СЕМЕНА ОТ ЦАРЕВИЦА
Zea mays

СНИМКИ ОПИСАНИЕ
[##] Блу джейд (30 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: захарна (su). Растението е много ниско, рядко надхвърля 1 м. Образува няколко стъбла (издънки), които също образуват кочани и затова не трябва да се премахват. Средно на едно растение се образуват 4-5 кочана. Те са малки - от 6-7 до 12-13 см. В началото на млечната зрелост зърната са бели, но още преди да започнат да загрубяват придобиват син цвят. Кочаните могат да се берат и консумират както когато са с бели зърна, така и когато са със сини. Синият цвят се запазва при варене. Вкусът е много добър. Тъй като растенията са ниски могат да се засяват при по-тясно междуредие - 50-60 см., при разстояние в реда - 25-30 см. Ако се засеят по-нарядко това се компенсира от растенията чрез образуването на повече издънки, които както вече беше отбелязано също формират кочани. Ранен сорт.

Важно!: Сортовете от захарен тип трябва да се отглеждат изолирано (пространствено и/или времево) от всички останали типове царевица. Защо? Защото ако един кочан от сорт захарна царевица бъде опрашен от който и да било друг тип царевица зърната на този кочан ще загубят нежността/крехкостта си, а това е основно качество на захарната царевица.

 
[##] Буъл (50 семки) 1.00 лв.  ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: захарна (su). Средно високи растения (около 2 м.), отлично изравнени за не хибриден сорт. Ражда до 2 средно големи кочана на растение. Зърната са предимно жълти, но на отделни кочани има и бели (като този на снимката). Вкусът е много добър до отличен - класически. Този сорт съчетава високо качество с възможността сами да си произвеждате семена от него (в наши дни почти всички комерсиални сортове са хибридни), което го прави отличен избор за дворната градина. Важно!... вижте забележката към предходния сорт.
 
Вирджинска кратуносеменна (50 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: конски зъб. Това е царевица, която принадлежи към особена група сортове, които са доста непопулярни, както у нас, така и по света. Структурата на едносперма на семената показва, че спадат към тип "Конски зъб", защото има както брашнест, така и твърд ендосперм. Самите семена обаче нямат характерната за повечето сортове от тип конски зъб форма. Те са дълги и заострени на върха и леко наподобяват семена на кратуна, от тук и името. Сортът е късен, но ако не се забави сеитбата може да се отглежда навсякъде в страната. Също така изглежда, че не е много устойчив на полягане при дъжд със силен вятър, затова е добре да се сее по на завет. Зърната са предимно бели, но на някои от кочаните има и малък процент синкави.
 
Дабъл ред (50 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: захарна (su). Сравнително нов сорт създаден от Алън Капулер. Червени растения и зърна в млечна възраст (първоначално са бели, но стават червени още докато са достатъчно нежни). Не е напълно изчистен, защото макар и малък процент израстват и зелени растения,  както и кочани с бели/жълти зърна. Ако ще събирате семена трябва да премахвате тези растения още преди цъфтежа им, за да не замърсяват другите. Вкусът е много добър. Важно!... вижте забележката към първия сорт.
Забележка 2: Първоначално бях означил този сорт с грешно име: "Червено чудо". Червено чудо е друг червен (бъдещ) сорт, който обаче все още е в процес на селекция.
 
царевица Каскейд руби-голд Каскейд руби-голд (50 семки) 1.00 лв.
Тип: твърда. Ранен сорт. Развива се добре и при по-ниски температури (по принцип това е характерно за твърдите типове царевица). Растенията са средно високи 1,5-2 м. с по 2-3 кочана, с по 8-12 реда зърна на кочан. Кочаните са с едноцветни зърна, но цветовете на зърната на различните кочани могат да са различни - жълти, златисти, светло или тъмно червени. Вкусът на различно оцветените зърна се различава. Растенията могат да са с повече от едно стъбло. Сортът е селекциониран от стари индиански сортове, като най-важното качество, което се е търсело е бил вкусът. Отлична царевица за качамак. Вкусът е много добър.
 
царевица Кенди маунтин Кенди маунтин (50 семки) 1.00 лв.
Тип: захарна със смесени гени (su и se). Средно ранен сорт жълта сладка царевица със смесени гени от стандартна сладка (se) и повишено сладка (se). Растенията са средно високи 1,5-2 м., средно с по 2 кочана. Някои от растенията са със значителен виолетов отенък по листата и стъблата. Вкусът е умерено сладък - по-сладък от стандартната захарна царевица и по-малко от супер сладките, с достатъчно царевичен вкус (комбинация дължаща се на присъствието на двата типа гени).
Важно!: Също като другите сортове захарна заревица и този трябва да се отглежда изолирано от не захарните сортове. При опрашване с прашец от не захарна царевица зърната няма да са от захарен тип.
 
Кончо (50 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: мека/брашнеста. Този тип царевица у нас на практика не се отглежда на значими площи. С малки изключения положението в другите страни не е по-различно. Основните причини за това са, че липсват високо добивни сортове и, че след като кочаните започнат да зреят зърната бързо могат да мухлясат, ако времето е влажно. Ендоспермът (вътрешната част) на зърната от този тип царевица е изцяло брашнест, за разлика от другите типове, при които твърдият (стъкловиден) ендосперм преобладава. Това прави меката царевица най-подходяща за получаването на фино царевично брашно. Също така зърната на сортовете от този тип при нагряване леко се пукат. Приготвянето е лесно - в сух тиган, на не много висока температура се бърка постоянно, докато повечето се напукат. Ако не сте любител на неподправения/автентичен вкус може и да ползвате малко мазнина. Качеството на пукането зависи от сорта и от влажността на зърната, но дори и да не се пукнат зърната са си меки (не така стоят нещата при пукливата царевица, която спада към твърдите типове). Вкусът зависи от сорта - при едни е добър, при други не толкова. При добрите сортове неподправените опукани зърна имат далеч по-добър и силен царевичен вкус от не овкусените пуканки.
Кончо е стар индиански сорт от Мексико. Използван е за царевично брашно, приготвяне на тортиля и др. Става за пукане, но Супай ред е по-добър за тази цел. Отглежда се като обикновената царевица, но е важно да се прибере и изсуши веднага след узряването, за да не мухлясат зърната.
 
[##] Кочити Пуебло (50 семки) 1.00 лв.
Тип: пуклива. Не много високи растения - 1,8-2 м. Средно по 2-3 (до 4-5) кочана на растение. Кочаните са от 7-8 до 15 см. Зърната са разноцветни - жълти, сини, червени, кафяви, бежови, оранжеви... Пуканките са значително по-малки от тези на съвременните сортове, консистенцията им е по-твърда и хрупкава, а вкусът е може би малко по-добър.
 
царевица Мама супер сладка Мама супер сладка (50 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: супер сладка (Sh2). Един от много малкото нехибридни сортове супер сладка царевица (ген Sh2). Сортът се води двуцветен - с жълти и бели зърна, но преобладаващо е с жълти зърна, като някои кочани са изцяло жълти. Растенията са добре изравнени, почти не образуват братя (издънки), височината им е средна - 1,7 - 2 м. Типично за суперсладкия тип царевица зърната са крехки и запазват вкусовите си качества, когато са на растението значително по-дълго време от обикновената сладка царевица (ген su) и много по-дълго от не захарния тип царевици. Ако предпочитате сладка царевица, то вкусът е до отличен. Аз предпочитам по-малко сладост и повече царевичен вкус. Този сорт не е от най-сладките и има добър царевичен вкус, но въпреки това ми идва по-сладък от колкото предпочитам, затова му давам лична оценка - много добър.

Важно!: Сортовете от супер сладък тип (с ген Sh2) трябва да се отглеждат изолирано (пространствено и/или времево) от всички останали типове царевица, включително и другите типове захарна царевица. Защо? Защото ако един кочан от сорт с ген Sh2 бъде опрашен от който и да било друг тип не Sh2 царевица зърната на този кочан ще придобият качества на обикновена (да я наречем фуражна) царевица. Също така семената на супер сладките сортове изискват повече топлина и влага, за да покълнат, затова не бързайте със сеитбата.
 
царевица Оаксаканска зелена Оаксаканска зелена (50 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: конски зъб. Сорт произхождащ от областа Оаксака в Мексико (това е района с най-голямото в света разнообразие на царевични сортове). Растението достига средно 2 метра и образува един или два кочана, които са със среден размер от около 20 см. Узрелите зърна са тъмно зелени (има и по няколко жълто-зелени). В Мексико я използват за приготвянето на царевични питки (тортила) и хляб (царевичният хляб не бухва), в млечна зрелост може да се вари и пече, разбира се, става и за фураж. Подходяща схема на засаждане е стандартната - 70 см. х 25-30 см.
 
царевица Пенсилвания бътър флейвър Пенсилвания бътър флейвър (50 семки) 1.00 лв.
Тип: пуклива. Растенията са високи около 2 м. Зърната и пуканките са средно едри, бели. Вкусът е много добър.
 
Супай ред (50 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: мека/брашнеста. Сортът Супай ред е селектиран от Алън Капулер и Карол Депе на основата на стари сортове на индианското племе Хопи. Това племе обитава североизточна Аризона, където средногодишните валежи са 200-300 л./кв. м., за това техните сортове царевица са с отлична сухоустойчивост. Това важи и за Супай ред. Растенията са около 2 м., най-често образуват няколко стъбла, но само главното ражда (не е нужно да се премахват другите). Зърната са бели, шарени и червени. Като сорт от мек тип е отличен за царевично брашно, но е и от най-добрите за леко пукане (описано по-горе в коментара към Кончо). Вкусът е много добър до отличен (царевичен). Отглежда се като обикновената царевица, но е важно да се прибере и изсуши веднага след узряването, за да не мухлясат зърната.
 
[##] Уорнърс (30 семки) ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: конски зъб. Растенията са мощни и високи, при оптимални условия надхвърлят 3 м. Обвивката на кочаните достига внушителни размери - над 50-60 см., а самите кочани бяха доста дебели и по около 25 см. дълги. Предполагам, че щяха да бъдат значително по-големи, ако бях изпълнил препоръката този сорт да се засява при по-големи разстояния от обичайните (70 х 20-30 см.). Ако и годината не беше толкова гореща и суха.... Сортът е късен и узрява в края на септември, затова не е препоръчително да се закъснява със сеитбата, особено за Северна България - 20-25 април.
 
Харвест плъм (50 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: пуклива. Растенията високи до 2 м. На растение се образуват 2-3 кочана. Някои от растенията са червени, повечето са зелени. Кочаните са малки. Зърната са малки до средно едри, предимно розови и виолетови, по-малко червени и други цветове. Пуканките са бели, малки, но с много добър вкус.
 
Хикъри кинг композит (50 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: конски зъб. Сортовете от групата на Хикъри кинг са най-едрозърнестите, които могат да се отглеждат при умерен климат. Има и сотове с доста по-едри зърна, но те трудно виреят по нашите географски ширини. Хикъри кинг композит се характерира с разноцветните си зърна. Едрите царевични зърна у нас са търсени най-вече от риболовците.
 
царевица Хопи пинк Хопи пинк (50 семки) 1.00 лв.
Тип: мека/брашнеста. Още един индиански сорт, който е особено добър освен за царевично брашно и за леко пукане. Растенията са 1,5-2 м. високи. Нещо типично са сортовете царевица на племето Хопи е, че имат доста по-добра сухоустойчивост от модерните сортове.
 
царевица Хопи Чинмарк Хопи чинмарк (50 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: мека/брашнеста. И още един индиански сорт, който е особено добър както за брашно така и за леко пукане. Растенията са 1,5-2 м. високи. Също сухоустойчив сорт.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
  • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
  • Поръчка - как да поръчате семена ТУК