СЕМЕНА ОТ ЧУФА
Cyperus esculentus var. sativus

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
Чуфа Cyperus esculentus var. sativus

Чуфа Cyperus esculentus var. sativus
Чуфа (растение в малка саксийка) 3.00 лв.


Доставката по пощата с наложен платеж е 5 лв., а при предварително плащане - 3 лв.  По куриер с наложен платеж - според тарифата на куриера + 1 лв. за кутията.


Първоначално клубените бяха смес от 4-5 "сорта", които през годините съм получил от различни места. В началото ги отглеждах по отделно, но прецених, че ако не еднакви, то те са много сходни и затова ги смесих.

Не може да се каже, че чуфата е непозната на любителите у нас, защото от много години се пише за нея, но хората, които в действителност я отглеждат са много малко. Това трябва да се промени, защото освен високото съдържание (около 25%) на качествени мазнини чуфата има наистина отличен вкус. Друго име, което често се използва за това растение е "земен бадем". Лично аз намирам, че вкусът е по-скоро на лешник, отколкото на бадем, затова признавам само името чуфа.

Чуфата има доста широк ареал на разпространение/произход - Северна Африка, Южна Европа и Азия, субтропичната част на Северна Америка. Съществуват няколко вариетета. Този, който представлява най-голям интерес за нас е култивираната чуфа - var. sativus. Вероятно тя води началото си от древен Египет, където е била една от първите земеделски култури. Тази разновидност рядко цъфти и образува семена (при мен никога не е цъфтяла) и затова се размножава предимно/само по вегетативен път. Някои от цъфтящите вариетети, като var. esculentus например на много места се счита за крайно вреден плевел, независимо, че както и името показва и неговите клубени са ядливи.

Растението прилича на туфа трева (но не принадлежи към тревите), която постепенно се разширява през сезона, като на новите стръкове също се образуват клубени. По тази причина на едно растение постоянно има от съвсем малки до големи клубени, като най-големите са в центъра. На височина достига 40-50 см.

Отглеждане: Клубените, които ще получите са изсушени (виж в дясно на снимката). Когато имате малко клубени за посев най-добре е да ги използвате за разсад, така ще получите значително повече наесен. 30-40 дни преди последните възможни слани за района ви накисне изсушените клубени за едно денонощие във вода. Засейте ги в саксийки. Дръжте ги на топло и светло след като поникнат. Както растенията, така и клубените се повреждат от отрицателни температури, затова разсадете след отминаване опасността от слани. Подходяща схема за разсаждане е 50 х 30 см. При директна сеитба (1-2 седмици преди последните възможни слани) 40-50 х 20 см. е добре. При директна сеитба в зависимост от температурите никненето може доста да се забави.
Прибиране: Ето това е най-големият проблем на чуфата. Изваждането не е проблем. Наесен растенията изсъхват. По възможност ги вадете когато почвата е суха. Просто хващате туфата и я отскубвате от земята. Клубените са разположени плитко - до 7-8 см., затова рядко остава нещо в земята. Проблемът е, че се изваждат заедно с почвата, която е около тях. Ако разполагате с достатъчно вода и подходящо сито може да ги промиете. В противен случай използвайте въображението си.
Използване: Може да се ядат сурови. В това им състояние са сравнително твърди, но крехки и леко сочни. Вкусът е повече от отличен. Може да се консумират и печени. В Испания приготвят напитка от тях наречена "орчата де чуфа". Не съм я приготвял и не мога да коментирам вкуса, но ето преведена рецепта.
Съхранение: Чуфата е богата на мазнини (които изненадващо много наподобяват мазнините в маслините) и лесно гранясва, ако не се съхранават по подходящ начин. Най-добрият и лесен вариант за съхранение е да се изсушат напълно. Държите ги на топло и сухо, докато изсъхнат добре, след това ги затваряте в добре затворен съд, най-добре е в стъклен буркан. Съхранявайте на тъмно и хладно място, като температурата не трябва да е отрицателна. В това състояние могат както да се ядат, така и да се използват за посев (най-добре след като предварително се хидратират).
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК