СЕМЕНА ОТ ФИЗАЛИСИ
Physalis spp.

 
Род Physalis (Физалис) е част от сем. Картофови и включва над 70 вида едногодишни и многогодишни тревисти растения, на около 20 от които плодовете са с добри вкусови качества и се консумират от хората, а 4-5 вида се култивират. Най-характерния белег на видовете от този род е, че плодовете им са "затворени" в мехуро-подобна обвивка, наричана мехунка. По-надолу са представени четирите най-широко отглеждани вида, с общо осем сорта.

Мексикански физалис (Physalis philadelphica, син. Physalis ixocarpa)
Произхожда от централните и южни части на Северна Америка. В Мексико се отглежда широко като зеленчук. През последното десетилетие придобива все по-голяма популярност и в САЩ. Мексиканският физалис е едногодишно, храстовидно, тревисто, кръстосаноопрашващо се растение, достигащо до 1 м. височина и ширина. Това е вида с най-едрите плодове сред физалисите, при някои сортове те достигат до 100 гр. Обикновено когато са узрели цветът им е бледо-жълт или зелен, но има и сортове с виолетови плодове (тук се предлага и един такъв).

Макар и много слабо, мексиканският физалис е познат и в България (често под името "зеленчуков физалис"). Може би основната причина за това, че не е придобил популярност у нас е, че не се знае как е правилно да се използват плодовете му. При много от сортове след като узреят те придобиват неприятен мирис и вкус, поради това е важно да се знае, че се берат преди да узреят (зелени). Най-често това е моментът когато са нарастнали дотолкова, че са разцепили мехунката. За да е оптимален вкусът не трябва да се берат нито прекалено рано, нито прекалено късно. За точна преценка на момента на брането е нужно малко опит (За по-добра представа кога трябва да се берат, вижте тази снимка. На нея е показан едроплоден мексикански физалис в 4 степени на зрелост - 1. Мехунката е здрава; 2. Мехунката е разцепена и все още е зелена; 3. Мехунката и плода са пожълтели; 4. Мехунката е изсъхнала. За бране са подходящи плодовете в степен на зрелост - 2).

Плодовете на мексиканският физалис се използват за - салати, туршии, супи, а в Мексико са основна съставка за "салса верде" (в превод - зелен сос). В зависимост от сорта в сурово състояние (оптимално узрели) вкусът им е доста приятен - леко тръпчив, освежаващ, киселичък до сладък.

Отглеждане: За предпочитане е да се отглежда с производството на разсад (може и с директна сеитба, но поради малкия размер на семената е рисковано). Както при доматите - семената се засяват 7 - 8 седмици преди последните възможни слани за района (тъй като времето до започване на зреенето на плодовете е сравнително късо, сеитбата може да се извършва до края на май), до поникването (1 - 2 седмици) се поддържа температура от около 20 - 25 градуса. Младият разсад се нуждае от много светлина, в противен случай силно се изтегля. При облачно време температурата да се понижава. Мексиканският физалис издържа до минус 2, -3° С, така че може да се разсади малко по-рано от другите видове и доматите. Подходяща схема е - 1,2 м. х 40 см. (може да опитате и други разстояния). Грижите са като при доматите, но без привързване и колтучене. Ако е отглеждан с разсад първите беритби започват в края на юни - началото на юли (около 2 месеца след цъфтежа), плододаването продължава около 2 месеца. Характерно е, че голяма част от узрелите и част от не напълно узрелите плодове падат на земята. При подходящи условия на съхранение, неузрелите - могат да издържат до 1 - 3 месеца.
При поливни условия този вид физалис има потенциал да даде много високи добиви - 2 - 4 т./дкр. (при висока агрохехника може би и повече).

Важно!!!: Мексиканският физалис е строго кръстосаноопрашващо се растение. За добро опрашване отглеждайте поне 10 растения. Когато събирате семена събирайте ги от колкото се може повече плодове, взети от различни растения. Ако съберете семена само от един плод и през следващата година засеете само тях, то дори да отгледате 100 растения, поради близкото им родство те ще цъфтят, но ще завъжат много слабо.

 
## Виолетов (30 семки) ИЗЧЕРПАНИ!!!
Предлагания сорт е местен от Мексико, със средно големи плодове - 3 - 4 см. в диаметър, с необичаен виолетов цвят.
 
Виолетов и отвътре (30 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Средно едри до едри плодове, които при пълното си узряване стават виолетови не само отвън, но и отвътре. Тази характеристика не е напълно стабилизирана, защото степента на оцветяване е различна за плодовете от различините растения. Вкусът е доста добър.
 
## Динен ОФ (30 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Руски сорт. Едър до много едър. В неузряло и полу узряло състояние вкусът е много добър. В узряло миризмата е лека, но все пак я има. Много добра трайност.
 
## Едроплоден, жълт (30 семки)1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Едроплоден сорт с бледо-жълти плодове (в узряло състояние). В беритбена зрялост (виж на снимката №2) вкусът им е доста приятен, а в узряло състояние е много неприятен.
 
Без снимка Мраморен ОФ (30 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Руски сорт. Едри плодове. Когато узреят цветът им е частично жълт, частично виолетов. В неузряло и полу узряло състояние вкусът е много добър. В узряло миризмата е лека, но я има. Не е подходящ за продължително съхранение.
 
мексикански физалис сорт Плаза латина Плаза латина (30 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Най-едроплодният сорт мексикански физалис, който съм отглеждал или виждал. Вкусът е като на останалите.

Перуански физалис (Physalis peruviana)
Многогодишно (в България - едногодишно) тревисто растение произхождащо от Ю. Америка. У нас се отглежда много рядко, предимно от любители, а заслужава много по-голямо внимание. Плодовете са със силен, необичаен, много приятен аромат. Вкусът им също е много приятен.

Подробна информация за перуанският физалис и технология за отглеждането му може да намерите ТУК

 

Сорт №1 (10+ семки) БЕЗПЛАТНО ИЗЧЕРПАНИ!!!
Средно едри, леко сплеснати до кръгли плодове.
 
Сорт №2 (20+ семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Средно едри до едри, леко продълговати плодове. Започват да зреят малко по-късно от тези на сорт №1.
 

Сорт №3 (20+ семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Средно едри до едри, по-закръглени плодове от тези на сорт №2.
 

Сорт №4 (20+ семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Средно едри. Останах с впечатлението, че плодовете на този "сорт" се оцветяват по-лесно и равномерно, а също така и че имат малко по-различен аромат от този на другите "сортове".

Ягодов физалис, Земна череша (Physalis pubescens / Physalis pruinosa)
За ботаниците Physalis pubescens и Physalis pruinosa са два различни вида физалиси. За обикновените хора различията между тях са несъществени и затова съществува объркване относно това кое растение от кой вид е и какво е обикновеното му име.

И двата вида в диво състояние се срещат в източната част на САЩ. Култивират се, но на значително по малки площи отколкото първите два вида. Растенията са едногодишни и приличат на това на перуанският физалис, но са по-малки - достига до 50 - 60 см. Вегетационният период също е по-къс от този на перуанския физалис. Плодовете им също си приличат, но отново са по-малки - 1 - 2 см. в диаметър и са с лек аромат на ягода. Вкусът им е наистина много приятен. Лично за мен тези видове физалис са с най-вкусните подове и наистина заслужават да се отглеждат. Използват се свежи, за сладка и желета.
Отглеждане: За предпочитане е да се отглеждат с производството на разсад (може и с директна сеитба, но поради малкия размер на семената е рисковано). Както при доматите - семената се засяват 7 - 8 седмици преди последните възможни слани за района (тъй като и при двата вида времето до започване на зреенето на плодовете им е сравнително късо, сеитбата може да се извършва до края на май), до поникването (1 - 2 седмици) се поддържа температура от около 25 градуса. Разсажда се след като опасноста от слани е минала, по примерна схема 0,8 - 1 м. х 0,40 м. (може да опитате и други разстояния). Ако е отглеждано с разсад - първите плодове започват да зреят в началото на юли (около 2 месеца след цъфтежа). Характерно е, че голяма част от узрелите и част от не напълно узрелите плодове падат на земята. С цел да се постигне изравненост в степента им на зрялост, е добре да се оставят 1 -2 седмици на сухо място за дозряване. При подходящи условия на съхранение могат да издържат до 1 - 3 месеца.

В скобите е посочено латинското име под което са получени семената. Като цяло различията между тези "сортове" не са големи, дори е възможно някои от тях да са еднакви, но понеже съм ги получавал от различни източници, не мога да бъда напълно сигурен в това. 

 

##

Сорт №1 (Physalis pubescens)(20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Средно едри плодове с лек ягодов аромат и много приятен вкус.
 
## Сорт №2 (Physalis pruinosa) (20 семки)  1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Сравнително дребни до средно едри плодове с много приятен вкус. (снимката не е на този сорт, но е доста близка до него)
 
## Сорт №3 (Physalis pruinosa) (20 семки) ИЗЧЕРПАНИ!!!
Сравнително дребни плодове с много приятен вкус. (снимката не е на този сорт, но е доста близка до него)
 
## Сорт №4 (Physalis pubescens)(20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Средно едри с много приятен вкус. (снимката не е на този сорт, но е доста близка до него)
 
ягодов физалис сорт Ананас Сорт - Ананас (Physalis ?) (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Сравнително дребни до средно едри плодове с много приятен вкус. (снимката не е на този сорт, но е доста близка до него)
 
## Сорт - Золотая россйп (Златна мина) (Physalis ?) (20 семки) ИЗЧЕРПАНИ!!!
Руски сорт. Средно едри плодове с много приятен вкус.(снимката не е на този сорт, но е доста близка до него)
 
## Сорт - Изюмний (Physalis pubescens) (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Руски сорт. Средно едри плодове с много приятен вкус.(снимката не е на този сорт, но е доста близка до него)
 
## Сорт - Леля Моли (Physalis pruinosa) (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Средно едри плодове с много приятен вкус. (снимката не е на този сорт, но е доста близка до него)
 
Сорт - Ню Хановер (Physalis ?) (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Средно едри плодове с много приятен вкус.
 
## Сорт - Янтар (Physalis ?) (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Руски сорт. Сравнително дребни до средно едри плодове с много приятен вкус. (снимката не е на този сорт, но е доста близка до него)
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК