СЕМЕНА ОТ АСПЕРЖИ
Asparagus officinalis

ОПИСАНИЕ
Аспержи (Asparagus officinalis) (20+ семки) Безплатно при поръчки на стойност 10 и повече лева ИЗЧЕРПАНИ!!!

Семена от кръстосването на няколко много добри сорта аспержи, а именно: Backlim, Dariana и Pacific 2000.

Отглеждане:
Семената никнат за 3-4 седмици, когато температурата на почвата е над 20 градуса и по-бавно, когато е под 20. Вие избирате дали да произведете разсад в кофички или да ги засеете директно на постоянното им място (при този вариант, сеете по посочената по-долу схема). Обикновено в кофички се постига по-висока кълняемост, стига да поддържате добра температура и влажност на почвата - нито да изсъхва, нито да е подгизнала за продължително време. Дълбочината на засяване да е 2-3 см.

Ако сте избрали да произведете разсад обикновено месец след поникването растенията са достатъчно големи, за да могат да се разсадят на постоянното им място. Изберете добре мястото им в градината ви, защото могат да останат там 20-25 години. Разсаждате по схема 30-40 см. между растенията в реда и 100-150 см. между редовете. Ако разполагате с достатъчно площ изберете по-големите разстояния, така ще ви е по-лесно за в бъдеще, защото аспержите лесно достигат 150-200 см. височина и при първата буря полягат.

Грижите са стандартни - плевене и поливане при нужда. На есен, след първия мраз може да изрязвате стъблата и да ги изхвърлите/изгорите/компостирате. При добри грижи ще са нужни поне 3-4 години, докато се получат първите свещи (така наричат издънките на аспержите, заради които всъщност се отглеждат) с добър размер. Първите 1-2 години на реколтиране не прекалявайте, за да не ги изтощите. Например първата година обирайте всички издънки появили се през първата седмица. На втората година от реколтирането им - през първите 2-3 седмици. Когато растенията са се развили напълно след 6-7 години може да се обират всички издънки през първите до 6-8 седмици. При нужда задължително се полива, защото добива пада много. При редовно поливане и топло лято често се случва през август да има втора вълна на издънки. Тях може да ги обирате всички.

Със загърляне или без? Казано просто - ако загърляте ще берете (изравяте) бели свещи, ако не загърляте ще са зелени/виолетови. Някои растения ще имат по-добър вид/вкус/консистенция на свещите, ако са бели, други ще са добри и зелени. Това трябва да установите сами.

Тъй като растенията са получени от семена, то всяко едно растение ще се различава малко или много от всяко едно друго по цвят, размер, вкус и множество други признаци. Едно от големите различия ще е, че част от растенията ще са мъжки - цъфтят, но не образуват плодове, а друга женски - след цъфтеж образуват плодове наподобяващи червеното куче крозде. (Между другото по време на цъфтежа, който е през юни-август цветовете на аспержите са като магнит за пчелите. Основно събират прашец.) Мъжките растения са по-продуктивни и обикновено комерсиалните сортове са само мъжки. Ако някое растение много ви допада може да го размножите чрез делене на коренището. Това ще е ваш уникален сорт.