СЕМЕНА ОТ СОЯ
Glycine max

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
соя едамаме Тайуаме (30 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тайвански сорт. Спада към сортовете соя "едамаме". Едамаме е японско ястие, което се приготвя от определен (подходящ) за целта тип соя. Именно с това име на Запад наричат соевите сортове от този тип. Соята тип едамаме се отглежда не за зрелите й, а за зелените ѝ зърна, подобно на повечето сортове грах, тоест това е зеленчукова соя. Зелените шушулки са груби и не се ядат, за ядене се използват само зърната, които са едри и доста добри на вкус. Освен за ястието едамаме, те се използват и за много други ястия.

Едамаме е много лесно за приготвяне и заради начина му на консумация ние бихме го нарекли мезе:
Все още зелените шушулки със зърната в тях се варят за няколко минути в подсолена на вкус вода, докато омекнат. Сервират се цели. Консумират се, като с ръка зърната се изтискват в устата (При желание преди да сварите шушулките може да им отрежете с ножица върховете. Това не е е задължително, но улеснява консумацията).

Този сорт е средно ранен, затова краен срок за сеитба за Северна България е краят на май, за Южна до 5-10 юни (това са крайни, а не оптимални срокове).

Отглеждане: Това е соя и се отглежда като соята за зърно. Зърната се сеят когато се сее и фасула - за Южна България първата половина на април, а за Северна към края на април. Това са най-ранните срокове за сеитба. Ако годината се случи хладна и дъждовна по това време семената може да изгният, затова ако разполагате с малко семена аз бих ви препоръчал да заложите на сигурно и да засеете, когато почвата се затопли по-трайно над 15 градуса. Сеят се на дълбочина от 3-5 см. по схема 50-60 см. х 5-10 см. Семената се нуждаят от достатъчно влага, за да поникнат, затова ако почвата е суха поливайте своевременно. Грижите са стандартните - плевене и поливане при нужда.
 
соя Хокайдо черна Хокайдо черна (30 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Японски средно ранен до късен сорт с черни зърна, когато са узрели.  Растенията достигат 70-90 см. Родовитостта е отличана. Срока за сеитба за Северна България е до 15-20 май, за Южна до края на май. Добъра и като едамаме, и като узряла.

Отглеждане: Виж по-нагоре. 
 
соя Черен кехлибар Черен кехлибар (30 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Ранен сорт. Може да се сее и в началото на юни за Северна, до средата на юни за Южна България. Растенията достигат 40-50 см. височина и не полягат при вятър, затова може да се сее и малко по-нагъсто. Родовитостта е отлична. Може да се използва и като едамаме, но е по-добра като узряла. Зрелите зърна са черни.

Отглеждане: Виж по-нагоре. 
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК