СЕМЕНА ОТ ПОЗНАТИ И НЕПОЗНАТИ ДОМАТИ

 

На страницата са описани 231 сорта домати.

  • Сортовете са отглеждани без да се спазва (поради невъзможност) препоръчваната пространствена изолация, от поне 50 м. между всеки сорт. Поради това, макар и рядко, е възможно от някои семки да се получат растения проявяващи белези нехарактерни за майчиния сорт.
  • Семената са подлагани на ферментация и впоследствие не са обеззаразявани с химически средства.
  • Когато се отглеждат стотици сортове (не само домати) е трудно/невъзможно да се водят подробни записки за пълните характеристики на всеки сорт. Именно затова рядко мога да добавя нещо повече от това, което е дадено тук.
  • Ако не пише, че сортът е безколов/детерминантен, значи е неограничено растящ/индетерминантен.
  • Тук под "ранен" сорт се има предвид, че периодът от изникването на семената до началото на зреене на първите домати е сравнително по-къс в сравнение с повечето други сортове, а не че трябва да се сее по-рано от тях.  Същото е и с "късните" - не означава, че трябва да се сеят късно, дори напротив.
СНИМКИ ОПИСАНИЕ
домат 1884 пърпъл Първият предлагат тук от сортовете с "черни" плодове. Въпреки че напълно черни няма, е прието тези домати, които очевидно са по-тъмни от обикновените червени да се наричат черни. Освен с цвета си те се отличават от червените и с вкуса си, който е специфичен, донякъде подобен, но по-силен от този на червените. Лично на мен ми допада.

1884 пърпъл (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Средно едри до едри, тъмно червено-кафяви. Слабо изравнени по форма и размер. Добра родовитост. Много добър вкус.
 
42 дена (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Детерминантен (безколов). Един от трите ултра ранни сортове (другите два са: Лабрадор и Ябълки на снега). При оптимални почвено-климатични условия плодовете започват да зреят 42 - 47 дена след цъфтежа. Родовитостта е много добра. Вкусът не впечатлява с нищо, но е задоволителен.
 
Абакански розов (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Любителски сорт от алтайския район на Сибир. Розови, едри, сърцевидни, без зелен пръстен. Много добре изравнени. Много добра родовитост. Много добър вкус.
 
домат сорт Алтаечка Алтаечка (20 семки) 1.50 лв.
Детерминантен (безколов) сорт достигащ 80-90 см. Средно ранен със средно едри до едри (на снимката е от по-дребните), розово-червени плодове от консервен тип. Висока родовитост. Добър до много добър вкус.
 
домат сорт Алтайски оранжев Алтайски оранжев (20 семки) 1.50 лв.
Руски сорт. Оранжеви, едри до много едри домати. За едроплоден сорт е ранен. Вкусът е много добър.
 
Аморозо (20 семки) 1.50 лв.
Сорт от тип черешки. Доматчетата са по-едри от типичните чери домати. Китките не са прекалено големи, което дава възможност да се берат на цели китки. Изравнеността е отлична. Вкусът е много добър
 
## Анна руска (20 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
По-надолу е даден друг сорт с подобно име (добавено е "консервен", за да се отличават), но това е оригиналният Анна руска. Растението е типично за този тип сортове - сравнително тънко и с листа, които са като увехнали. Доматите са розови, едри. Родовитостта е добра. Вкусът е много добър до отличен.
 
##

Аунт джертис голд (20 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Едри до много едри, оранжеви домати. Растението е мощно. Завързва слабо при високи температури. Сред оранжевите сортове този е сред високо ценените по отношение на вкусовите качества, които са много добри.

 
## Аунт джинис пърпъл (20 семки) 1.50 лв.
Розово-червени. Едри до много едри. Слабо изравнени. При рязка смяна на почвената влажност се напукват. Картофен тип листа. Много добра родовитост. Много добър вкус. Много добър сорт за дворната градина.
 
Аурига (20 семки) 1.50 лв.
Аурига е специален сорт домати с повишено съдържание на бета-каротин (това вещество в организма се превръща във витамин А). Ранен сорт. Оранжеви, много добре изравнени по форма и размер. Имат сравнително дебела кожичка, но при много неблагоприятни условия някои плодове се напукват леко. Много добра родовитост. Добър вкус, с ясно изразена киселинност (както вече беше отбелязано това е нещо нехарактерно за повечето домати с този цвят). Полезен за здравето сорт.
 
БЕЗ
СНИМКА
нов Барский (20 семки) 1.50 лв.
Червени, сърцевидни, едри до много едри домати. Добра родовитост. Много добър вкус.
 
сорт Безколово биволско сърце Безколово биволско сърце (20 семки) 1.50 лв.
Руски детерминантен (безколов) сорт. Независимо от името това не е вариант на стария сорт Биволско сърце, а е съвсем различен нов сорт. Растението достига 80-90 см. Едри розови, сърцевидни домати. Добра родовитост. Много добър вкус.
 
Бердский крупний Бердский крупний (20 семки) 1.50 лв.
Руски сорт. Полу-детерминантно растение (70-100 см.). Едри до много едри червени домати. Много добра родовитост. Много добър вкус.
 
домат Блондинка Блондинка (20 семки) 1.50 лв.
Германски сорт. Малки плодове, които се образуват на китки по 20-тина. Вкусът е добър до много добър.
 
## Бонбонче (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Сорт тип черешки (чери). Плодовете имат гладка, блестяща повърхност. Китките са с до 20 плода. Сравнено с другите сортове от този тип (по-надолу) доматчетата са с по-твърда консистенция. Вкусът е много добър. В резултат на висока почвена и въздушна влажност плодовете се напукват (това е много характерен проблем за повечето сортове тип черешки).
 
домат Брендиуайн Брендиуайн (20 семки) 1.50 лв.
В САЩ сортът Брендиуайн е най-популярният от старите сортове. Точният му призход не е изяснен - дали е местен сорт, дали е произлязал от някой стар комерсиален сорт, или е дошъл от чужбина чрез някой имигрант. Това, което се знае е, че на повече повече от 100 години. За много американци няма по-вкусни домати от тези на Брендиуайн. Няма да е пресилено да се каже, че сортът е направо легендарен. Благодарение на популярността на това име през последните 20-тина години се появяват множество други сортове съдържащи в името си и името Брендиуайн. Някои от тях са много подобни на оригинала. Други са създадени след кръстосване на Брендиуайн с някой друг сорт. Трети, нямат нищо общо с оригинала и т. н. По отношение на най важната за мен характеристика - вкусовите качества, бях малко скептичен в очакванията си. Но сега мога да кажа, че може и да не е най-вкусният който съм опитвал, но със сигурност си заслужава.

Розови. Едри до много едри. Добре изравнени. При неблагоприятен воден режим се напукват. През периоди на високи температури (над 30 - 32 градуса) завързва слабо. Картофен тип листа. Варираща родовитост - средна до много добра. Много добър до отличен вкус.

 
## Брендиуайн, Жълто (20 семки) 1.50 лв.
Брендиуайн, Жълто, е една от популярните разновидности на Брендиуайн, чийто произход не е много ясен. Общо взето този сорт е доста сходен с оригиналния - растение с картофен тип листа, с едри до много едри, жълто-оранжеви, сравнително гладки, сплеснати плодове. Добра родовитост. Доматите са с лека, почти кремообразна текстура при ядене. Вкусът е добър до много добър.
 
домат сорт Брендиуайн жълто Платфуут Брендиуайн, Жълто Платфуут (20 семки) 1.50 лв.
Сортът е доста подобен на предходния, но повечето считат, че е по-добър. Аз не съм открил голяма разлика. Вкусът е много добър.
 
## Брендиуайн, Суда (20 семки) 1.50 лв.
Тази разновидност на Брендиуайн е с характеристики толкова сходни с него, че е трудно да се отличат един от друг. Вижте описанието на Брендиуайн.
 
домат Брендиуайн червено Ландис Брендиуайн червено, Ландис (20 семки) 1.50 лв.
Въпреки името си този сорт е доста по-различен от оригиналния Брендиуайн и всъщност няма нищо общо с него. Най-вероятно с маркетингова цел навремето са решили да му дадат това име, за да загатва за добрия му вкус. Листата му не са от картофин тип, а обикновени. Плодовете са като на повечето съвременни сортове - червени, кръгли, гладки, без зелен пръстен, средно едри до едри. Родовитостта и изравнеността са много добри. Вкусът е много добър.
 
домат сорт Брендиуайн черешки Брендиуайн черешки (20 семки) 1.50 лв.
Доматчетата са разположени на големи, сложни китки. Малко по-едри са от типичните черешки, леко сплеснати, сравнително добре изравнени. Имат много приятен червено-розов цвят. Твърдички са. Вкусът им е ясно изразен леко киселичък, доста приятен. Растението е с картофен тип листа.
 
Брендиуайн черно (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Картофен тип листа. Средно едри до много едри домати. Добра родовитост и изравненост. Силен "черен" вкус - много добър.
 
сорт Будьоновка Будьоновка (20 семки) 1.50 лв.
Руски детерминантен (безколов) сорт. Растението достига 80-90 см. Едри розови, сърцевидни домати. Добра родовитост. Много добър вкус.
 
домат Бял касис Бял касис (20 семки) 1.50 лв.
Дребни (по-дребни от стандартни черешки), жълто-бели доматчета. Силно растящо растение с тънки стъбла. Висока родовитост. Много добър вкус - сладък, но не много богат (нещо типично за дребноплодните сортове).
 
## Бяла красавица (20 семки) 1.50 лв.
Сорт бели домати. Според едни източници води началото си от средата на 19 век, към средата на 20 век почти изчезва и едва преди около 20 години е възстановен чрез семена от семенна банка, а според други е стар местен сорт от Охайо. Това е един от най-белите от "белите" сортове. Доматите са средни по размер, леко сплеснати, но както може да се очаква от един стар сорт, не са добре изравнени по форма и размер. Най-често само около дръжката са бледо жълти, но има и изцяло бледо жълти, и такива, които са напълно бели (вероятно огряването от слънцето оказва влияние върху цвета). Вкусът не е най-голямото им достойнство, но поне не е лош. Родовитостта е добра до много добра. Въпреки всичките му недостатъци това е уникален сорт.
 
## Бяла царица (20 семки) 1.50 лв.
Друг представител на "белите" сортове. Плодовете са бледо жълти, по-рядко и бели, понякога прошарени във връхната си част с розово, сочни, по-едри от тези на Бяла красавица. Вкусът е лек, сладникав (липсва киселинност), почти блудкав, но не е лош.
 
домат сорт Ван Верт Охайонов Ван Верт Охайо (20 семки) 1.50 лв.
Средно едри, червени домати. Много висока родовитост. Високата родовитост води до не особено "висок" вкус - посредствен до добър.
 
БЕЗ
СНИМКА
Верде кларо (20 семки) 1.50 лв.
Произхожда от САЩ. Дребни, зелени доматчета, подобни на сорта Зелено грозде, но този е високорастящ. Вкусът е до много добър.
 
домат сорт Видимо-невидимо Видимо-невидимо (20 семки) 1.50 лв.
Руски детерминантен (безколов) сорт достигащ 70-80 см. Средно ранен със средно едри - до 250 гр., розови плодове. Изравнеността е много добра. Без зелен пръстен. Много висока родовитост дори в неблагоприятни години. Добър до много добър вкус.
 
##

Ворлон (20 семки) 1.50 лв.
Едри, тъмно червено-кафяви. Добра родовитост и изравненост. Картофен тип листа. Много добър вкус.

 
Гардънърс дилайт (20 семки) 1.50 лв.
Червени черешки, често по-едри от стандартните черешки. Вкусът е много добър.
 
домат Германска червена ягода Германска червена ягода (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Популярен сорт. Едри до много едри домати. Добре изравнени по размер и слабо по форма, въпреки че преобладава сърцевидната. Отделни домати наподобяват силно на гигантски ягоди, от тук и името на сорта. Рядко се напукват. Много добра родовитост. Вкусът е вариращ - от добър до наистина отличен. Много добър сорт за дворната градина.
 
## Германско зелено (20 семки) 1.50 лв.
Този сорт принадлежи към т. нар. зелени сортове. При тях цветът на плодовете (доматите) остава зелен, дори когато узреят (разбира се по това, че стават по-меки на пипане и придобиват лек кехлибарен отенък). Освен с цвета си зелените сортове се отличават от червените и със специфичните си вкусови качества, които зависят от степента им на зрялост, която условно ще разделим така:
- Полу-узряли и узряли - доматите са леко меки на пипане и с лек кехлибарен отенък. Вкусовите им характеристики са сходни с тези на червените сортове.
(оценките за вкуса на описаните по-надолу зелени сортове са дадени за тази степен на зрялост)
- Презряващи и презрели - доматите са по-меки на пипане и кожичката им е със силен кехлибарен отенък (вътрешността остава напълно зелена). При тази степен на зрялост зелените сортове придобиват специфичен силен аромат. Лично на мен този особен аромат не ми харесва и затова предпочитам да ги консумирам в първата степен на зрялост. Има обаче и много хора, които го намират за интересен и дори им харесва. Разни хора, разни вкусове!
Тези различни вкусови качества на зелените спрямо червените сортове ги прави подходящи за кулинарни експерименти.

Независимо от името му сортът Германско зелено е от Тенеси, САЩ, а не от Германия. Той е един от най-популярните зелени сортове (ако не и най-популярният). Родовитостта е добра. Вкусът е сладък, без изразена киселинност, с типичния за зелените сортове привкус - добър до много добър.

 
## Германско раирано (20 семки) 1.50 лв.
Първият от двуцветните/няколкоцветните сортове. Плодовете (доматите) на този тип сортове не са едноцветни, а имат два (най-често) или повече цвята, като тази шареност не е само по кожичката, а е и във вътрешността им. Поради тази причина те са много атрактивни когато се нарежат. Тези сортове имат още две характерни за тях черти:
1. Повечето са едроплодни.
2. Доматите на този тип сортове са с повишена захарност и ниска киселинност. В следствие на това някои от тях са сред най-сладките въобще. Сладки, но без да са блудкави, както при значителна част от жълтите/оранжевите сортове.
У нас е прието на вкусните домати автоматично да се лепва етикета "сладки" и обратното. Т. е. щом е вкусен - значи е и сладък, и щом е сладък - значи е вкусен. В действителност нещата не са точно такива. В България огромната част от сортовете са с червен или розов цвят. При най-вкусните домати от този тип има балансираност между сладост и киселинност и това им придава отличния вкус. Вкусните домати в България са именно такива - имат висока захарност, комбинирана обаче и с подходящо ниво на киселинност. Тоест те не са само сладки, а високите им вкусови качества се дължат на сладост отлично съчетана с киселинност. Докато за двуцветните сортове е характерно, че са подчертано сладки, без да се усеща съществена киселинност. Въпреки това те имат до отличен вкус, който обаче е по-различен от този на нашенските домати, а това ги прави "различно вкусни".

Двуцветни - жълто-оранжево и червено. Едри до много едри. Добра изравненост. Сравнително устойчиви на напукване. Добра родовитост. Много добър вкус.

 
Гигант на Новиков (20 семки) 1.50 лв.
Руски сорт създаден от любител градинар. Мощно растение. Висока родовитост. По твърдения на създателя му, той е набирал до 30 кг. от едно 4-6 м. растение в неговата оранжерия. Това е напълно възможно, но дали тази история е истина - не знам!. Плодовете са розово-червени, едри. Вкусът е много добър.
 
БЕЗ
СНИМКА
Гигант от Зибенбюрген (20 семки) 1.50 лв.
Произхожда от Румъния. Червени, едри до много едри домати тип биволско сърце. Късен високо родовит сорт. Много добър вкус.
 
домат Гогоша Гогоша (20 семки) 1.50 лв.
Украински сорт. Едри до много едри розови домати. Растение с картофен тип листа. Добра до много добра родовитост. Много добър до отличен вкус.
 
Голям жълт 888 (20 семки) 1.50 лв.
Китайски сорт. Жълто-оранжеви, средно едри до едри домати. Много добра родовитост. Много добър вкус.
 
## Голяма дъга (20 семки) 1.50 лв.
Едри до много едри. Двуцветни. Средна родовитост. Средна изравненост. Добър до много добър вкус. Усеща се сладост, но липсва богатсво на вкусове.
 
## Голямо бяло (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Историята около появата на този сорт е загадъчна. През 1987 г. Джордж Глеклер (В миналото Глеклер е било най-известното име в САЩ сред търгуващите със семена на стари, необичайни и дори странни сортове зеленчуци), получава семена от няколко жълти и червени сорта домати. От едно от тези семена израства растение, което дава "бели" домати. Впоследствие се разбира, че жената, която е изпратила семената не отглежда подобен сорт. Така че остава загадка как се е появил. Плодовете са бледо жълти, по-рядко бели, сочни, с малко семена. Вкусът е добър (сладък с ниска киселинност).
 
домат Гордостта на Гритмире Гордостта на Гритмире (20 семки) 1.50 лв.
Сорт идващ от бивша Югославия. Истинското име на сорта не е известно. Червено-розови, едри, сърцевидни домати. Много добър до отличен вкус.
 
Госпожа Удача (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Руски сорт. Детерминантно (безколово) растение - до 80-100 см. Едри розови домати. Добра родовитост. Много добър вкус.
 
Грийн бел пепър (20 семки) 1.50 лв.
В този сорт са съчетани няколко характеристики, които на практика са абсолютно непознати на огромната част от градинарите в България. Първо, цветът - който остава зелен дори когато узреят. Второ, шарени са - имат ясно забележими златисти раета (като на тигър / зебра). Трето, формата - приличат на пипер тип долма, а не на домат. И четвърто - имат дебели стени и частично куха вътрешност. По тази причина те са лесни за почистване, с цел пълнене (както се пълни пипер). Този тип сортове (кухите) са създадени за тази цел - да се използват основно за пълнене. Разбира се те могат да се използват и за всичко друго, за което се използват доматите. Родовитостта е много добра. Вкусът е добър. Специален сорт!
 
Грийн велвет (20 семки) 1.50 лв.
Средно едри до едри. Много добра родовитост и изравненост. Слабо се напукват. Дръжтака се откъсва трудно от домата. Вкусът е посредствен до добър.
 
Грийн сосидж (20 семки) 1.50 лв.
Още един "хващащ окото" сорт. Детерминантен (безколов). Отлична родовитост. Твърдички, консервен тип домати. Тънки, дълги, зелени на златисти раета. Вкусът им не е от много добрите, но не е лош, все пак това са консервни домати. Изключително интересен сорт.
 
Де-Барао гигант (20 семки) 1.50 лв.
Руски сорт. Най-едрият сред сортовете от серията "Де-Барао". Средно едри до едри, червени домати. Висока родовитост. Добър до много добър вкус.
 
## Де-Барао черно (20 семки) 1.50 лв.
Руски сорт. Плодовете са с размер на яйце, тъмно кафяво-червени. Отлично изравнени. Средна устойчивост на напукване. Подходящи за бране на китки. Много добра родовитост. Добър до много добър вкус.
 
домат Дива роза Дива роза (20 семки) 1.50 лв.
Молдовски сорт. Розови, едри домати. Висока родовитост. Много добър до отличен вкус.
 
## Доктор Уичи (20 семки) 1.50 лв.
Оранжеви, предимно едри домати. Средно изравнени. Слабо се напукват. Добра до много добра родовитост. Вкусът е много добър, с ясно изразена киселинност.
 
домат Дон Жуан Дон Жуан (20 семки) 1.50 лв.
Руски сорт. Детерминантно (безколово) растение достигащо 50-70 см. Розови средно едри до едри, твърди, издължени домати на златисти раета. Изравнеността по форма е отлична, по размер - средна. Родовитостта е изобилна. Вкусът е посредствен до добър.
 
домат Дуарф джейд бюти Дуарф джейд бюти (20 семки) 1.50 лв.
Индетерминантно растение, което обаче не става много високо и може да се отглежда като безколово. Зелени, много добре изравнени плодове. Лесно се напукват. Добър до много добър вкус.
 
Дуся жълта (20 семки) 1.50 лв.
Украински сорт. Средно едри. Много добре изравнени. Много добра родовитост. Много добър вкус
 
домат Дядя Стьопа Дядя Стьопа (20 семки) 1.50 лв.
Червени пиперовидни домати достигащи 15 см. В сравнение с другите подобни сортове сред плодовете на този има и значително по-тънки от стандартната дебелина. Родовитостта е много добра.  Доматите са с малко семки, месести. Много добър вкус.
 
Ева пърпъл бол (20 семки) 1.50 лв.
Перфектно изглеждащи, гладки кръгли, тъмно розови домати. Средно едри. Отлично изравнени по форма и размер. Родовитостта е много добра. Рядко се напукват. Вкусът е добър до много добър.
 
сорт Елберта пийч Елберта пийч (20 семки) 1.50 лв.
Силно декоративен сорт. Цялото растение е силно овласено, което му придава ясно забележим на фона на другите сортове бронзов отенък. Тази му овласеност отблъсква листните въшки, което премахва необходимостта от пръскания срещу тях. Доматите са червени, раирани - като тигър, и покрити с мъх - като праскова. Много добре са изравнени. Не се напукват. Много добра родовитост. Вкус почти липсва.
 
## Етиопско черно (20 семки) 1.50 лв.
Сортът не е етиопски, а украински. Доматите са тъмно кафяво-червени. Средно едри. Много добре изравнени. Много добра до отлична родовитост. Не са много устойчиви на напукване. Вкусът им е добър.
 
Жираф (20 семки) 1.50 лв.
Руски, късен сорт с плодове, които се съхратяват до 5 месеца (обикновено 2-3 месеца). Доматите са сравнително дребни - средно 100 гр. Родовитостта е отлична. Когато узреят цветът им е оранжев, но дори и тогава твърдостта и вкусът им са като на неузрял домат. Напълно очаквано вкусът е посредствен. След някой месец на съхранение се подобрява, но въпреки това си остава посредствен.
 
Жълта круша (20 семки) 1.50 лв.
Един от най-симпатичните сортове. Плодовете не се напукват, много са трайни и са изключително месести (когато се мелят не изтича сок, а каша). Растенията плододават изобилно до падането на първата слана (мраз). Доматчетата са леко сладки, но като цяло вкусът не прави впечатление (единствен недостатък). Много подходящи са за гарнитура и консервиране (цели). Сортът води началото си от 19 век.
 
домат Жълти тюрбани Жълти тюрбани (20 семки) 1.50 лв.
Селекция на Том Вагнер. Средно едри до едри, жълти, леко оребрени домати. Най-често на върха им има израстък наподобяващ тюрбан (не е сниман). Средно изравнени по форма и размер. Висока родовитост. Добър до много добър вкус.
 
Жълто биволско сърце (20 семки) 1.50 лв.
Оранжево-жълти. Средно едри до много едри. Средно изравнени. Месести. Родовитостта е добра. Вкусът е много добър, с характеристики като на червените сортове.
 
## Жълто-отвън червено-отвътре (20 семки) 1.50 лв.
Това е по-скоро двуцветен сорт. Дребни домати. Много добра родовитост. Добър вкус.
 
## Зебра (20 семки) 1.50 лв.
Двуцветни - жърто-оранжеви и червени, като червеният цвят често е проявен под формата на раета. Едри до много едри. Средно изравнени. Добра родовитост. Най-често долната част на плодовете е с причудливи израстъци. Вкусът е добър до много добър.
 
## Зелен гигант (20 семки) 1.50 лв.
Доматите са средно едри до много едри, не много добре изравнени по форма и размер. Родовитостта е добра. Въпреки, че е зелен на цвят, аз бих го отделил от всички останали зелени сортове, защото този се отличава от тях по цвят (по-малко) и вкус (повече). Когато напълно узрее кожичката му не придобива характерния за останалите зелени сортове кехлибарен отенък, а по-скоро изсветлява. Вкусът е по-скоро като на червените/розовите домати и е много добър до отличен.
 
Зелена зебра (20 семки) 1.50 лв.
Създаден е от Том Вагнер, човек, чието хоби (отчасти и професия) е селекцията на картофи, домати, царевица... 4 - 5 см. в диаметър зелени домати (когато напълно узреят придобиват кехлибарен цвят) на златисти раета. Много добра родовитост. Вкусът е добър до много добър. Много популярен "хващащ окото" сорт
 
домат Зелена зебра черешки Зелена зебра черешки (20 семки) 1.50 лв.
Зелени раирани черешки. Много добра родовитост. Добър до много добър вкус.
 
домат Зелени черешки Зелени черешки (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Дребни зелени доматчета тип черешки. Много добра родовитост. Добър до много добър вкус.
 
Зелено грозде (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Въведен е през 1986 г. от Том Вагнер. Детерминантно (безколово) растение, компактно с тънки стъбла, не се нуждае от прикрепване. Плодовете са издължени, зелени с кехлибарен отенък, а отвътре са светло зелени, сочни. Разположени са по 4 - 12 на китка, много добре изравнени по форма и размер, не се напукват. Добивът е висок (като бройка). Въпреки, че не са типични черешки, често са определяни като такива. Вкусът е с типичния за зеленоплодните сортове аромат - добър до много добър.
 
домат Златен ананас Златен ананас (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Двуцветни - жълто-оранжево и червено. Едри до много едри. Средно изравнени. Родовитостта е добра. Вкусът е добър до много добър. Важно е да се берат когато са напълно узрели.
 
домат сорт Златен медал Златен медал (20 семки) 1.50 лв.
Двуцветни - златисто и червено. Едри до много едри. Родовитостта не е висока, но е задоволителна. Вкусът е с ясно изразена сладост (особено при топло време) - много добър до отличен. Сорт с наистина сладки домати.
 
## Златно съкровище (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Още един уникален сорт. Този път по отношение на трайността. При добри условия на съхранение някои домати издържат до 5-6 месеца!!! (Трайността зависи не само от генетичните заложби на сорта но и от условията при които се отглежда. Например - доматите отгледани на песъчливи и / или каменисти почви (правилно наторени) се съхраняват много по-дълго от отгледаните на глинести почви). Плодовете отвън са жълти със зелен пръстен, а отвътре са изцяло кайсиево оранжеви (много апетитен цвят) снимката е некачествена и затова на нея вътрешността е жълта, но в действителност е оранжева. Вкусът им е като на едва започващ да зрее домат (дори когато са откъснати от растението 2 - 3 седмици след като са узрели), но определено не е лош (след съхранение се подобрява), недостатъкът е, че и консистенцията е като на полу зелен домат - много твърда, хрупкава и леко брашнеста. Но явно това е цената за изключителната трайност. При хладно и влажно време през периода на цъфтежа завързват слабо, поради това родовитостта във влажни години не е висока. Сорт без конкуренция по-отношение на трайността.
 
домат сорт Златото на махараджата Златото на махараджата (20 семки) 1.50 лв.
Сорта е получен от Украйна, но дали е украински не знам. Едри, добре изравнени. Много добър вкус.
 
домат сорт Изумрудена круша Изумрудeна круша (20 семки) 1.50 лв.
Китайски сорт. Зелени, крушовидни плодове. Много добре изравнени. Много добра родовитост. Добър до много добър вкус.
 
Йелоу бел (20 семки) 1.50 лв.
Жълти, крушовидни до бухалковидни, тип консервни домати. Много добре изравнени. Трайността им е добра. При определени условия са склонни към напукване, но сравнително слабо. Добър до много добър вкус. Сортът се слави с много високата си и надеждна родовитост.
 
## Йелоу стъфър (20 семки) 1.50 лв.
Домати за пълнене, приличащи на пипер тип долма. Средно големи, жълти отвън, почти бели отвътре, полу-кухи, с дебели стени. Родовитостта е много добра до отлична. Вкусът е добър, но не е нещо запомнящо се.
 
Калманс пинк (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Унгарски сорт. Едри, издължени, розови домати. Много добра родовитост и изравненост. Много добър до отличен вкус.
 
Карбон (20 семки) 1.50 лв.
Едри, тъмно кафяво-червени домати. Добра родовитост. Много добър вкус.
 
## Каспийско розово (20 семки) 1.50 лв.
Руски сорт, който заради вкусовите си качества е придобил популярност и сред любителите на доматите на Запад. Средно едри до едри (предимно едри). Розови. Много добре изравнени по форма и размер. Напукват се, но сравнително слабо - около дръжката. Много добра родовитост. Много добър до отличен вкус.
 
## Като тигър (20 семки) 1.50 лв.
Сортът е подобен на по-популярния Тигерела (виж по-надолу), но не са еднакви. Червени домати на златисти раета. Почти не се напукват. Изравнеността и родовитостта са много добри. Вкусът е добър до много добър.
 
домат Кафяви черешки Кафяви черешки (20 семки) 1.50 лв.
В действителност това не са типични черешки, защото не са кръгли, а продълговати. Отлично изравнени по форма и много добре по размер. По отношение на форма и цвят доматите са като точно копие на тези от популярния сорт "Черна слива" (виж по-надолу), но са значително по-едри от тях. Много добра родовитост. Сравнително месести са. Вкусът им е добър до много добър.
 
домат Келогс брекфаст Келогс брекфаст (20 семки) 1.50 лв.
Едри до много едри, жълто-оранжеви домати. Картофин тип листа. Добра родовитост. Много добър вкус.
 
домат Келъхърс оксхърт Келъхърс оксхърт (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Едри до много едри, червени, сърцевидни домати. Много добър вкус.
 
Китайска новинка (20 семки) 1.50 лв.
Вероятно китайски сорт. Едри, розово-червени домати. Много висока родовитост. Много добър вкус.
 
Корол гигантов (20 семки) 1.50 лв.
Руски сорт. Червени, едри до много едри домати. Много добър до отличен вкус.
 
Лабрадор (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Вероятно канадски сорт. Ултра ранен. Малко, детерминантно (безколово) растение. Червени, дребни до средно едри домати. Отлична родовитост. Вкусът не е нищо особено, но може би е с една идея по-добър от на другите два ултра ранни сорта предлагани тук.
 
домат Либърти бел Либърти бел (20 семки) 1.50 лв.
Средно едри, червени домати, с форма на долма/камба, кухи, подходящи за пълнене. Отлична родовитост. По-скоро посредствен вкус.
 
домат сорт Ливански планини Ливански планини (20 семки) 1.50 лв.
Вероятно сорт от Ливан. Розови, едри до много едри домати. Месести. Добра родовитост. Много добър вкус. Късен сорт.
 
## Лилианс йелоу (20 семки) 1.50 лв.
Светло жълти. Средно едри до много едри. Картофен тип листа. През различните години родовитостта е непостоянна от ниска до висока. Добър до много добър вкус, но трябва да се берат и консумират в подходящата зрелост - нито да са недозрели, нито да са презрели. Особено когато са презрели вкусът става прекалено силен и специфичен - подобен на този на зелените, затова може да не се понрави на всеки.
 
## Лимон (20 семки) 1.50 лв.
Уникален, стар руски сорт, образуващ домати, които по форма и цвят са почти съвършено копие на лимоните. Растението е сравнително ниско. Китките са огромни и завързват много добре. Доматите са много добре до отлично изравнени. Много твърди, въпреки че отвътре са частично кухи. Трайността им е много добра. Вкусът е добър до много добър. Единствен по рода си сорт!
 
## Лимони (20 семки) 1.50 лв.
Руски сорт. Лимонено жълти. Слабо изравнени по форма и размер. Добра родовитост. Вкусът е добър до много добър с характеристики присъщи за червените сортове, ясно се усеща киселинност.
 
домати сорт Литъл лъки хърт Литъл лъки хърт (20 семки) 1.50 лв.
Сравнително дребни, двуцветни, сърцевидни домати. Слабо изравнени. Много добър до отличен вкус.
 
## Лонг кийпър (20 семки) 1.50 лв.
Сорт за дълготрайно съхранение. Средно едри, много добре изравнени домати. Отвънка са оранжево-червени, а отвътре червени. Родовитостта е много добра. Растението не е високо, но има нужда от прикрепяне. Сравнително късно зреещ. Като се има предвид, че това е сорт за дълго съхранение вкусът на доматите е много добър. Значително по-добър е от този на Златно съкровище, но пък трайността им е по- малка, до 2-3 месеца, ако се оберат недозрели.
 
## Лутесцент (Жълтеникав) (20 семки) 1.50 лв.
Един от най-странните сортове. През 1894 г. Александър Ливингстън открива в поле засято с домати сорт Стоун, нетипично растение (най-вероятно в резултат на мутация). Това растение дава началото на нов сорт, който е въведен през 1897 г. под името Онър Брайт. През последвалите години той почти изчезва, но преди около 10 години е възстановен чрез семена от семенна банка под сегашното си име Лутесцент, което се превежда като - жълтеникав. Какво му е странното? Първо - съвсем младото растение не се отличава много от тези на другите сортове, но с наближаването на цъфтежа листата и стъблата придобиват жълт цвят и само най-младите връхни части остават зелени. Това прави растенията да изглеждат като болни. Второ - венчелистчетата на цветовете са кремаво-бели, а не жълти. Трето - узрелите плодове са червени, но докато придобият този цвят, те първо са зелени, после - млечно бели, жълти, оранжеви и най-накрая стават червени. Вкусът им е особен, но не е лош. Напукват се слабо и са без зелен пръстен. При хладно и влажно време през периода на цъфтежа завързват много слабо. Уникален сорт, само за истински любители.
 
домат Майкъл полан Майкъл Полан (20 семки) 1.50 лв.
Зелен домат с кехлибарена кожичка на зелени раета при узряване, крушовиден със заострен връх. Получен е от сорта Зелена зебра. Изравнеността е много добра. Много добра родовитост. Сравнително твърди. Средно добър вкус.
 
Малинов виконте (20 семки) 1.50 лв.
Украински сорт. Детерминантно (безколово) растение. Розови, едри 300-500 гр., сравнително твърди домати. Слабо се напукват. Изравнеността е много добра. Отлична родовитост. Вкусът е силен - добър до много добър.
 
домат сорт Марвъл страйпт Марвъл страйпт (20 семки) 1.50 лв.
Сравнително късен сорт. Двуцветни, едри до много едри домати. Добра родовитост. Много добър вкус.
 
## Марианас пийс (20 семки) 1.50 лв.
Сорт от бивша Чехословакия, който е доста популярен на Запад. Розови, едри до много едри домати. Картофен тип листа. Средна родовитост и изравненост. Много добър до отличен вкус.
 
## Маризол мажик (20 семки) 1.50 лв.
Сорт тип черешки. Най-често цветът им е жълто-оранжев, но някои доматчета имат и червени участъци, поради това ги причисляват към шарените домати. В резултат на висока почвена и въздушна влажност силно се напукват. Изравнеността им не е много добра, често първият плод от китката е значително по-голям от другите. Вкусът е много добър.
 
Маризол пърпъл (20 семки) 1.50 лв.
Германски сорт раждащ перфектно изглеждащи гладки, кълбовидни, средно едри до едри, тъмно розови домати. Отлично изравнени по форма и много добре по размер. Много добра до отлична родовитост. Много добър вкус. Картофен тип листа.
 
домат Матина Матина (20 семки) 1.50 лв.
Популярен германски сорт. Ранозреещ. Растението е с картофен тип листа, сравнително слабо облистено. Доматите са отлично изглеждащи, средно 4 см. в диаметър, отлично изравнени по форма и много добре по размер. Подходящи за бране на китки. Трайността им е много добра. Много добра родовитост. Вкусът на доматите от насажденията за ранно производство е обикновен (поради не оптималните климатични условия), но от по-късните посеви, поради по-добрите климатични условия става много добър, с много добър баланс на сладост и киселинност. Подобен баланс е характерен предимно за качествените едроплодни сортове и е рядко срещан при дребноплодните.
 
Меча лапа (20 семки) 1.50 лв.
Популярен руски сорт. Едри до много едри, розови домати. Много добра родовитост. Много добър до отличен вкус.
 
Мечи нокът (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Едри до много едри, розови, добре изравнени домати. Много добра родовитост. Много добър вкус.
 
## Молдовско зелено (20 семки) 1.50 лв.
Доматите не са добре изравнени по форма и размер, но повечето са едри. Не е прекалено сочно. Вкусът е добър, по-близък до този на червените, отколкото на зелените сортове (когато презреят вкусът става типичен за зелен сорт). Много добра родовитост (сред зелените сортове този показа най-добра родовитост).
 
домат Момотаро директен Момотаро директен (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Оригиналният сорт Момотаро е хибрид от Япония, който заради добрия си вкус е сред най-популярните хибридни сортове домати за личната градина. Този сорт е стабилизиран от него, с цел възможно най-много да наподобява оригинала. Доматите са розови, средно едри, много добре изравнени по форма и размер. Родовитостта е много добра. Кожичката е леко груба. Вкусът е много добър.
 
## Морковно (20 семки) 1.50 лв.
Руски сорт. Детерминантен (безколов), ранен. Доматите са червени, дребни до средно едри, кръгли, гладки, добре изравнени. Не са напълно устойчиви на напукване. Вкусът им е посредствен. Ценното качество на този сорт, е че е декоративен. Листата на растението са по-малки и по-тесни от тези на повечето сортове и на пръв поглед приличат на листата на морковите.
 
домат сорт Моя семя Моя семя(20 семки) 1.50 лв.
Едри розови, много добре изравнени домати. Без зелен пръстен. Родовитостта е добра. Напукват се сравнително лесно. Вкусът е много добър.
 
домат сорт Мъжки Мъжки (20 семки) 1.50 лв.
Консервен тип домати с някои характерни форми. Растението е високо. Родовитостта е висока. Доматите са отлично изравнени. Вкусът е добър.
 
Настенка (20 семки) 1.50 лв.
Руски сорт. Детерминантно (безколово) растение - до 70-80 см. Розови домати, без зелен пръстен. Родовитостта е много висока и понеже растението не е голямо изравнеността на доматите по размер е средна - варират от 100 до 300 гр. Много добър вкус.
 
домат Невес азорско червено Невес азорско червено (20 семки) 1.50 лв.
Едри до много едри червени домати. Средно късен до късен сорт. Много добра родовитост. Рядко се напукват. Вкусът е много добър до отличен. Отличен сорт за дворната градина.
 
Непал (20 семки) 1.50 лв.
Сортът произхожда от района на Хималаите и по-точно от Непал, където е известен под името "Голбхеда". Плодовете му изглеждат като повечето домати предлагани по пазарите ни - средно едри до едри, червени, гладки, кръгли. Добра до много добра родовитост. Много добър до отличен вкус.
 
домат сорт Ники крейн Ники крейн (20 семки) 1.50 лв.
Розови, сърцевидни. Много добре изравнени по форма, средно по размер. Без зелен пръстен. Много добър вкус.
 
домат сорт Нова зелена зебра Нова зелена зебра (20 семки) 1.50 лв.
Този сорт е така да се каже подобрен Зелена зебра. Разликите обаче са по-скоро минимални и предимно се отнасят до растението, а не толкова до плодовете - по-компактна форма, по-тъмни листа.
 
домат сорт Нова зелена зебра Омар лебанезе (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Ливански сорт. Едри до много едри розово-червени домати. Много добър вкус.
 
домати Опалка Опалка (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Стар полски сорт. Едри, месести, продълговати - до 15 см. Много добре изравненени. Месести. Не се напукват. Много добра родовитост. Много добър вкус с усещаща се сладост.
 
домат Оранжева ягода Оранжева ягода (20 семки) 1.50 лв.
Средно едри до едри, оранжеви домати, тип биволско сърце. Растението е високо, с листа които са като увяхнали. Средна до добра родовитост. Вкусът е много добър, с характеристики по-скоро като на червените, отколкото като на жълтите домати.
 
домат Орлов клюннов Орлов клюн (20 семки) 1.50 лв.
Руски сорт. Едри, розови, сърцевидни домати. Добра родовитост. Вкусът е много добър.
 
Перон (20 семки) 1.50 лв.
Сортът е създаден през 50-те години на миналия век в Аржентина, специално за фамилия Глеклер. За родители са използвани и диви форми. Изтъква се като много устойчив на болести и неприятели (но не се казва точно на кои от тях е устойчив). Всъщност пълното име на сорта е "Перон спрейлес", т. е. "Перон, който не се пръска". Това е малко пресилено, защото при лоша година не може да се размине без пръскане. По форма и цвят плодовете не се отличават от тези на съвременните сортове. Вкусът им е много добър. Родовитостта е средно добра.
 
Перуанска кесия (20 семки) 1.50 лв.
Сорт от Перу. Оранжеви, средно едри домати. Добър вкус.
 
домат Перфектна буря Перфектна буря (20 семки) 1.50 лв.
Дребни, жълти домати, тип едри черешки. Много добре изравнени. Добър вкус.
 
Петруша-огородник (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Руски сорт. Детерминантно (безколово) растение - до 80 см. Розови, продълговати плодове. Много добра родовитост. Добър до много добър вкус.
 
домат Пинк Бъркли тай-дай Пинк Бъркли тай-дай (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Средно едри, розови на зелено-бронзови раета.  Средно добра родовитост. Добър до много добър вкус.
 
домат Пинк фъри боър Пинк фъри боър (20 семки) 1.50 лв.
Дребни до средно едри, розови на златисто-бронзови раета, покрити с мъх, като на праскова. Много добре изравнени. Много добра родовитост и трайност. Добър вкус.
 
домат Планета Планета (20 семки) 1.50 лв.
Руски сорт. Едри до много едри червени домати. Добър до много добър вкус.
 
Подобрен Мау фен 802 (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Китайски сорт. Индетерминантно, но не много високо растение. Силно овласено е, затова цялото растение изглежда сребристо. Плодовете също са овласени, като праскова. Розови, средно едри до едри. Отлично изравнени. Много добра родовитост. Много добър вкус.
Семената не са напълно чистосортни, затова ще получите повече от 20. Лесно е да отделите нечистосортните растения още докато са малки - сортовите растения са силно овласени и изглеждат сребристи, докато нечистосортните са обикновени. Сами си преценете какво да правите с нечистосортните растения. Ако сте любопитни какви домати ще родят може да разсадите и тях.
 
домат Пол Робсън Пол Робсън (20 семки) 1.50 лв.
Руски сорт, който е кръстен на името на известен през средата на миналия век афроамериканец, който е бил певец, актьор и борец за права на чернокожите. Сортът е ранен. Доматите са тъмно червени, средно едри до едри. Средно изравнени. Сравнително ниска родовитост. Много добър вкус.
 
домат сорт Полиш лингвиза Полиш лингвиза (20 семки) 1.50 лв.
Друг полски сорт. Подобен е на Опалка, но с около седмица по-късен. Едри, месести, пиперовидни. Много добра родовитост. Изравнеността е много добра. Вкусът е много добър, с усещаща се сладост.
 
Полско (20 семки) 1.50 лв.
Популярен сорт. Едри до много едри, розови домати. Добре изравнени. Много добра родовитост. Картофен тип листа. Много добър до отличен вкус.
 
## Полско без киселини (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Не мога да кажа със сигурност, че този сорт е видимо различен от предходния. Това, което мога да кажа е, че и двата са вкусни.
 
домат Полско яйце Полско яйце (20 семки) 1.50 лв.
Червени яйцевидни домати, разположени средно по 8 - 10 броя на китка. Много добре изравнени по форма и размер. Не се напукват и не страдат от върхово гниене. Могат да се берат на китки. Родовитостта е висока. При хладно време вкусът не впечатлява с нищо, но при топло става до отличен, с лек, необичаен, но много приятен аромат. Отличен сорт!
 
## Полярник (20 семки) 1.50 лв.
Руски ранен сорт. Полу-детерминантно растение (става около 1 м.). Червени, кръгли, дребни до средно едри домати. Много добра родовитост. Доста добър вкус за ранен сорт.
 
## Пралеска (20 семки) 1.50 лв.
Беларуски сорт. Детерминантно (безколово) растение. Червени, кръгли, дребни до средно едри домати. Много добра родовитост. Много добър вкус. Твърдят, че е устойчив на картофена мана (През 2007-ма нямаше проблем с тази болест, затова не мога да потвърдя това твърдение).
 
Праскова (20 семки) 1.50 лв.
Доматите от този сорт са покрити с мъх, който ги прави да изглеждат като праскови. От сравнително дребни до средно едри, бледо жълти. Меки са, но се отличават с много добра трайност, което е необичайна комбинация. Растенията стават много високи. Родовитостта е много добра. Вкусът е добър до много добър.
 
## Призрак (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Също като при предния сорт плодовете и на този са покрити с мъх, също като праскова. Доматите са по-скоро кубични, отколкото сферични. Около дръжката цветът им е жълто-оранжев към върха преминава в бледо жълт до бял. На пипане са много меки, защото стените им са сравнително тънки и вътрешноста е леко куха, но са с добра трайност. Не се напукват. Родовитостта и вкусът са много добри.
 
Природна загадка (20 семки) 1.50 лв.
Двуцветни, едри. Добра родовитост. Много добър вкус.
 
## Прудънс пърпъл (20 семки) 1.50 лв.
Тъмно розови, едри до много едри домати. Растението е с картофен тип листа, доста високо. Много добра до отлична родовитост. Много добър до отличен вкус. Отличен избор за дворната градина.
 
## Пръчка (20 семки) 1.50 лв.
Това е един от най-уникалните сортове (кликнете върху снимката). Листата са съвсем малки и набръчкани, което придава изумително странен вид на това доматено растение. То рядко надхвърля 1 м. Доматите са малки. Вкусът им е най-обикновен, което за растение с толкова малка листна площ, е равнозначно на изненадващо добър вкус.
 
домат Прю Прю (20 семки) 1.50 лв.
Сравнително ранен сорт. По описание това е любителски сорт, който не е напълно стабилен и изравнен, но ражда много вкусни плодове. Наистина доматите на едни растения са предимно по 200-250 гр., а на други по 60-70 гр. Плодовете са червени, издължени, без зелен пръстен. Някои са с овален връх, други с носче, но като цяло са изравнени по форма. Листата са типични за сърцевидните и дългите сортове - като увехнали. Родовитостта е средна. Доматите са сочни и със сравнително дебела кожичка. Вкусът е много добър до отличен, въпреки че вкусът на доматите от първата беритба отстъпва значително на тези от последващите беритби, но това най-често важи и за всички останали сортове.
 
Пудовик (20 семки) 1.50 лв.
Руски сорт. Полу-детерминантно растение - 1-1,5 м. Едри до много едри, сърцевидни, розови домати. Много добра родовитост. Много добър до отличен вкус.
 
## Пурпур исоника (20 семки) 1.50 лв.
Сортът е много подобен на по-популярния сорт Пърпъл ръшън (виж по-надолу). Очевидната разлика е, че доматите на Пурпур исоника са малко по-малки, но и по-добре изравнени. Родовитостта е добра до много добра. Вкусът е много добър.
 
## Пърпъл калабаш (20 семки) 1.50 лв.
Много стар сорт - на повече от 200 г., който в наши дни е доста популярен. Тъмно виолетови, сплеснати (средно 4,5-5,5 см. х 2-3 см.), надиплени домати. Много добра до отлична родовитост. Добър до много добър вкус.
 
## Пърпъл прайс (20 семки) 1.50 лв.
Розово-виолетови. Средно едри до едри. Много добре изравнени. Напукват се. Много добра родовитост. Вкусът е добър, но обикновен.
 
## Пърпъл ръшън (20 семки) 1.50 лв.
Независимо от името сортът вероятно е украински. Консервен тип домати - продълговати, заострени (8-10 см. х 4-6 см.). Много добре изравнени по форма, средно по размер. Цветът им отвън е кафяво-виолетов, а отвътре виолетово-розов. Не са напълно устойчиви на напукване. Родовитостта е отлична. Вкусът е много добър, с лек аромат.
 
## Раиран ананас (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Двуцветни - жълто-оранжево и червено. Едри до много едри (предимно много едри), разположени по 2-4 на китка! През 2006 г. това беше сортът родил най-едрите домати. Общата родовитост беше отлична. Сравнително устойчив на напукване, но не напълно. Добър до много добър вкус. За най-добър вкус трябва да се изчака докато доматът узрее напълно, но и да не е презрял (всъщност това правило важи за повечето сортове).
 
Райска ябълка (20 семки) 1.50 лв.
Жълто-оранжеви, едри до много едри домати. Един от високо ценените сортове с такъв цвят на плодовете. Растението е мощно. Слабо завързва при високи температури. Изравнеността е много добра. Вкусът е много добър.
 
домат Ред боър Ред боър (20 семки) 1.50 лв.
Средно едри, червени на златисто-бронзови раета. Много добре изравнени. Много добра родовитост. Лесно се напукват. Добър до много добър вкус.
 
##

##

Рейсе (Чеснов домат) (20 семки) 1.50 лв.
Този сорт вероятно е от Гватемала и без съмнение е най-странният от тук предлаганите. Първото, което се забелязва е, че растението не е като на другите - стъблото е дебело, със скъсени междувъзлия и множество радиално разположени листа. И така докато си расте, изведнъж на мястото, на което се образува първата китка, то (стъблото) се разклонява на 5-8 стъбла (това не са култуци израстнали от пазвите на листата) (виж фигурата). Но най-странни са цветовете. Погледнати отдалеч изглеждат нормално, но когато ги видиш отблизо, се забелязва, че имат не едно, а 5-12 близалца. В резултат на това от един цвят се образуват не един, а 5-12 домата, които са с форма на чеснови скилидки (подходящо българско име би било "Чеснов домат"). Вкусът им е добър. Уникален сорт!
 
домат Рейхо Рейхо (20 семки) 1.50 лв.
Детерминантен (безколов) сорт. Оригиналният сорт е бил японски хибрид, този е стабилизиран от него. Доматите са розови, дребни до средно едри, много добре изравнени. Растенията са под 1 м. Родовитостта е изобилна. При такава родовитост вкусът няма как да е нещо запомнящо се - посредствен.
 
Розов мед (20 семки) 1.50 лв.
Руски детерминантен (безколов) сорт. Растението достига 70-80 см. Розови, едри домати. Много добър вкус.
 
Розов шлем (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Руски сорт. Полу-детерминантно растение - достига 1,5 м. Розови, едри, сърцевидни домати. Много добър до отличен вкус.
 
домат Розова праскова Розова праскова (20 семки) 1.50 лв.
Сравнително дребни до средно едри, розови домати, които са покрити с мъх, като праскова. Растенията стават много високи. Много добра родовитост. Трайността им е много добра. Вкусът е добър.
 
## Розово с картофени листа (20 семки) 1.50 лв.
Розови, едри до много едри домати. Растение с картофен тип листа. Много добра изравненост. Отлична родовитост. Много добър до отличен вкус.
 
Рома черешки (20 семки) 1.50 лв.
Независимо от името тава са домати от тип грозде, а не черешки. Твърдички, не се напукват. Висока родовитост. Много добър вкус.
 
## Руска райска ябълка (20 семки) 1.50 лв.
Гладки, средно едри до едри - също като повечето домати, които се предлагат по пазарите ни. Цветът им е като на райски ябълки, което в съчетание с формата и размерите им, ги прави да изглеждат точно като райски ябълки. Изравнеността им е много добра. Родовитостта е добра. Вкусът им е необичаен за оранжеви домати, с изразена киселинност - добър до отличен.
 
домат Руски казак Руски казак (20 семки) 1.50 лв.
Независимо от името сортът не е руски. Селекционер е Том Вагнер. Седно едри, розово-виолетови на зелено-бронзови раета. Добра родовитост. Посредствен до добър вкус.
 
## Севастопол (20 семки) 1.50 лв.
Червени черешки, разположени на прости китки до 10 - 12 плода. Много рядко се напукват и са много добре изравнени по форма и размер. Родовитостта е отлична. Трайността е много добра. Вкусът е много добър, дори и при хладно време. Плододава до падането на първата слана (мраз). Сред описаните сортовете тип черешки с червени плодове, този е най-подходящият за по-мащабно отглеждане, с цел предлагане на пазара. Сравнително малкия брой плодове на китките, устойчивостта на напукване и много добрата трайност, позволяват да се изчаква, докато всички доматчета на китката узреят, за да се берат на китки. 
 
Севрюга (20 семки) 1.50 лв.
Руски сорт. Червени, едри до много едри домати. Много добър до отличен вкус.
 
Сиукс (20 семки) 1.50 лв.
Сорт, който ражда вкусни домати и при високи температури (това е рядкост). Плодовете изглеждат най-обикновено. Растението е по-скоро ниско. Родовитостта и изравнеността са много добри. Вкусът е много добър.
 
домат сорт Скай комиш Скай комиш (20 семки) 1.50 лв.
Средно едри до едри двуцветни - оранжево червени, с преобладаване на оранжевия цвят. Селекционера (Том Вагнер) твърди, че е почти напълно устойчив на картофена мана. Действително беше устойчив, но ще е нужно още време, за да правя крайни заключения. Много добра родовитост. Много добър вкус.
 
домати сорт Смърфове Смърфове (20 семки) 1.50 лв.
Червени черешки със син цвят на огряваната от слънцето страна. Сортът не е напълно стабилизиран, някои растения ще са със значително по-сини домати от други. Вкусът е средна работа.
 
домати сорт Спекълд роман Спекълд роман (20 семки) 1.50 лв.
Един от особено красивите сортове. Доматите са червени, удължени (тип "Рома") със златисти раета. Родовитостта и изравнеността е много добра. Вкусът е много добър.
 
домат Спиърс Тенеси грийн Спиърс Тенеси грийн (20 семки) 1.50 лв.
Зелени. Средно едри до едри. Добре изравнени. Слабо се напукват. Родовитостта е добра до много добра. Когато не са презрели вкусът е добър.
 
домат Стъмп ъф дъ уърълд Стъмп ъф дъ уърълд (20 семки) 1.50 лв.
Едри розови домати. Добре изравнени. Картофен тип листа. Много добра родовитост. Много добър до отличен вкус.
 
домат сорт Суит тинг грейп Суит тинг грейп (20 семки) 1.50 лв.
Дребноплодни домати с форма на грозде (тип грейп). Силно растящо високо растение. Отлична родовитост. Доматчетата са твърди, почти не се напукват. Трайността им е отлична. Вкусът е много добър.
 
домат Сърцето на Гъливер Сърцето на Гъливер (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Руски детерминантен (безколов) сорт. Едри (на снимката е дребен) , червени, сърцевидни. Средно добра до добра родовитост. Много добър вкус.
 
домат Сътън уайт Сътън уайт (20 семки) 1.50 лв.
Бели до бледо жълти. Средно едри. Средно до добре изравнени. Слабо се напукват. Много добра родовитост. Вкусът е с усещаща се сладост, но липсва достатъчно киселинност и богатство на вкусове, затова като цяло го определям като добър.
 
Тайгър том (20 семки) 1.50 лв.
Смята се че е от бивша Чехословакия. Като качества много прилича на сорта Тигерела (следващия).
 
## Тигерела (20 семки) 1.50 лв.
Английски шарен сорт. Плодовете са гладки, сферични - около 4 - 5 см. в диаметър, червени на жълто-оранжеви раета, като на тигър (оттук и името). Много добре са изравнени по форма и размер. Не се напукват. Родовитостта е отлична. За съжаление вкусът не впечатлява с нищо (добър, но най-обикновен).
 
домат Тифен менонит Тифен менонит (20 семки) 1.50 лв.
Средно едри до много едри розови домати с картофен тип листа. Изравнеността им е средна. Родовитостта е средно висока до висока. Вкусът е много добър до отличен.
 
## Тлаколула (20 семки) 1.50 лв.
Стар индиански сорт на племе живеещо на територията на Мексико. Средно едри, розови, надиплени, частично кухи, твърдички домати. Добре изравнени. Много добра родовитост. Вкусът е добър, напълно обикновен.
 
Томатито де Джалапа (20 семки) 1.50 лв.
Полу-див "сорт", който е силно устойчив на най-често срещаната болест по доматите - т. нар. Картофена мана (Phytophora infestans). Доматчетата са много малки. Растението израства силно. Родовитостта е обилна. Вкусът е добър до много добър.
 
домат Турандот Турандот (20 семки) 1.50 лв.
Консервен сорт с бухалковидна форма на плодовете. Родовитостта и изравнеността са много добри. Вкусът е посредствен до добър.
 
домат сорт Уайт томасол Уайт томасол (20 семки) 1.50 лв.
Бели до бледо жълти. Средно едри до едри. Средно изравнени. Много добра родовитост. Не се напукват. Добър вкус.
 
домат сорт Уес Уес (20 семки) 1.50 лв.
Червени, сърцевидни. Едри до много едри. Добра изравненост по форма и размер. Без зелен пръстен. Добра родовитост. Като повечето сърцевидни домати (тип биволско сърце) са месести. Съдържат малко семена. Много добър до отличен вкус.
 
Украински велможа (20 семки) 1.50 лв.
Семената от този сорт са получени от Украйна под името "Велможа", който е руски сорт. Доматите, които се родиха за две поредни години обаче не отговаряха напълно на характеристиките на руския сорт. Затова условно го кръстих "Украински велможа".
Растението е детерминантно, високо средно около 70 см. Доматите са едри, малиново розови, удължено-сърцевидни, средно твърди. Родовитостта е добра до много добра. Вкусът е добър до много добър.
 
домат сорт Уули Кейт Уули Кейт (20 семки) 1.50 лв.
Необичаен сорт - червени домати със син цвят по огряваната от слънцето страна и целите са покрити в мъх, като праскова. Сортът не е напълно стабилен, затова често има малки различия между отделните растения. Добър вкус.
 
Фаворит (20 семки) 1.50 лв.
Полски сорт. Едри, кръгли, розови, перфектно изглеждащи домати. Сравнително са меки. Слабо се напукват. Много добра родовитост. Добър до много добър вкус.
 
## Хавайски ананас (20 семки) 1.50 лв.
Оранжеви. Едри до много едри. Средна изравненост и родовитост. Много добър вкус.
 
домати Харвард скуеър Харвард скуеър (20 семки) 1.50 лв.
Средно едри до едри, шарени домати - основния цвят е зелен и по-малко розово-червен, раирани. Средно изравнен. Добра до много добра родовитост. Много добър вкус, като на зелените сортове.
 
домати Хийтърингтън пинк Хийтърингтън пинк (20 семки) 1.50 лв.
Едри до много едри, розови. Добра до много добра родовитост. Много добър вкус.
 
Хуан Ю (Топаз) (20 семки) 1.50 лв.
Китайски сорт. Доматите са малки, жълти на златисти райета. Родовитостта е много добра. Вкусът е добър до много добър.
 
## Хюс (20 семки) 1.50 лв.
Светло жълти. Едри. Добре изравнени. Много добра до отлична родовитост. Не се напукват. Вкусът е добър, необичаен за жълт сорт, защото напомня за вкуса на зеленоплодните сортове.
 
## Цзи Би Ю (Виолетов яспис) (20 семки) 1.50 лв.
Китайски сорт. Доматите са малки, тъмно червено-виолетови на тъмно зелени райета. Родовитостта е много добра. Вкусът е много добър.
 
## Циганско (20 семки) 1.50 лв.
Доматите са тъмно червено-виолетови с характерния за този тип сортове тъмно зелен (почти черен) пръстен около дръжката. Не се напукват и са сравнително устойчиви на върхово гниене. Родовитостта е добра до много добра. Вкусът е особен и не всеки би го харесал - най-добър е когато доматите не са напълно узрели или дори презрели. Руски сорт.
 
домат Червена зебра Червена зебра (20 семки) 1.50 лв.
Червени на златисти раета, малко по-едри от Тигерела. Отлична изравненост. Разположени са на прости китки. Слабо се напукват. Родовитостта е много добра. Вкусът е добър до много добър.
 
домат Червена круша Червена круша (20 семки) 1.50 лв.
Много подобен на Жълта круша, но с червени и малко по-едри плодове. Не се напукват. Родовитостта е висока (като бройка). Вкусът не прави голямо впечатление, но е достатъчно добър.
 
## Червено грозде (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Плодовете са малки, продълговати (средно 2 х 1 см.), много приличат на дренки. Вкусът е добър до много добър. Много са твърди и не се напукват, трайни са. Когато узреят, част от доматчетата падат. Не са изравнени добре по размер. Добивът като бройка е голям.
 
домат Черен Алтай Черен Алтай (20 семки) 1.50 лв.
Руски сорт. Тъмно червени до виолетови. От сравнително дребни до много едри. Слаба изравненост по размер и добра по форма. Слабо се напукват. Много добра родовитост. Вкусът варира от много добър до отличен.
 
домат Черен ананас Черен ананас (20 семки) 1.50 лв.
Уникален сорт! Създаден e сравнително наскоро в Белгия от Паскал Море. Доматите са няколкоцветни - преобладаващо зелени, но също и с жълто-оранжево, тъмно червено до виолетово. Едри са. Много добре изравнени. Средно устойчиви на напукване. Много добра родовитост. Много добър до отличен вкус, който въпреки преобладаващия зелен цвят на плодовете няма характерния аромат на чисто зеленоплодните сортове. Заслужава си да се отгледа!
 
домат Черен Крим Черен Крим (20 семки) 1.50 лв.
Руски сорт. На Запад е може би най-популярният от черните сортове. Тъмно червено-виолетови. Средно едри до едри. Средно изравнени. Добра родовитост. Добър до много добър вкус.

домат Черен лак Черен лак (20 семки) 1.50 лв.
3-4 см., раирани, тъмно червени домати. Добър до много добър вкус.
 
домат Черен пипер Черен пипер (20 семки) 1.50 лв.
Средно едри до едри плодове. Лесно се напукват. Много добра родовитост. Много добър вкус.
 
домат Черен принц Черен принц (20 семки) 1.50 лв.
Сортът е руски и преди 10-тина години беше един от най-популярните "черни" сортове. Плодовете са тъмно чевено-кафяви (почти кафяви). По неофициална информация (на която аз не вярвам) в тях се съдържа много по-голямо количество ликопин отколкото в обикновените червени домати и в Русия се използват за производството на специални хранителни, медицински и козметични продукти. Ликопинът е каротиноид, който придава червения цвят на доматите. През последните години се натрупват доказателства, че това вещество помага при борбата с болестите на сърцето и някои форми на рак (на простатата, шийката на матката, стомашно-чревния тракт). В резултат на висока почвена и въздушна влажност плодовете се напукват. Родовитостта е добра. Вкусът е от блудкав до добър. Не го препоръчвам.
 
домат сорт Черна зебра Черна зебра (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тъмно червено-кафяви домати на тъмно зелени райета. Хващат окото. Определено не е безвкусен, но вкусът е особен и лично на мен не ми допада особено.
 
## Черна слива (20 семки) 1.50 лв.
Още един руски сорт. Доматите са консервен тип, тъмно червени с тъмно зелен пръстен. Не се напукват. Родовитостта е много добра. Вкусът е добър до много добър.
 
## Черни черешки (20 семки) 1.50 лв.
Това може би е единственият сорт от тип черешки с "черни" плодове. Цветът им е тъмно виолетово-кафяв и е един от най-тъмните сред "черните" сортове (много атрактивен). Китките са сложни с до 30 доматчета. Изравнени са отлично по форма и много добре по размер. Вкусът е много добър (различен от този на червените). Ако през период на висока почвена и въздушна влажност (причинени например от чести валежи), се забавят беритбите, част от най-узрелите плодове се напукват. Това и големия им брой на китките не дава възможност да се изчаква докато всички доматчета узреят, за да се берат и предлагат на китки (на по-добра цена). Растението е високо. Родовитостта е отлична. Уникален сорт.
 
Черно биволско сърце (20 семки) 1.50 лв.
Едри добре изравнени. Слабо се напукват. Много добра родовитост. Вкусът е добър до много добър.
 
## Черно от Тула (20 семки) 1.50 лв.
Тъмно червени до виолетови. Средно едри до много едри. Средна изравненост. Много добра родовитост. Много добър вкус.
 
## Чероки грийн (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Зелено, едро. Добра изравненост и родовитост. Добър до много добър вкус, с характерния за зелените домати аромат.
 
## Чероки пърпъл (20 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Популярен сорт. Едри, тъмночервено-виолетови домати. Не са напълно устойчиви на напукване. Добре изравнени по форма и размер. Отлична родовитост. Вкусът е много добър, с характеристики, като на черните сортове. Много добър избор за дворната градина.
 
Чудо земли (20 семки) 1.50 лв.
Руски любителски, средно ранен до късен сорт. Розови, средно едри до много едри. Добра родовитост. Много добър вкус.
 
Чухлома (20 семки) 1.50 лв.
Руски сорт. Много добра родовитост и съхраняемост. Консервен тип с по-груба кожичка. Много добър вкус.
 
## Шимейг крег (20 семки) 1.50 лв.
Червени на златисти раета. Твърди, леко продълговати. Много добре изравнени. Вкусът е добър, но не впечатлява с нищо.
 
Шимейг страйпт холоу (20 семки) 1.50 лв.
"Хващащ окото" сорт. Полу-кухи домати за пълнене. Червени на златисти раета, също като при Тигерела. Приличат на пипер, нещо средно между тип ратунд и долма. Независимо, че са частично кухи, доматите са доста твърди, защото стените им са дебели. Изравнеността им е много добра. Родовитостта е отлична. Вкусът е от посредствен до задоволителен.
 
домат Шоколадова круша Шоколадова круша (20 семки) 1.50 лв.
Малки, тъмно червени/черни крушовидни доматчета. "Черна" версия  на сорт Жълта круша. Кожичката им е сравнително груба. Вкусът е добър до много добър.
 
домат Юбилеен на Тарасенко Юбилеен на Тарасенко (20 семки) 1.50 лв.
Украински сорт, въведен през 1987 г. Дребни до средно едри. Твърди са и не се напукват. Отлично изравнени по форма и много добре по размер. Много висока родовитост - на огромни китки с до над 100 цвята завързват до 25 домата. Отлична трайност. Добър до много добър вкус.
 
## Южноамерикански банан (20 семки) 1.50 лв.
Консервен тип домати. Продълговати до 15 см. При неравномерна почвена влажност и не добра запасеност на почвата с калций страдат силно от върхово гниене, а при хладно и влажно време през периода на цъфтежа завързват слабо. Листата постоянно са като увяхнали (това е нормално). Вкусът е добър.
 
Ябълки на снега (20 семки) 1.50 лв.
Руски ултра ранен сорт. Малко, детерминантно (безколово) растение. Червени, дребни до средно едри домати. Отлична родовитост. Вкусът не е нищо особено.
 
Ямал (20 семки) 1.50 лв.
Руски, много ранен, детерминантен (безколов) сорт селекциониран за най-северните райони на отглеждане на домати в Русия. Растението достига 50-60 см. Плодовете са дребни, червени. Родовитостта е отлична дори и през много неблагоприятни години. Вкусът е добър.
 
домат Японско черно Японско черно (20 семки) 1.50 лв.
Въпреки името му сортът е руски с оригинално име "Японски трюфел". Доматите са крушовидни, тъмно червени с тъмно зелен пръстен. Родовитостта е много добра. Листата са от кактофен тип. За разлика от голяма част от другите черни сортове този се напуква рядко. Вкусът е силен (типичен за черните сортове), добър до много добър.
 
домати Ясенички ябучар Ясенички ябучар (20 семки) 1.50 лв.
Югославски сорт. Полу-детерминантно растение. Средно едри до едри домати. Добра до много добра родовитост. Много добра изравненост. Много добър до отличен вкус.
Безплатно
домат Будай торп Будай торп (10 семки) БЕЗПЛАТНО
Детерминантно (безколово) растение. Сравнително дребни плодове. Отлично изравнени по форма и добре по размер. Висока родовитост. Вкусът е добър. Ранен сорт.
 
Геилс суит плъм (10 семки) БЕЗПЛАТНО ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Дребни, много слабо изравнени по форма и средно по размер. Висока родовитост. Не се напуквт. Вкусът е добър.
 
## Жълто надиплено (10 семки) БЕЗПЛАТНО ИЗЧЕРПАНИ!!!
Жълто оранжеви. Едри. Добре изравнени по размер и средно по форма. Някои са надиплени други не. Много добра родовитост. Вкусът е добър, но обикновен.
 
домати Мексикански мед Мексикански мед (10 семки) БЕЗПЛАТНО ИЗЧЕРПАНИ!!!
Доматчета тип черешки. Растението е много добре облистено. Китките са сложни с до 25-30 плода. При висока почвена и въздушна влажност се напукват. Родовитостта е висока. Вкусът е много добър.
 
Милка (10 семки) БЕЗПЛАТНО
Историята на сорта е следната: жител на САЩ на посещение в България получава семената от българка на име Милка. Когато той се връща в  страната си дава от семената на една от известните любителки на доматите. Както най-често става, на сорт, чието име е неизвестно, се дава името на човека от който са получени семената. Нямам никаква представа дали това е някой местен български сорт, или е преименува комерсиален. В САЩ този сорт придобива популярност сред любителите на доматите заради много добрия до отличен вкус.
 
## Полско Ц (10 семки) БЕЗПЛАТНО ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Розови. Средно едри до едри. Картофен тип листа. Много добра родовитост. Почти не се напукват. Добър до много добър вкус.
 
## Принсип боргесе (Принц Боргезе) (10 семки) БЕЗПЛАТНО
Този италиански сорт широко се използва за сушене (както в родината си, така и в Калифорния). Доматчетата се разрязват надве и се сушат на слънце, когато е необходимо отново се хидратират във вода или мазнина (зехтин, олио). Растението е детерминантно, достига до 1 м. Плодовете са много добре изравнени по форма и размер, не се напукват и не страдат от върхово гниене. Добивът е висок. Вкусът е добър.
 
## Прозрачно (10 семки) БЕЗПЛАТНО
Името на сорта е дадено, защото на някой му се е сторило, че тези домати са като прозрачни, но аз не бих казал това. По-скоро приличат на сорта Праскова, но без овласяването. Родовитостта е много добра. Вкусът е добър.
 
## Сънголд, директен (10 семки) ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Оригиналният сорт Сънголд е хибриден (F1, хетерозисен), но тъй като е много популярен са се намерили и хора, които са селекционирали от него и директни (стабилизирани) варианти, които са доста сходни с оригинала. Предлагания тук вариант е един от няколкото, които съществуват. Почти е идентичен с хибрида. Както беше споменато Сънголд F1 е много популярен на Запад. Причината за това е в добрите му вкусови качества. В Англия дори преди години беше обявен от потребителите за сорта с най-вкусните домати.
Както и оригиналът, така и предлагания директен вариант (отглеждал съм и двата) са със следните характеристики: Златисто жълти доматчета тип черешки. Разположени са на големи, дълги китки. Не са подходящи за бране на китки, защото са по много, а и при рязка промяна на почвената влажност се напукват силно, което не позволява забавяне на беритбите. Родовитостта е висока (на бройки). Вкусът, въпреки че е беден от към разнообразие на вкусовете, е много добър до отличен, с подчертана сладост. Биха били лакомство за децата (това важи и за повечето дребноплодни сортове).
 
Сънголд, Биг (Голям) (10 семки) БЕЗПЛАТНО
Още един от стабилизираните сортове селекционирани от Сънголд. Името може да внушава, че доматчетата му са доста по-едри от на оригинала, но в действителност разликата не е голяма. Вкусът много добър до отличен (като за дребен домат).
Безплатно при поръчки на стойност 10 и повече лева
домат Бяло биволско сърце Бяло биволско сърце (10 семки) Безплатно при поръчки на стойност 10 и повече лева
Много бледо жълти до бели. Едри до много едри, тип биволско сърце. Почти не се напукват. Родовитостта е доста висока. Вкусът не е нещо велико, но в сравнение с повечето бели сортове е много добър.
 
Евъргрийн (10 семки) Безплатно при поръчки на стойност 10 и повече лева
Зелени средно едри до едри домати. Много добър вкус.
 
## Зелен ананас (10 семки) Безплатно при поръчки на стойност 10 и повече лева ИЗЧЕРПАНИ!!!
Като цяло е подобен на описания по-горе сорт Германско зелено. Доматите са с характерния за зелените сортове вкус.
 
## Италианско дърво (10 семки) Безплатно при поръчки на стойност 10 и повече лева ИЗЧЕРПАНИ!!!
На растението от този сорт се приписват възможности да достигне височина от 4-5 метра, а при полагане на специални грижи и над 7 метра, като при това дава изключително високи добиви. За съжаление, дали поради хладното време или поради некачествени семена, резултатът не оправда очакванията. Плодовете са едри до много едри, месести, тъмно розови. Вкусът е добър до много добър. Листата са от кактофен тип.
 
домат Йелоу спеклид рома Йелоу спеклид рома (10 семки) Безплатно при поръчки на стойност 10 и повече лева
Продълговати, жълти на златисти раета, които се виждат трудно, когато плодовете са узрели. Средна родовитост. Много добър вкус.
 
Калфс Хърт (10 семки) Безплатно при поръчки на стойност 10 и повече лева
Средно едри до едри, розово-червени домати, тип биволско сърце. Растението е много хилаво (това е нещо обичайно за сортовете от тип биволско сърце). Ниска родовитост. Напукват се сравнително слабо. Имат добра трайност. Вкусът е много добър до отличен с преобладаваща сладост. Въпреки ниската родовитост този сорт определено заслужава внимание заради наистина високите вкусови качества на плодовете му.
 
## Ниагос (10 семки) Безплатно при поръчки на стойност 10 и повече лева
Тъмно чевено-кафяви. Много добре изравнени. Добра родовитост. Слабо се напукват. Много добър вкус.
 
## Оаксаканско бижу (10 семки) Безплатно при поръчки на стойност 10 и повече лева
Мексикански сорт от областа Оаксакан. Той е от типа на двуцветните. Доматите са много красиви - цветът им е едновременно жълто-оранжев и червен (както отвън, така и отвътре). Придават колорит на салатите. Родовитостта и вкусът са добри. Листата са от кактофен тип.
 
## Пътешественик (10 семки) Безплатно при поръчки на стойност 10 и повече лева ИЗЧЕРПАНИ!!!
Въведен е през 1971 г. и е по-известен като "Арканзаски пътешественик". Подходящ е за райони с горещ климат (над 35 градуса), където много от сортовете трудно завързват. Цветът на доматите е розово-червен. В зависимост от времето, вкусът е от добър до почти отличен. Сравнително късен сорт. Много добър избор за дворната градина.
 
Синьо (10 семки) Безплатно при поръчки на стойност 10 и повече лева
Един от най-необикновените и уникални сортове. Това всъщност, е, не напълно стабилизиран "сорт", който е "изтекъл" от селекционната програма на Орегонския Щатски Университет. Уникалното на тези домати е повишеното съдържание на антоцианини (антиоксидантни вещества), които са причина за тъмно виолетовия цвят на кожичката им. Количеството на антоцианините в този тип домати е 5-10% от това на боровинките, които са един от най-богатите по този показател плодове. Сортът не е напълно стабилизиран, затова се виждат някои различия между отделните растения, но не са големи. Доматите са дребни до средно едри, червени (срязаният домат на снимката е недозрял) с тъмно виолетова кожичка по огряните от слънцето части. За да се получи този цвят е нужна директна слънчева светлина. Ако се отглеждат в оранжерия няма да се оцветят така. Кожичката лесно се напуква, но пукнатините не са дълбоки. Родовитостта е много добра. Относно вкуса - очаквах да е крайно посредствен, но се оказа, че може да бъде и изненадващо добър. Обикновено не напълно узрелите домати са почти безвкусни, но ако са добре узрели се е случвало да опитам и такива с много добър вкус.
Уточнение: Сортът е получен чрез класическа селекция, след кръстосване на съвременни сортове с няколко диви вида домати, които притежават дадената характеристика. С други думи това не е ГМО!
 
## Суит ориндж рома (10 семки) Безплатно при поръчки на стойност 10 и повече лева ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Консервен сорт - оранжеви, месести домати. Родовитостта им е добра до много добра. Като на много от консервните сортове вкусът им е слабо изразен, но ако се берат напълно узрели, е добър.
 
## Чероки чокълит (10 семки) Безплатно при поръчки на стойност 10 и повече лева ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Едри домати. Много тъмно червени, с блестяща повърхност. Изглеждат много добре. Родовитостта е добра до много добра. Вкусът е с характеристики присъщи на повечето от черните сортове, добър до много добър.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • За доматите - статия за познатите-непознати ни домати ТУК
  • Обща снимка - снимка на 27 сорта ТУК
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК