ЛИМОНЕНА / ЛИМОНОВА ТРЕВА

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
##

##

Лимонена трева (Cymbopogon flexuosus)
  • 2 растения в обща саксийка - 4 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!

Ако се предлага ще е след юни месец. Проверете тогава страницата.

Растенията са високи над 20 см. (с листата).

Доставката по пощата с наложен платеж е 5 лв., а при предварително плащане - 3 лв.  По куриер с наложен платеж: според тарифата на куриера + 1 лв. за кутията.

Когато получите растенията разделете ги и ги разсадете в саксии с вместимост от поне 1/2 литър. През зимата ги дръжте на топло (над 15 градуса) и светло. Изчаквайте повърхността на почвата да засъхне преди да поливате. На пролет, след отминаване на опасността от слани разсадете ги на постоянното им място. Ако възнамерявате да ги отглеждате в саксии направо ги разсадете в тях - от 3-4 литра (най-много до 10 л.).

Лимонената трева произхожда от Югоизточна Азия, където широко се използва като свежа подправка (особено популярна е в Тайланд, Виетнам, Камбоджа и Индонезия). Използва се също и за извличане на етерично масло. Цялото растение има сравнително силен аромат на лимон. Но за кулинарни цели се използва най-вече сърцевината на стъблата (това всъщност са псевдо-стъбла). Тази част е нежна, докато останалите части са доста груби. Лимонената трева се използва предимно свежа, защото като изсушена има значително по слаб аромат.

Въпреки че това растение произхожда от тропиците, то може да се отглежда напълно успешно и у нас, но само през безмразовата част на годината. Единствените по-специални грижи които трябва да се положат произтичат от това, че при нашия климат не се образуват семена, в резултат на което размножаването става чрез делене на туфите. За да имате разсад за следващата година, е достатъчно през есента да извадите една туфа (която е с множество стъбла) и да я прехвърлите в саксия, която трябва да държите през зимните месеци на светло и топло място - над 15 градуса. Важно е да не изрежете стъблата, защото най-често растенията не могат да се възстановят през неблагоприятните зимни месеци и загиват.

Отглеждането на лимонена трева не е никак сложно. Веднага след като опасността от слани във вашия район е отминала разделяте растенията от туфата и ги разсаждате по примерна схема 1 м. х 50 см.. Добър вариант е и разсаждането на двуредови ленти, примерно: 1,3 м. между лентите Х 80 см. между редовете в лентата Х 50 см. между растенията в реда. От тук нататък единственото, което трябва да правите, е:
- Поливане - това е задължително мероприятие при засушаване, защото лимонената трева има мощна, но плитко разположена коренова система, която се нуждае от често напояване с не големи норми вода.
- Плевене и окопаване - само докато растенията избуят, след това на плевелите ще им е почти невъзможно да израснат.
- Прибиране на реколтата - това може да се извършва многократно, като се изваждат от време на време най-дебелите стъбла (тези, които са поне 1 см. в диаметър), или еднократно - в края на сезона.

Когато се появи опасността от първия есенен мраз всичко започва отначало (изваждате една или повече туфи, прехвърляте ги в саксия...)

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК