СЕМЕНА ОТ КОРИАНДЪР / СИЛАНТРО
Coriandrum sativum

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
силантро / кориандър Кориандър / Силантро (20 семки) БЕЗПЛАТНО ИЗЧЕРПАНИ!!!
Въпреки че не се използва често в българската кухня кориандърът е добре известно растение. Роднина е на повечето от най-популярните у нас свежи подправки - магданоз, целина, копър, девесил. Той е много популярна подправка в много кухни по-света, но не и у нас. Използват се както сухите семена/плодове (кориандър), така и свежите листа (наричани "силантро"). Аромата на семената е напълно различен от този на листата. Повечето хора намират аромата на семената за много приятен (включително и аз). Не така стоят нещата с аромата, или по-точно казано миризмата на листата. Много хора буквално се отвращават от тяхната миризма, а други я обожават (аз бях към първите, но постепенно започнах да я възприемам). За тези, които не са опитвали силантро има лесен начин да придобиете представа за миризмата - много наподобява миризмата на миризливите буболечки от семейство Pentatomidae (ТУК може да видите снимки).
Отглеждане:
Когато се оглежда за семена (плодове) сеитбата се прави след като е отминала опасността от слани по примерна схема 30-50 см. х 7-10 см. Грижите са обичайните - плевене, поливане (при нужда), борба с болести и неприятели (при нужда).
Когато се отглежда за стръкове (силантро) сеитбата започва след като премине опасността от слани и може да продължи поетапно, през 10-15 дни до септември. По този начин ще има постоянно силантро. Примерната схема е 30х10 см. При дълъг ден и топло време кориандърът бързо образува цветоносно стъбло (стрелкува).
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК