25 градуса. когато температурата на почвата се покачи над 25-27 градуса клубените забавят или дори спират да нарастват. Това е основната причина у нас картофи да се отглеждат основно по по-високите места, които са и по-прохладни през лятото. 

Забележка: Предлагам малки клубени (доста по-малки от тези на снимката). За заявките включващи картофи не важи обичайният двуседмичен срок за изпращане. Ще ги изпращам само когато температурата не е прекалено ниска.

 
##Валфи (5 клубена) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Сравнително нов чехски сорт. По-ранен и добивен сорт от другите описани тук. Очите са повърхностни. Вкусът е почти напълно сходен с на следващите. Консистенцията е по-мека.
 
## Вителоте (6 клубена) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Този сорт и следващите два са от Франция и за първи път са описани преди преди повече от 100, дори и 200 години. Клубените им не са така гладки, еднообразни, с повърхностни очи, както при съвременните традиционни сортове. Тези сортове са късни, при условията на България са готови за прибиране след края на септември - началото на октомври. Ако не успеете да опазите надземната част от болести и неприятели поне до началото на септември клубените ще бъдат доста малки. Стъблата през благоприятни години са достигали до 1,8 м. Сортът е късен, ако го опазите от маната растенията може и да не изсъхнат до първите мразове. Клубените се образуват малко разпръснато из гнездото, което затруднява прибирането им. Слабо изравнени са по форма и размер. Съхраняват се отлично. Никога не ми се е налагало да чистя кълнове, защото до пролетта те почти не израстват. Направеното дотук описание до голяма степен важи и за другите 2 сорта.
И трите сорта са с доста сходна консистенция - не се разваряват (салатен тип). Вкусът им също е сходен. Въпреки това във Франция ги използват по различен начин. Вителоте го използват за салати и пюре. И трите бяха чисти от вируси през 2003 г.

Забележка: На снимките се вижда, че на различините сортове разрязаните картофи имат различен дял на бяло и виолетово. Това е защото на тях е даден само по един картоф, иначе като цяло и трите сорта са почти еднакви по цвят. Обикновено в по-малките клубени има повече бяло, а най-малките често са напълно бели.

 
## Негресе (6 клубена) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Използват го за пържене
 
## Патракю (6 клубена) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
От трите, този е най-редкият (труден за намиране). Използват го за пюре.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК