СЕМЕНА ОТ ЕПАЗОТ
Dysphania ambrosioides (син. Chenopodium ambrosioides)

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
епазот Епазот №1 (100+ семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Растението на този сорт е изправено разтящо, достигащо 2 м. височина. То е здраво и гъвкаво и затова дори и по-силните ветрове не му вредят. Миризмата на сорта бих я описал така: 75% напомня за петрол или терпентин, 20% чубрица и 5% джоджен.
ОТГЛЕЖДАНЕ
Епазота Dysphania ambrosioides (доскоро Chenopodium ambrosioides) е добре известна мексиканска подправка с уникален аромат. Спада към миризмите, които първоначално най-вероятно ще те отблъснат, но в последствие може и да се научиш да харесваш. Когато за първи път помирисах епазот се отвратих, но доста бързо привикнах към нея и вече ми действа апетитовъзбуждащо. Съществуват форми ("сортове") с различен аромат. Цялата надземна маса е ароматна. Основно се ползват свежите листа, но и изсушените са с добро качество. В Мексико епазота е основна подправка за фасул (боб).

Видът произхожда от Америка. Растението е едногодишно или кратко живеещо многогодишно. В умерения климат се култивира като едногодишно.

Отглежда се лесно. За предпочитане е чрез разсад.  Засяването на семената за производството на разсад може да се извърши в сравнително продължителен времеви период - от 30-40 дни преди последните възможни слани за района на отглеждане - до средата на юни, че дори и по-късно. Разбира се при по-ранното стартиране реколтирането ще започне по-рано и ще продължи по-дълго.

Тъй като семената са много дребни почвата, в която ще се сеят е желателно да е лека и да не образува твърда кора при изсъхване. Семената трябва да се покрият с тънък слой почва - 2-4 мм е достатъчно за лека почва, а при тежка (желателно е да се избягва) не повече от 1-2 мм. До поникването им се държат на топло и светло място, като повърността на почвата не трябва да изсъхва. Никненето обикновено отнема 10-тина дни.
Когато разсадът стане достатъчно голям, за да може да се работи лесно с него и опасността от слани е отминала се разсажда по примерна схема 30-40 см. Х 50-60 см., за изправено растящите сортове може да се остави и по-голямо междуредово разстояние.
Следват стандартните грижи - плевене и поливане, когато е нужно.

Беритбите могат да започнат, когато растенията достигнат поне 20-30 см. височина, като е желателно да оставяте поне половината от листата, за да може да се възстановят по-лесно и бързо и да може да извършите няколко беритби. Разбира се реколтирането може да се извърши и еднократно преди първите слани.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК