СЕМЕНА ОТ ЯДЛИВ СЛЕЗ
Malva verticillata var. crispa

ОПИСАНИЕ

Ядлив слез (Malva verticillata var. crispa) (50 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!

##Този вид произхожда от Източна Азия. В Китай и някои от средиземноморските европейски страни се отглежда на ограничени площи, като зеленчуково и медицинско растение. В Европа се среща и като плевел. Специално за този вариетет (някои го наричат сорт, а преди са го считали и за самостоятелен вид Malva crispa) казват, че бил с по-нежни листа отколкото видовите (обикновените/дивите) растения. Краищата на листата му са вълнообразно нагънати (crispa на латински означава вълнист/къдрав). Растението е изправено растящо, стъблото е здраво - издържа на вятър, достига до 2 м. Цветовете са доста по-малки от на нашенските слезове. Листата са едри, могат да достигнат 15 см. Крехки са със сравнително приятен вкус (не е нищо особено, но става) и леко лигава консистенция. Използват се за салати и супи, като сгъстяващ компонент. Семената също са ядливи, но събирането им е трудно. У нас растат няколко вида слез, които също могат да се ядат, но те са по-малки - често полегнали растения, с по-малки листа и сравнително тръпчив вкус. Салатния слез се използва и като билка. Твърди се, че подпомага храносмилането. Участва и в доста китайски билкови смеси за отслабване, най-често в комбинация със сена (която е отровна). Казват, че листата имали слабителен ефект. Не съм ги консумирал в големи количества и може би за това не съм забелязал такъв ефек, а може би този вариетет/сорт няма тези качества!? Но за всеки случай го имайте предвид.

Отглеждане: Семената се засяват около седмица преди последните възможни мразове. Може да се сеят и до средата на юни. Примерната схема е 50-60 см. между редовете и 20-30 см. между растенията в реда. Грижите са стандартните - плевене и поливане (при нужда).

Важно!: Слезовете подобно на амаранта са склонни да натрупват нитрати, когато се торят прекомерно с азотни торове и/или обилни количества оборски тор/компост. Затова, ако ще консумирате листата най-добре не торете с такива торове, освен ако не сте сигурни, че почвата ви е бедна на азот.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК