ПЕПИНО
Solanum muricatum

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
[##]

[##]

[##]

Пепино

Пепино- 4 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!

Не е сигурно, че ще се предлага повече. Проверете сайта през юни-юли месец.

Забележка 1: Имайте предвид, че през някои години растенията са недостатъчно да изпълня всички заявки и затова понякога отговарям с над година закъснение, но рано или късно ще ви пиша.
Забележка 2: Ако освен пепино заявите и други растения, които започвам да предлагам по-рано ли по-късно през годината отбележете в заявката дали искате да бъдат изпратени заедно или поотделно при първа възможност.

Растенията са високи 10-20 см. (вижте 4-тата снимка)

Доставката по пощата с наложен платеж е 5 лв., а при предварително плащане - 3 лв.  По куриер с наложен платеж: според тарифата на куриера + 1 лв. за кутията.

Когато получите растенията разделете ги и ги разсадете в саксии с вместимост от поне 1/4 литра. През зимата може да ги съхранявате и в не отоплявана стая, стига да е на светло, сухо и температурата да не доближава 0 градуса. Изчаквайте повърхността на почвата да засъхне преди да поливате. Напролет, след отминаване на опасността от слани разсадете ги на постоянното им място. Ако възнамерявате да ги отглеждате в саксии направо ги разсадете в тях.

Този плод е роднина на картофите и доматите. Произхожда от Южна Америка - района на Андите, на територията на Перу, Чили и Колумбия, намиращ се между 900 и 2800 м. н. в. Там денонощната температура е в доста тесни граници - между 18 и 25 градуса. В следствие на продължителното му култивиране при тези условия (много преди Колумб) се е приспособило силно към тях. Именно от това произтича основната трудност за отглеждането му при климат като нашия. Когато температурите са доста извън тези граници пепиното цъфти обилно, но завързва много слабо. По това си прилича с картофите, които спират образуването и нарастването на клубени при температура на почвата надхвърляща 26 градуса. За разлика от картофите, обаче, пепиното има по-дълъг вегетационен период. Затова при отглеждането му на открито у нас добивите, които се получават от него са доста под възможностите му. Независимо от това може да се отглежда и в България, а и си заслужава да му се обърне внимание. Причината за това е в качествата на плодовете му. Те са атрактивно (апетитно) изглеждащи, с много добър размер - около 10 - 15 см., с вкус и аромат на пъпеш.

Съществува голямо разнообразие в качеството на плодовете раждани от различните сортове (повечето от тези сортове не са продукт на съвременната селекция). Най-качествените плодове са умерено сладки и без неприятен остатъчен вкус. Повечето от най-добрите сортове се размножават по вегетативен начин (обикновено чрез вкореняване на резници - лесно се прихващат за 2-3 седмици). Има две причини за това - първо, най-често тези сортове са хетерогенни, това означава, че семенното им размножение води до нееднородност в качествата на плодовете, и второ, много често плодовете на пепиното са безсеменни (вижте третата снимка). В следствие на това повечето сортове пепино се размножават както овощните сортове. Сортът, който предлагам е стабилизиран и може да се размножава и със семена, но най-често плодовете са безсеменни - качеството им е много добро.

Отглеждането на пепиното на открито е сходно с това на доматите. Ако ще стартирате растенията от семе, засявате семената за разсада поне 60-70 дни преди последните възможни слани за вашия район. Разсаждате след като тази опасност е преминала.

Пепиното се размножава лесно чрез вкореняване на клонки - отрязвате 10-20 см. клонка, премахвате листата от долните 1-3 възела (в зависимост от дължината на клонката), забивате я във влажна (не мокра) почва, и я захлупвате с нещо прозрачно (например срязана бутилка от безалкохолно с няколко пробити малки дупки за вентилация). При влажен въздух даже е по-добре да не захлупвате с нищо, само оставете по-малко листа. Държите я на светло, но не на пряка слънчева светлина, при температура 20-25 градуса. Обикновено се вкореняват за 1-2 седмици.

Имате два варианта за отглеждането му - с и без колтучене (премахване на разклоненията). Вторият вариант е по-малко трудоемък, но при него завързването на плодове е много слабо, а дори и никакво. Все пак ако го предпочетете, разсадете растенията по примерна схема 60 х 40 см. От тук нататък трябва само да поливате (при нужда), плевите и унищожавате колорадския бръмбър, който обича листата на пепиното почти толкова, колкото на картофите.
При варианта с колтучене, разсаждате по примерна схема 60 х 30 см. Отглеждате растенията като високорастящи домати - на колове, които да са високи поне 1,5 м. Оставяте само едно или най-много две стъбла, през целия сезон премахвате всички разклонения, които израстват по тях (а те никак не са малко). Останалите грижи бяха отбелязани.

Пепиното може да се отглежда и в саксия (или друг съд) с вместимост от около 5 литра (повече няма да навреди). Ако имате къде да държите растението през зимата този вариант е много добър, защото растенията ще цъфтят и през пролетта и през есента, когато температурните условия са най-подходящи за завързване на плодове. А и едно отрупано с плодове пепино, което същевременно цъфти изобилно, е по-атрактивно от повечето стайни растения (до колкото ми е известно в някои цветарски магазини у нас се предлагат декоративни сортове пепино). Избягвайте да държите растенията във влажни помещения, защото често се появява някаква болест по листата - черно напетняване. При подобряване на условията болестта изчезва.

От завързването до узряването на плодовете минават около 3 месеца. Когато узреят придобиват бледо жълт цвят.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК