СЕМЕНА ОТ КОРЕНОПЛОДНА КАМБАНКА
Campanula rapunculus

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
нямам

Ползвайте
Гугъл
Кореноплодна камбанка (Рапунцел) (100+ семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Кореноплодната камбанка, известна още и като Рапунцел (Campanula rapunculus), е близък роднина на широко отглежданите и у нас цветя от род Campanula. Цветовете на този вид са твърде малки, но затова пък образува бял корен подобен на морков, който е ядивен и при това има доста приятен вкус напомнящ за лешници. В миналото това растение се е отглеждало доста по-широко като зеленчук, но понастоящем е позабравено.

Растението е двугодишно - през първата година образува листна розетка и корен, а през втората цветоносни стъбла и семена. Големият проблем при отглеждането му е, че семената са изключително малки, което прави директната сеитба непрактична. Затова разсадът е най-добрият начин за стартиране, особено когато имате малко семена. Имайте предвид обаче, че разсадният начин на отглеждане най-често предизвиква разклоняването на корените.
За засяването на разсада най-добре е да използвате качествена торфено-почвена смеска. За съжаление, ако не сте се занимавали с това трудно ще разберете коя е качествена и коя не докато не я опитате. Доста от почвите които се продават по магазините са ниско качествени. Вършат работа за основните зеленчуци, но когато засеете някой по-необичаен вид, осбено ако е с дребни семена разбирате, че почвата въобще не е балансирана от към макро и особено микро-елементи.
Най-добрият период за засяването на разсада е март-април. Сеитбата е повърхностна - поливате почвата и поръсвате семената, без да ги покривате с почва. Държите саксията (или там каквото ползвате) на светло (на тъмно почти не никнат). Важно е да не допускате изсъхването на повърхността на почвата. Никненето започва след 2-3 седмици. Ако почвата, която ползвате е качествена растенията ще оцелеят, ако ли не още през първата седмица-две ще загинат. Най-често това се дължи на недостига на желязо. Затова ако не сте сигурни каква ви е почвата бих ви препоръчал да направите 5% разтвор (примерна концентрация) на зелен камък (продава се във всяка селскостопанска аптека) и да полеете с него почвата точно преди сеитбата. Ако знаете, че почвата ви не е добра наторете отново с 2% разтвор, когато започнат да никнат, но не поливайте отгоре, за да не ги изгорите, а натопете саксията в разтвора. Дръжте така докато забележите, че повърхността започва да се мокри. На по-късен етап, ако забележите, че новите листа на растенията жълтеят наторете отново. Ако живеете в район с твърда (богата на карбонати) вода - каквато е ситуацията в повечето райони у нас - да използвате за поливане и приготвянето на разтвора дъждовна/снежна/дистилирана вода.
Разсаждате след като опасността от мразове е отминала, по примерна схема 30 х 10 см. Плевите и поливате при нужда. Изваждате ги на есен. Ако искате да си произведете семена може да ги оставите корените там където са си (ще презимуват без проблем), но маже и да ги извадите и засадите на друго място.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК