СЕМЕНА ОТ ПИПЕР
Capsicum spp.

ИЗЧЕРПАНИ

 
ВИДОВЕ КУЛТИВИРАН ПИПЕР
В България пиперът се явява традиционен зеленчук. Появява се по нашите земи само няколко десетилетия след откриването на Америка. За тези няколко столетия от тогава са създадени някои наистина висококачествени сортове. За съжаление, обаче, сортовото разнообразие у нас не е чак толкова голямо (противно на някои твърдения). На практика всички сортове пипер, които се отглеждат в България принадлежат само към един вид - Capsicum annuum (изключенията са само по дворовете на някои любители). Този вид е най-разпространеният и в световен мащаб. Но това не означава, че няма други видове с ценни качества. Съществуват над 20 вида в род Capsicum. Освен Capsicum annuum в култивация са въведени още 4 вида, но те се отглеждат ограничено - най-вече в Южна и Централна Америка, Мексико, Карибите, също и ограничено в Индия и Китай. В рамките на тези 4 вида има доста сортове, които биха могли да се отглеждат при нашия климат (няколко такива сорта са представени по-надолу).

Петте вида въведени в култивация са:

Capsicum annuum - това са пиперите, които се отглеждат у нас. Annuum означава едногодишен, но това име е дадено погрешка, въпреки това е останало така и до наши дни. Името е погрешно, защото всички видове от род Capsicum са многогодишни растения.

Capsicum baccatum - този вид се отглежда предимно в Южна Америка и е познат под името "аджи" (всъщност това означава просто "пипер", но в някои страни от тази част на света така се нарича вида baccatum). Baccatum означава "като ягода". На практика плодовете на всички видове от семейство картофови - пипер, домати, патладжан и т. н. са ягоди в ботаническия смисъл на думата (не се бъркайте с градинската ягода, чийто плод всъщност не е ягода, както между впрочем и орехите не са ботанически орехи). На повечето сортове дръжките на плодовете са доста дълги. Множество от пиперите от този вид имат по-различни аромати.
Отглеждане: Отглеждат се като обикновения пипер, но някои от сортовете са по късни, затова е добре семената за разсада да се засеят 60-75 дни преди последните възможни слани за вашия район. Другото важно нещо е, че растенията са по-големи (на някои от сортовете до есента образуват храст висок до 1,5 м.), затова трябва да се сеят при по големи разстояния, примерно 100 х 30 см. (вместо 60 х 15).
Растенията от този вид се разпознават лесно, като се видят цветовете им. За разлика от тези на annuum, chinense и frutescens, чиито цветове са бели, цветовете на baccatum имат петна в основата на венчелистчетата (виж снимката):
[##]

Capsicum chinense - този вид е вторият по разпространение след annuum. Макар и рядко, го има в много страни. И на този вид името е дадено погрешка. Chinense означава "от Китай", а всички видове пипер произхождат от Америка. Специално този вид произхожда от северната част на Южна Америка. Ботанически е много близък до annuum и дори има спорове дали не трябва да бъде причислен към него.
Има няколко групи сортове (в зависимост от формата на чушките), като най-известната е тази на типа хабанеро (в превод: "от Хавана"), често с това име се отъждествява целия вид C. chinense. Като цяло чушките на различните сортове принадлежащи към този вид имат следните характеристики:
- Най-популярното им качество е ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА лютивина на много от сортовете. Най-лютивите сортове пипер принадлежат именно към този вид. Тези чушки рядко се използват за пряка консумация, защото малцина могат да ги ядат, но са отлични за приготвянето на лютиви ястия и особено сосове. Използват се и за приготвянето на лютиви спрейове за защита от хора и/или животни. Нелютивите сортове са сравнително малко.
- Повечето чушки от този вид имат много характерен, най-често силен аромат, който не се харесва на всекиго (не е лош, просто е много по различен от този на обикновения пипер).
- Повечето пиперки са с причудливи форми. Едроплодните (над 7-8 см.) сортове са рядкост.
Отглеждане: Отглеждат се като обикновения пипер, но трябва да се знае, че семената се нуждаят от повече топлина и време (2-5 седмици), за да изникнат, като често никнат не едновременно. Вегетационният им период е по-дълъг и затова семената за разсада е най-добре да се засеят 60-75 дни преди последните възможни слани за вашия район. Растенията обикновено са по-разклонени и затова е добре да им се даде малко повече място, примерно 80 х 30 см. С този вид пипер лично аз имам значителни проблеми. Всяка година голяма част от растенията загиват, вероятно от някоя от вирусните болести.

Capsicum frutescens - този вид също е сравнително разпространен по света (макар и рядко) и също като chinense е ботанически много близък до annuum и има спорове дали не трябва да бъде причислен към него. Frutescens означава "като храст". Разнообразието на сортовете от този вид по отношение на форма и размер на плодовете е най-малкото сред петте вида. Не ми е известно да има нелютиви сортове. Най-популярният сорт от този вид е Табаско, от който се прави едноименният лютив сос.

Capsicum pubescens - този вид се отличава значително от всички останали. Почти не се отглежда извън Южна Америка. Pubescens означава "овласен/покрит с мъх". Цялото растение е покрито с къси власинки, което му придава сребрист вид (прилича повече на физалис, отколкото на пипер). Растението не расте изправено, а се стели. Цветовете най-често са виолетови. Най-интересният отличителен белег е, че семената са черни! Плодовете са доста сочни и почти винаги много люти. Този вид има дълъг вегетационен период, а и не понася добре високите температури (опадват му цветовете) и затова нашият климат не е подходящ за него - завързва късно и до първия мраз не може да узрее.

Нелютиви и много слабо лютиви
пипер Аконкагуа Аконкагуа - Capsicum annuum (30 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Стар сорт от Аржентина. Пиперите често достигат размери в границите от 20 до 30 см. Изравнеността е средна. Месото е дебело. Вкусът е добър до много добър.
 
пипер сорт Албино Албино - Capsicum annuum (30 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Червен пипер с бели неузрели плодове. Много добра родовитост. Стените са дебели 3-5 мм. Вкусът е много добър.
 
Алма паприка сладък - Capsicum annuum (30 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Унгарски сорт. Много добра родовитост. Дебели стени. Много добър вкус. (Това е снимка на лютивия Алма паприка, но видът им е идентичен)
 
пипер Калейдоскоп Калейдоскоп - Capsicum baccatum (30 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Нелютив до много слабо лютив. Сравнително малко растение за C. baccatum - 50 см. силно разклонени. Висока родовитост. Стените са сравнително дебели за този вид и тип пипери. Съхраняемостта е много добра. Вкусът е добър до много добър, с характерния за повечето baccatum сортове привкус. 
 
пипер сорт Парнас Парнас - Capsicum annuum (30 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Беларуски сорт. През 2007 г. изпробвах близо 70 сорта пипер, голям процент от които не оцеляха поради различни болести. Повечето от оцелелите сортове също дадоха в жертва по някое растение. Този сорт беше единственият от вида C. annuum, на който нито едно растение не пострада! В последствие показа отново, макар и не 100% устойчивост на болести. За сорт от Беларус този е сравнително късен, затова и родовитостта не е от най-добрите. Средно дебели стени. Много добър до отличен вкус.
 
пипер сорт Пермагрийн Пермагрийн - Capsicum annuum (30 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Както и името подсказва плодовете на този сорт остават зелени на цвят дори когато узреят. Цветът на неузрелите и узрелите е много близък и е доста трудно да се отличат. Едиствено когато са напълно узрели се появява много лек жълтеникав отенък, който идва от месото, което става жълтеникаво. Родовитостта е много добра, изравнеността също. Вкусът варира от добър до отличен (ако уцелиш, когато са в идеална зрелост).
 
пипер Сладък шоколад Сладък шоколад - Capsicum annuum (30 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Зелен преди да узрее и шоколадово-кафяв когато узрее. Кафява е не само кожичката на перикарпа, а и вътрешността. Добра изравненост по форма и размер. Средно дебели стени. Средно сочен. Вкусът е много добър.
 
Тобаго суит скоч бонет - Capsicum chinense (30 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Нелютив до много слабо лютив. Много добра родовитост. Силен chinense аромат. Добър до много добър вкус.
 
пипер Тринидад смут Тринидад смут - Capsicum chinense (30 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Нелютив до много слабо лютив. Много добра родовитост. Със сравнително дебели стени за размера им. Силен chinense аромат. Вкусът е с ароматна нотка, но почти без никаква сладост - добър.
 
пипер Тринидадски парфюм Тринидадски парфюм - Capsicum chinense (30 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Нелютив до много слабо лютив. Много добра родовитост. Силен chinense аромат. Добър до много добър вкус.
 
[##] Фехер кос - Capsicum annuum (30 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Унгарски сорт. Цветът на неузрелите плодове е млечно-бял. Пиперът на снимката (без дръжката) е 25 см. Средно дебели стени. Добър до много добър вкус.
 
пипер Шампион Шампион - Capsicum baccatum (30 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Нелютив до много слабо лютив. Високо растение. Висока родовитост. Стените са сравнително дебели, не много сочни. Консистенцията е много хрупкава. Съхраняемостта е много добра. Вкусът е много добър, малко по-различен от обикновения пипер.
 
Шоколадов на Джорджеску - Capsicum annuum (30 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Румънски сорт. Зелен преди да узрее и тъмно шоколадово-кафяв когато узрее. Кафява е не само кожичката на перикарпа, а и вътрешността. Много добра родовитост. Много добре изравнени по размер и средно по форма. Средно дебели стени. Вкусът е много добър.
 
Слабо до средно лютиви
 
пипер Аджи кристал Аджи кристал - Capsicum baccatum (30 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Слабо лютив. Сравнително компактно растение за сорт от вида baccatum. Изобилна родовитост (чушките на първата снимка са от едно растение). Вкусът е много добър.
 
пипер Аджи панка Аджи панка - Capsicum chinense (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Слабо лютив. Много особен сорт.  Води се към вида chinense, но листата на растението, формата, аромата и вкуса на плодовете са по-скоро като на baccatum. Именно затова много често го дават, че е baccatum. Но дори само цвета на зрелите чушки - кафяв казва, че не е baccatum, защото при baccatum форми с кафяви плодове не са известни (или са изключителна рядкост, ако ги има). Аджи панка е име, което в Перу и Боливия се дава на различни сортове, които се използват по сходен начин. Този, който предлагам е стандартния тип. В Перу е вторият по популярност сорт. Много се цени за сушене (на слънце) поради плодово-ягодовия му аромат/вкус (Под "ягодов" се има предвид не градинската ягода, а ягода в ботаническия смисъл на думата. Плодовете на пипера, доматите, патладжана, кучешкото грозде и т. н. са ягоди.). Сортът не е лесен за отглеждане. Пробвал съм да го отглеждам поне 3-4 пъти преди да сполуча. Проблемът при мен е, че явно не е устойчив на болестите, които се срещат тук. Свежият вкус е много добър, като сушен все още не съм го опитвал.
 
Алма паприка лютив - Capsicum annuum (30 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Средно лютив. Унгарски сорт. Много добра родовитост. Дебели стени. Отличен пиперов аромат.
 
пипер Бразилска морска звезда Бразилска морска звезда - Capsicum baccatum (30 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Слабо до средно лютив. Високо растение - 100-120 см. Висока родовитост. Съхраняемостта е много добра. Вкусът е добър, с характерния за повечето baccatum сортове привкус. 
 
[##] Старфиш (Морска звезда) - Capsicum baccatum (30 семки) ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Слабо до средно лютив. Високо растение. Висока родовитост. Пиперките са със специфична форма, подобна на патисон. Тънки стени. Много добра трайност. Бих казал обикновен вкус.
 
пипер сорт Рейн форест (Дъждовна гора) Рейн форест (Дъждовна гора) - Capsicum baccatum (30 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Слабо лютив. Високо растение. Висока родовитост. Стените са сравнително дебели, не много сочни. Съхраняемостта е много добра. Вкусът е добър до много добър.
 
Capsicum chacoense Сентези черешки - Capsicum annuum (30 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Средно лютиви до лютиви. Унгарски сорт. Дребни, червени камбички. Растението е компактно средно високо - 50-60 см. Родовитостта е висока.
 
пипер сорт Сладък тринидадски скорпион Сладък тринидадски скорпион- Capsicum chinense (30 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Слабо до средно лютив. Много добра родовитост. Средно силен chinense аромат и вкус.
 
[##] Тринидатски подправъчен - Capsicum chinense (30 семки) ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Средно лютив. Много добра родовитост. Силен аромат.
 
пипер сорт Тринидадски подправъчен 2 Тринидадски подправъчен 2 - Capsicum chinense (30 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Средно лютив до лютив. Много добра родовитост. Силен аромат и вкус.
 
[##] Чимайо - Capsicum annuum (30 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Средно лютив. Сред сортовете, които съм отглеждал, това е сортът, който най-бързо образува цветове и цъфти. По този показател изпреварва следващите с по над 1-2 седмици. Често цъфва още във фаза на разсад. Произхожда от едноименно градче разположено на 1800 м. н. в. в северната част на Ню Мексико, САЩ. Според някои хора там се отглежда от 400 години. Родовитостта е много добра. Ароматът и вкусът му са като на нашенските люти чушки. Подходящ е за сушене.
 
Лютиви до много лютиви
 
пипер Амиш буш Амиш буш - Capsicum ? (20 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Много лютив. Получен като Capsicum anuum, но може и да е от вида Capsicum frutescens, за съжаление не огледах по-подробно растенията. Растението е малко и силно разклонено, като едва достига 20-30 см. Отличен сорт за целогодишно отгеждане в малка саксия. Родовитостта е изобилна.
Чушките на снимката са изсушени.
 
[##] Аджи ескабече - Capsicum baccatum (30 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Лютив. Най-едроплодният сред сортовете от вида C. baccatum, които отглеждах през 2007 г. Започна да завързва късно, може би причината е, че не понася високите температури.
 
пипер Бял куршум Бял куршум - Capsicum chinense (30 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Лютив. Сравнително не голямо, почти стелещо се растение, обсипано с малки чушлета. Когато са неузрели цветът им е зелен, когато узреят става бял. С типичния за вида аромат.
 
[##] Лемон дроп (Капка лимон) - Capsicum baccatum (30 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Лютив. Един от основните сортове в Перу. Сравнително компактно растение за сорт от вида baccatum. Висока родовитост. Тънки стени. Много добра трайност. Има характерен аромат, заради който е получил името си, но аз не бих казал, че напомня цитрусов плод.
 
[##] Тай хот - Capsicum ? (10 семки) БЕЗПЛАТНО ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Вероятно е от вида Capsicum frutescens. Този сорт (или някой, който е много подобен на него) е познат и у нас. На Запад го приемат за тайландски. Растението е малко (рядко достига 30 см.) и компактно. Напълно подходящо е за отглеждане в малка саксия. Родовитостта е отлична. Чушлетата са между 1 и 2 см. и са много лютиви.
 
Capsicum chacoense Capsicum chacoense (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Лютив до много лютив. Това е един от дивите видове пипер. Растенията са сравнително малки почти стелещи се, до 50 см. Листата са доста малки. Чушките също са малки, приблизително колкото грахово зърно. Сравнително късен е и затова е най-добре да се отглежда в саксия (поне 3-4 литрова).
 
Свръх лютиви

ВНИМАНИЕ

С тези чушки шега не бива! Да се избягват от хора със слаби сърца (в буквалния смисъл)! Пазете ги от деца! Желателно е да използвате ръкавици когато боравите с тях (събирате им семената/готвите и т. н.). Ако сте ги пипали с голи ръце, дори и след като сте се измили многократно не докосвайте очите или ноздрите си. Лютивината по ръцете ви може да се усети и след повече от 24 часа (зависи от това колко сте контактували с пиперките).

 
[##] Ред савина - Capsicum chinense (30 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
До скоро този сорт беше вписан в Книгата на Гинес, като най-лютивият на земята. Това е малко спорен въпрос, защото стойностите от резултатите на тестовете, които са направени, за да бъде вписан (през 1994 г.) в последствие дори не са доближавани. Дори има други тестове, които показваха, че Ред савина е на второ, че дори и на трето място (в тези тестове на първо място беше Шоколадов хабанеро). Това до някъде е разбираемо, защото съдържанието на капсаицини (веществата, които придават лютивината) много зависи от мястото и начина на отглеждане, както и от климатичните условия. Поради тази причина е напълно възможно да има твърде значими различия (в пъти) в лютивината на един и същи сорт, който е отглеждан при различни условия. Въпреки всичко, това е един ужасно лют пипер...
 
[##] Шоколадов хабанеро - Capsicum chinense (30 семки) ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Този сорт е не по-малко лют от Ред савина, а според тези, които могат да го ядат, е по-вкусен от него.
 
НАЙ-ЛЮТИВИ

ВНИМАНИЕ х2

Всичко, което беше написано малко по-нагоре важи в пълна степен х2 за следващите сортове!

Важно: Както вече беше написано по-нагоре семената на сортовете от вида Capsicum chinense никнат по-трудно, най-лютите сортове не правят изключение. Лично аз постигам добра кълняемост като ги посея в готовите почвени смески, които се продават в цветарските (и не само) магазини. Засявам ги на 1/2-1 см. дълбочина, температурата през деня поддържам 25-30 градуса, а през нощта 15-20. Почвата трябва да се поддържа влажна, но не и подгизнала.

Забележка: Растенията са отглеждани в саксии (~5 л.) и затова не приемайте размера на чушките на снимките за еталон.

 
7 Пот (7 Тенджери) - Capsicum chinense (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Сортът е разпространен из карибските острови. Оригиналното име в превод е 7 тенджери, защото местните хора са преценили, че с една пиперка могат да се подлютят силно 7 тенджери с манджа. Често обаче в англоговорящите страни се именува 7 Под (7 Чушки). Все още няма официален, тоест направен според правилата тест за съдържанието на лютиви вещества (различните видове капсаицини). Самият аз не ям люто и затова при тяхното ниво на лютивина ми е абсолютно невъзможно да кажа кой е по-лют, затова разчитам на мнението на хора, които знаят за какво говорят и им имам пълно доверие.
пипер сорт 7 Пот Брейн 7 Пот "Брейн"- Capsicum chinense (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
На снимката са чушките, които родиха растенията в саксиите. В градината имах друго растение, чиито чушки приличаха повече на Тринидадски скорпион, затова снимах тези. В последствие се оказа, че плодовете на 7 Пот "Брейн" наистина трябва да приличат повече на Тринидадски скорпион, отколкото на стандартния 7 Пот. Семената, които предлагам са само от растението с типичните за Брейн чушки. Името, което означава "мозък" идва от характерната набръчканост на повърхността на някои от чушките. Сорта все още не е тестван, но твърденията са, че е на нивото на Тринидадски скорпион "Бъч Т", ако не и по-лютив.
 
пипер сорт 7 Пот Брейн жълт 7 Пот "Брейн"жълт - Capsicum chinense (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Жълт вариант на по-горния сорт. Плодовете са по-едри и може би по-малко лютиви от червения Брейн.
 
пипер сорт 7 Пот Джона 7 Пот "Джона"- Capsicum chinense (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Доста е подобен на стандартния 7 Пот, но се води за малко по-лютив от него.
 
пипер сорт Каролина рийпър Каролина рийпър - Capsicum chinense (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
В момента това е сорта, който държи рекорда за съдържание на лютиви вещества (капсаицини). Някои от пиперките са с характерната за сорта форма с дълъг нос, като на снимаката, но дори и на едно и също растение има значители различия във формата на отделните чушки. Родовитостта е средна.
 
пипер сорт Моруга бленд, Моруга скорпион Моруга бленд, Моруга скорпион - Capsicum chinense (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
За около година между 2012-2013 г. този сорт държеше рекорда за най-високо съдържание на капсаицини. В момента се приема за втори по високо съдържание.
Сорта произхожда от областта Моруга в Тринидад. Имаше дебати дали не е еднакъв със 7 Пот "Брейн", заключението беше, че не са еднакви. Но наистина си приличат.
 
Нага Морич - Capsicum chinense (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Този сорт е от групата на Бхут Джолокия. Приема се, че произхожда от районите на Бангладеш граничещи с индийските щати, от които е Бхут Джолокия. Има неофициални тестове, които показват малко по-малко или малко по-голямо съдържание на капсаицини спрямо Бхут Джолокия, така че се приема, че лютивината им е сходна (теста с ядене също го потвърждава).
 
Тринидадски скорпион - Capsicum chinense (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Както името подсказва сортът е от Тринидад, а е наричан скорпион заради характерната извивка на върха, която имат повечето чушки. Съществуват няколко разновидности на този сортотип. Лично аз приемам, че това е класическият Тринидадски скорпион, който все още не е официално тестван. През последните няколко години се появиха още няколко разновидности, една от които - 'Тринидадски скорпион Бъч' беше тествана официално през 2011 г. и постави нов рекорд за количествено съдържание на лютиви вещества.
 
пипер сорт Тринидадски скорпион Бъч Т Тринидадски скорпион "Бъч Т" - Capsicum chinense (10 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Една от разновидностите на Тринидадски скорпион. За известно време беше вписан в Книгата на Гинес, като пиперът с най-високо съдържание на капсаицини (лютивите вещества).
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК