СЕМЕНА ОТ СЕВЕРНА СМИРНА
Myrrhis odorata

ОПИСАНИЕ

Северна смирна (Myrrhis odorata) (30 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!

Северна смирна Myrrhis odorataКакто виждам у нас с името "Смирна" се наричат или са се наричали поне 3 различни растения Commiphora myrrha, Myrtus communis и Myrrhis odorata. Тъй като първите две са южни растения и аз винаги съм мислел, че смирната е смолата на някакво южно дърво или храст (Commiphora myrrha) ще наричам Myrrhis odorata "Северна смирна".

Северната смирна е многогодишно тревисто растение, достигащо на височина до 1-1,5 м. Произхожда от централните и северни части на Европа, където на места се счита за плевел. Нашия топъл и сух климат обаче не му позволява да се развива така буйно, както по на север.

Цялото растение (корени, стъбла, листа, семена) е ядливо и обладава сравнително силен анасонов аромат и вкус, а също така и лека приятна сладост. Корените са ароматни, но тъй като не са особено големи не съм ги опитвал на вкус. Листата преди началото на цъфтежа имат добър вкус, но тъй като са овласени усещането не е от най-приятните, когато се ядат сурови. На повечето форми стъблата и дръжките също са овласени. Тези семена обаче са от популация с предимно голи стъбла и дръжки, което ги прави много по-добри за консумация. Това обаче, заради което бих препоръчал на всеки да опита северната смирна са семената и по-точно неузрелите семена. Вкусът им е впечатляващ - силен (но не прекалено) анасонов аромат и вкус, съчетан с лека сладост. Трудно му се устоява, но периода на оптимална зрелост е кратък.

Забележка: семената на снимката са полу узрели, за консумация са подходящи само по-младите семена.

Отглеждане: Растението е многогодишно и започва да цъфти на втората година. Семената се нуждаят от поне 2 месеца студена стратификация, за да започнат да кълнят. Два са вариантите за извършване на стратификацията:

  • Ако семената се засеят в земята до към средата на януари, освен ако зимана не се случи необичайно топла, ще има достатъчно време, за да протече естествена стратификация и семената ще поникнат напролет.
  • Ако този срок е пропуснат остава да се извърши изкуствена стратификация. За целта най-лесно е да се ползва хладилник - засявате семената в малка кофичка/саксия с хубава почва или торф и ги поставяте в хладилник при температура от 0 до 5 градуса. Поддържайте почвата постоянно влежна, но не и подгизнала. След първите 5-6 седмици започнете през ден-два да проверявате дали не са започнали да кълнят. Когато започнат са готови за засяване в градината. Ако хладилникът не се отваря често и поддържа постоянна температура под 3-4 градуса семената няма да покълнат. В този случай след като изминат 8-9 седмици от поставянето им в хладилника може да ги засеете на постоянното им място.
Засявате по примерна схема 50-60 х 20-30 см. на дълбочина 2-3 см. Поливате ако има засушаване. След като изникнат грижите са стандартните - плевене и поливане при нужда. На втората година ще зацъфтят
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК