СЕМЕНА ОТ КРАТУНА
Lagenaria siceraria

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
Бутилкова кратуна Бутилкова кратуна (5 семки) БЕЗПЛАТНО ИЗЧЕРПАНИ!!!
Семената за тази кратуна получих от Катерина Попова от село Мосомище, за което благодаря! Това е бутилков тип кратуна (от вида Lagenaria siceraria, син. L. vulgaris). Когато узрее стените стават доста дебели и здрави 6-7 мм. Отглежда се както тиквите. У нас на-често пускат растенията да растат по асмите, така плодовете придобиват по симетрични форми. Младите завръзи могат да се използват както тиквичките (важи и за другите сортове). 
 
кратуна Бушел Бушел (15 семки) 1.50 лв.
Кратуните от тип бушел са сред най-едроплодните кратуни, някои сортове могат да надхвърлят 100 кг. и метър в диаметър. Този сорт е по-дребноплоден. Стените са дебели 7-8 мм. Сортът е късен, затова не закъснявайте със сеитбата, а най-добре е да произведете разсад от началото на април особено за Северна България. Растението е силно растящо и високо родовито.
(кратуната на снимките е в процес на сушене)
 
кратуна сорт Гакхаа Гакхаа (15 семки) 1.50 лв.
Кратуни тип бутилка. Произхожда от Алжир. Кратуните са красиви - тъмно зелени със светли петна. Стените им са тънки 2-3 мм. (белезите по кратуните са причинени от клоните на дърветата, на които са расли)
 
кратуна круша Круша (15 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Кратуни тип круша. Изравнеността е добра. Стените са дебели средно 4-6 мм. Сортът е късен и затова не трябва да се закъснява със сеитбата. За северна България дори е препоръчително да се отглежда с разсад - семената се засяват в кофички към 10-15 април; държат се на топло; разсаждат се след отминаване опасността от слани. (Кратуната на снимката е изсушена, но е  необработена, затова изглежда така)
 
кратуна Кутия Кутия (15 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Кратуни тип кутия. Изравнеността по форма и размер е добра. Стените са дебели средно 7-8 мм. (белезите по кратуните са причинени от клоните на дърветата, на които са расли)
 
кратуна Легендарна бутилка Легендарна бутилка (15 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Кратуни тип бутилка. Изравнеността по форма и размер е средна. Стените на кратуните от едни растения са тънки 2-3 мм., от други средно дебели - до 5 мм. Събирал съм семена само от тези с по-дебелите стени, но почти сигурно ще се раждат и кратуни с тънки стени. (белезите по кратуните са причинени от клоните на дърветата, на които са расли)
 
кратуна Средна бутилка Средна бутилка (15 семки) 1.50 лв.
Растението е силно растящо. Ражда изобилно. Има растения раждащи кратунки с тънка шия и такива с издута. Кратунките на снимката са отглеждани на земята и затова са леко изкривени. Ако искате да са прави и симетрични (като тези отляво на голямата снимка) трябва да ги отглеждате на опорна конструкция. Стените са средно дебели 3-4 мм. (Кратунките на снимката са в процес на съхнене затова цветът им не е еднороден)
 
кратуна Фроги

кратуна Фроги 2
Фроги (15 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Типичният сорт Фроги ражда напетнени кратунки, като на първата снимка, но тъй като явно не е стабилен сорт по-често се образуват кратунки без напетняван, като на втората снимка (в процес на съхнене са затова цветът им не е еднороден). Преди ги предлагах разделени, но вече семената са смес, така че очаквайте и от едните и от другите, но често ще са само от тези без петна.

Силно растящо растение с отлична родовитост. Кратунките са средно малки. Формата им варира дори в рамките на едно растение, има с издута и с тънка шия (кратуните на снимките са от едно и също растение). При изсушаването на напетнените напетняването остава - избледнява, но не изчезва (на последната снимка е дадена изсушена кратунка). Стените са средно дебели до дебели 4-5 мм.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК