СЕМЕНА ОТ САЛАТЕН СИНАП
Brassica juncea

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
[##] Салатен синап (Brassica juncea), сорт Червен гигант (50 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
У нас се срещат няколко вида синап (познати още и като горчица), които обаче не се култивират. За разлика от нас в страни като Китай, Япония, Индия има селекционирани множество сортове салатен синап и по-специално от вида кафяв синап (Brassica juncea). Листните сортове се отглеждат и използват както салатата.

Сортът Червен гигант се характеризира с едри листа, които на цвят са виолетово-червени от горната и зелени от долната страна (цветът е най-интензивен след като застудее). Има забавено стрелкуване и много добра устойчивост на отрицателни температури. Вкусът на листата е като вкуса на зелето, но са леко лютиви (степента на лютивина зависи от възрастта на листата - младите са слабо, а старите по-силно лютиви).

Отглеждане: Растението е едногодишно и при топло и сухо време започва бързо да образува цветоносно стъбло (да стрелкува), което е нежелателно. Затова се отглежда като ранна пролетна или есенна култура.
В зависимост от района и температурните условия през дадената година, за пролетно отглеждане семената се засяват от началото до края на март (може и с разсад) по примерна схема (в случая 5 редова, лентова) 50-60 см. между лентите и 20-25 см. между редовете и растенията в лентата, тоест 50-60 х 20-25 х 20-25 х 20-25 х 20-25 х 20-25.
За есенно производство семената се засяват от началото до края на август (по-рано за Северна и по-късно за Южна България). Схемата е същата.
Салатният синап е устойчив на болести, а сред неприятелите проблеми могат да създадат земните бълхи.

Прибиране: Може да се използват два метода на прибиране (бране): еднократно и многократно. При първия се изчаква растението да се развие оптимално, за да се откъсне цялото, а при втория през известен период от време се откъсват по 1-2 листа от всяко растение.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК