КЛУБЕНИ ОТ АПИОС
Apios americana

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
апиос Apios americana

апиос Apios americana

Апиос, Американски земен орех (5 клубена) 2.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!

Важно:
след като получите клубените не ги оставяйте да стоят на сухо. Ако изсъхнат (не става дума за повърхността им, а изцяло) ще загубят жизнеността си.

Апиосът произхожда от Северна Америка. Представлява многогодишно бобово растение, което образува значителни по размер удебелени корени (наричани тук клубени), чието разположение по корена наподобява броеница. Вкусът им е много подобен на този на картофите, но имат усещаща се сладост и определено бих казал, че са вкусни. Консистенцията е по-брашнеста от на повечето картофи.

Съществуват два типа апиос - диплоиден и триплоиден. Диплоидният се среща най-често в по-южните части от ареала на апиоса, докато триплоидния стига най на север (южните части на Канада). Диплоидния има по-дребни клубени и растенията образуват жизнени семена, което е предпоставка за по-лесна селекция, докато триплоидния е стерилен. Предлагания апиос най-вероятно е триплоиден, защото никога не е образувал семена, а и клубените са по едри от на останалите, които съм отглеждал.

Апиосът е много слабо популярен вид, дори неизвестен за повечето хора. Въпреки, че има някои селектирани сортове, като цяло този вид е все още полу див. По-големи площи от него ми е известно да се сеят само в Япония, Южна Корея и вероятно Китай.

Предимства:
 • Ценното на апиоса е, че е бобово растение, което образува значими по размер вкусни клубени, които са богати на скорбяла и съдържат 2-3 пъти повече протеини от картофите.
 • Като бобово растение и апиосът обогатява почвата с азот.
Недостатъци:
 • Липсват високодобивни сортове.
 • Както и високорастящите сортове фасул, така и апиоса изисква някаква конструкция, по която да се увива, което представлява допълнителни разходи и труд.
 • Вегетационният период е много дълъг - от пролетта до есента.
 • Не се развива добре на почви с високо pH.
 • Прибирането е по-трудоемко от на картофите.
 • За разлика от картофите клубените на апиоса изсъхват бързо, ако не са във влажна среда, което усложнява съхраняването им.
Към момента апиоса няма потенциала да бъде масова култура и затова се отглежда основно за лични нужди и за пазара на деликатесни храни.

Отглеждане: Клубените презимуват в земята без проблем, затова могат да се сеят по всяко време от есента до 3-4 седмици преди последните възможни слани за района. Ако сте по-ентусиазирани дори може да произведете разсад в кутийки, като засеете клубените 4-5 седмици преди времето на разсаждане и ги държите на топло (и светло, след като покарат). По този начин ще им дадете "летящ старт" и ще вадите по-едри клубени. Сеете/разсаждате по примерна схема 80-100 см. х 30-40см. Скоро след като изникнат трябва да им сложите опорна конструкция, по която да се увиват. За целта може да използвате пръчки, с дължина 1,5-2 м. В естествени условия апиосът расте по влажни места, често и в течаща вода, затова изискванията му към влажността на почвата са високи и за доброто му развитие почвата трябва да се поддържа влажна (няма да загине ако се засуши, но развитието на растението ще спре). Ако почвата ви е с високо  pH (моята е такава) най-вероятно ще страда от желязна хлороза (пожълтяване на връхните листа). В този случай най-добре е при засяването да се сложи по шепа зелен камък в непосредствена близост до клубените. Ако през сезона се появи хлороза изкопайте малка дупка ~10см. дълбока и поставете в нея зеления камък. Другата основна грижа е плевенето. След като през есента растенията изсъхнат може да започнете да вадите корените. Това може да го правите през цялата зима. Те са разположени на 5-10 см. под почвената повърхност във всички посоки от централния корен и може да достигнат над 1 м. дължина. След като ги извадите трябва да ги съхранявате на влажно и хладно място, примерно кофа с влажна пръст или поставени във водопропусклив чувал заровен в земята. Клубените могат да продължат да нарастват повече от една година (на някои от снимките се виждат майчините клубени). По този начин достигат прилични размери, но качеството се влошава.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
 • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
 • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
 • Поръчка - как да поръчате семена ТУК