СЕМЕНА ОТ ЦАРЕВИЦА
Zea mays

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
[##] Блу джейд (30 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Тип: захарна (su). Растението е много ниско, рядко надхвърля 1 м. Образува няколко стъбла (издънки), които също образуват кочани и затова не трябва да се премахват. Средно на едно растение се образуват 4-5 кочана. Те са малки - от 6-7 до 12-13 см. В началото на млечната зрелост зърната са бели, но още преди да започнат да загрубяват придобиват син цвят. Кочаните могат да се берат и консумират както когато са с бели зърна, така и когато са със сини. Синият цвят се запазва при варене. Вкусът е много добър. Тъй като растенията са ниски могат да се засяват при по-тясно междуредие - 50-60 см., при разстояние в реда - 25-30 см. Ако се засеят по-нарядко това се компенсира от растенията чрез образуването на повече издънки, които както вече беше отбелязано също формират кочани. Ранен сорт.

Важно!: Сортовете от захарен тип трябва да се отглеждат изолирано (пространствено и/или времево) от всички останали типове царевица. Защо? Защото ако един кочан от сорт захарна царевица бъде опрашен от който и да било друг тип царевица зърната на този кочан ще загубят нежността/крехкостта си, а това е основно качество на захарната царевица.

 
царевица Буъл Буъл (50 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: захарна (su). Средно високи растения (около 2 м.), отлично изравнени за не хибриден сорт. Ражда средно 2-3 (до 5) средно големи кочана на растение. Зърната са предимно жълти, но на отделни кочани има и бели. Вкусът е много добър до отличен - класически.
Важно!... вижте забележката към предходния сорт.
 
Вирджинска кратуносеменна (50 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Тип: конски зъб. Това е царевица, която принадлежи към особена група сортове, които са доста непопулярни, както у нас, така и по света. Структурата на едносперма на семената показва, че спадат към тип "Конски зъб", защото има както брашнест, така и твърд ендосперм. Самите семена обаче нямат характерната за повечето сортове от тип конски зъб форма. Те са дълги и заострени на върха и леко наподобяват семена на кратуна, от тук и името. Сортът е късен, но ако не се забави сеитбата може да се отглежда навсякъде в страната. Също така изглежда, че не е много устойчив на полягане при дъжд със силен вятър, затова е добре да се сее по на завет. Зърната са предимно бели, но на някои от кочаните има и малък процент синкави.
 
Дабъл ред (50 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Тип: захарна (su). Сравнително нов сорт създаден от Алън Капулер. Червени растения и зърна в млечна възраст (първоначално са бели, но стават червени още докато са достатъчно нежни). Не е напълно изчистен, защото макар и малък процент израстват и зелени растения,  както и кочани с бели/жълти зърна. Ако ще събирате семена трябва да премахвате тези растения още преди цъфтежа им, за да не замърсяват другите. Вкусът е много добър. Важно!... вижте забележката към първия сорт.
Забележка 2: Първоначално бях означил този сорт с грешно име: "Червено чудо". Червено чудо е друг червен (бъдещ) сорт, който обаче все още е в процес на селекция.
 
царевица Каскейд руби-голд Каскейд руби-голд (50 семки) 1.50 лв.
Тип: твърда. Ранен сорт. Развива се добре и при по-ниски температури (по принцип това е характерно за твърдите типове царевица). Растенията са средно високи 1,5-2 м. с по 2-3 кочана, с по 8-12 реда зърна на кочан. Кочаните са с едноцветни зърна, но цветовете на зърната на различните кочани могат да са различни - жълти, златисти, светло или тъмно червени. Вкусът на различно оцветените зърна се различава. Растенията могат да са с повече от едно стъбло. Сортът е селекциониран от стари индиански сортове, като най-важното качество, което се е търсело е бил вкусът. Отлична царевица за качамак. Вкусът е много добър.
 
царевица Кенди маунтин Кенди маунтин (50 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: захарна със смесени гени (su и se). Средно ранен сорт жълта сладка царевица със смесени гени от стандартна сладка (se) и повишено сладка (se). Растенията са средно високи 1,5-2 м., средно с по 2 кочана. Някои от растенията са със значителен виолетов отенък по листата и стъблата. Вкусът е умерено сладък - по-сладък от стандартната захарна царевица и по-малко от супер сладките, с достатъчно царевичен вкус (комбинация дължаща се на присъствието на двата типа гени).
Важно!: Също като другите сортове захарна заревица и този трябва да се отглежда изолирано от не захарните сортове. При опрашване с прашец от не захарна царевица зърната няма да са от захарен тип.
 
Кончо (50 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Тип: мека/брашнеста. Този тип царевица у нас на практика не се отглежда на значими площи. С малки изключения положението в другите страни не е по-различно. Основните причини за това са, че липсват високо добивни сортове и, че след като кочаните започнат да зреят зърната бързо могат да мухлясат, ако времето е влажно. Ендоспермът (вътрешната част) на зърната от този тип царевица е изцяло брашнест, за разлика от другите типове, при които твърдият (стъкловиден) ендосперм преобладава. Това прави меката царевица най-подходяща за получаването на фино царевично брашно. Също така зърната на сортовете от този тип при нагряване леко се пукат. Приготвянето е лесно - в сух тиган, на не много висока температура се бърка постоянно, докато повечето се напукат. Ако не сте любител на неподправения/автентичен вкус може и да ползвате малко мазнина. Качеството на пукането зависи от сорта и от влажността на зърната, но дори и да не се пукнат зърната са си меки (не така стоят нещата при пукливата царевица, която спада към твърдите типове). Вкусът зависи от сорта - при едни е добър, при други не толкова. При добрите сортове неподправените опукани зърна имат далеч по-добър и силен царевичен вкус от не овкусените пуканки.
Кончо е стар индиански сорт от Мексико. Използван е за царевично брашно, приготвяне на тортиля и др. Става за пукане, но Супай ред е по-добър за тази цел. Отглежда се като обикновената царевица, но е важно да се прибере и изсуши веднага след узряването, за да не мухлясат зърната.
 
[##] Кочити Пуебло (50 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: пуклива. Не много високи растения - 1,8-2 м. Средно по 2-3 (до 4-5) кочана на растение. Кочаните са от 7-8 до 15 см. Зърната са разноцветни - жълти, сини, червени, кафяви, бежови, оранжеви... Пуканките са значително по-малки от тези на съвременните сортове, консистенцията им е по-твърда и хрупкава, а вкусът е може би малко по-добър.
 
царевица Мама супер сладка Мама супер сладка (50 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: супер сладка (Sh2). Един от много малкото нехибридни сортове супер сладка царевица (ген Sh2). Сортът се води двуцветен - с жълти и бели зърна, но преобладаващо е с жълти зърна, като някои кочани са изцяло жълти. Растенията са добре изравнени, почти не образуват братя (издънки), височината им е средна - 1,7 - 2 м. Типично за суперсладкия тип царевица зърната са крехки и запазват вкусовите си качества, когато са на растението значително по-дълго време от обикновената сладка царевица (ген su) и много по-дълго от не захарния тип царевици. Ако предпочитате сладка царевица, то вкусът е до отличен. Аз предпочитам по-малко сладост и повече царевичен вкус. Този сорт не е от най-сладките и има добър царевичен вкус, но въпреки това ми идва по-сладък от колкото предпочитам, затова му давам лична оценка - много добър.

Важно!: Сортовете от супер сладък тип (с ген Sh2) трябва да се отглеждат изолирано (пространствено и/или времево) от всички останали типове царевица, включително и другите типове захарна царевица. Защо? Защото ако един кочан от сорт с ген Sh2 бъде опрашен от който и да било друг тип не Sh2 царевица зърната на този кочан ще придобият качества на обикновена (да я наречем фуражна) царевица. Също така семената на супер сладките сортове изискват повече топлина и влага, за да покълнат, затова не бързайте със сеитбата.
 
царевица Оаксаканска зелена Оаксаканска зелена (50 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: конски зъб. Сорт произхождащ от областа Оаксака в Мексико (това е района с най-голямото в света разнообразие на царевични сортове). Растението достига средно 2 метра и образува един или два кочана, които са със среден размер от около 20 см. Узрелите зърна са тъмно зелени (има и по няколко жълто-зелени). В Мексико я използват за приготвянето на царевични питки (тортила) и хляб (царевичният хляб не бухва), в млечна зрелост може да се вари и пече, разбира се, става и за фураж. Подходяща схема на засаждане е стандартната - 70 см. х 25-30 см.
 
царевица Пенсилвания бътър флейвър Пенсилвания бътър флейвър (50 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: пуклива. Растенията са високи около 2 м. Зърната и пуканките са средно едри, бели. Вкусът е много добър.
 
Супай ред (50 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Тип: мека/брашнеста. Сортът Супай ред е селектиран от Алън Капулер и Карол Депе на основата на стари сортове на индианското племе Хопи. Това племе обитава североизточна Аризона, където средногодишните валежи са 200-300 л./кв. м., за това техните сортове царевица са с отлична сухоустойчивост. Това важи и за Супай ред. Растенията са около 2 м., най-често образуват няколко стъбла, но само главното ражда (не е нужно да се премахват другите). Зърната са бели, шарени и червени. Като сорт от мек тип е отличен за царевично брашно, но е и от най-добрите за леко пукане (описано по-горе в коментара към Кончо). Вкусът е много добър до отличен (царевичен). Отглежда се като обикновената царевица, но е важно да се прибере и изсуши веднага след узряването, за да не мухлясат зърната.
 
[##] Уорнърс (30 семки) ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Тип: конски зъб. Растенията са мощни и високи, при оптимални условия надхвърлят 3 м. Обвивката на кочаните достига внушителни размери - над 50-60 см., а самите кочани бяха доста дебели и по около 25 см. дълги. Предполагам, че щяха да бъдат значително по-големи, ако бях изпълнил препоръката този сорт да се засява при по-големи разстояния от обичайните (70 х 20-30 см.). Ако и годината не беше толкова гореща и суха.... Сортът е късен и узрява в края на септември, затова не е препоръчително да се закъснява със сеитбата, особено за Северна България - 20-25 април.
 
Харвест плъм (50 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: пуклива. Растенията високи до 2 м. На растение се образуват 2-3 кочана. Някои от растенията са червени, повечето са зелени. Кочаните са малки. Зърната са малки до средно едри, предимно розови и виолетови, по-малко червени и други цветове. Пуканките са бели, малки, но с много добър вкус.
 
Хикъри кинг композит (50 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: конски зъб. Сортовете от групата на Хикъри кинг са най-едрозърнестите, които могат да се отглеждат при умерен климат. Има и сотове с доста по-едри зърна, но те трудно виреят по нашите географски ширини. Хикъри кинг композит се характерира с разноцветните си зърна. Едрите царевични зърна у нас са търсени най-вече от риболовците.
 
царевица Хопи пинк Хопи пинк (50 семки) 1.50 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: мека/брашнеста. Още един индиански сорт, който е особено добър освен за царевично брашно и за леко пукане. Растенията са 1,5-2 м. високи. Нещо типично са сортовете царевица на племето Хопи е, че имат доста по-добра сухоустойчивост от модерните сортове.
 
царевица Хопи Чинмарк Хопи чинмарк (50 семки) 1.50 лв. ВЕЧЕ НЕ СЕ ОТГЛЕЖДА!!!
Тип: мека/брашнеста. И още един индиански сорт, който е особено добър както за брашно така и за леко пукане. Растенията са 1,5-2 м. високи. Също сухоустойчив сорт.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК