ПОЗНАТИТЕ-НЕПОЗНАТИ НИ ДОМАТИ

 

Нещо писано преди повече от 10 години. Има неща, които трябва да се променят и още повече, които могат да се добавят, но едва ли ще го направя.

По света съществуват над 5 000 сорта домати (може би дори над 10 000), които обхващат много голямо разнообразие по отношение на - цвят, форма, големина, предназначение, вкус и т. н. на плодовете (виж снимката - ТУК). Въпреки това разнообразие, на обикновения човек от България и другите страни са познати само червените, по-малко розовите, и още по-малко жълтите домати. Причина за това неведение е, че огромната част от сортовете са известни и се отглеждат само от любители и специалисти и само една малка част от тях се използват в комерсиалното производство. Сортовете с червени плодове са си класика не само у нас, а и по света. И има защо! Най-вкусните домати са именно с такива цветове (включително и розовите). Това се дължи на факта, че в тях, сравнено с другите цветове домати се съдържат относително най-малко захари, което им придава характерния сладко-кисел вкус. Което всъщност е истинският доматен вкус. Не случайно на Запад на този вкус се вика "старомоден доматен вкус" и "истински доматен вкус". Защо, старомоден? Защото там от години пазарът се владее от съвременните хибридни сортове, раждащи прекрасно изглеждащи, кръгли, твърди, евтини домати, които обаче често са безвкусни! Твърдението, че в България има много вкусни домати не е сред самозаблудите, които целят да повдигнат самочувствието ни, а е истина. За съжаление и у нас все повече навлизат "онези" съвременни сортове! Във всичко това няма нищо лошо, дори е нормално. Все пак масовият потребител все по-често предпочита евтиното пред вкусното. А съвременните сортове са създадени именно с тази цел - да осигуряват евтина продукция за масовия пазар (същото важи и за останалите традиционни култури). Това обаче не означава, че старите сортове не притежават ценни качества и трябва да бъдат забравени. Напротив! Те предлагат несравнимо по-богато разнообразие на форми, цветове, консистенции, вкусове. През последните години в т. нар. "развити страни" се наблюдава тенденция на преоткриване на старите сортове. В наши дни те присъстват в каталога на всяка от големите семенарски компании.

Кои са причини за преоткриването на старите сортове в западните страни?

Основните причини са две:

 1. Вкусът - всички в България сме чували, че на Запад доматите (а и не само те) са безвкусни. В зависимост от гледната точка това е и истина, и не е истина!
 • Истина е - защото масовият потребител на Запад пазарува от супер(хипер)маркетите, а там доматите наистина са безвкусни. Причините са ясни - предлаганите там домати трябва да са възможно най-евтини и трайни, а на тези изисквания отговарят само съвременните сортове, които се селекционират с тази цел - да са гладки, кръгли, изравнени, без зелен пръстен, твърди (за да издържат на транспорт), трайни, високо добивни, устойчиви на болести и неблагоприятни климатични уславия, пригодни за механизирана обработка (за да са евтини). Трудно е да се съчетаят всички тези качества в един сорт, а още по трудно ще е, ако се добави и изискване за високи вкусови качества. Именно затова съвременните хибридни сортове рядко са с много добър вкус. Като добавим и факта, че се берат още преди да са узрели, се разбира защо са толкова безвкусни (У нас е прието доматите за пазара да се берат, когато започнат да порозовяват на върха. За супермаркетите, тези домати са прекалено узрели! Те искат напълно зелени домати, които те (супермаркетите) ще решат кога да узреят. Примерно обгазявайки ги с етилен, предизвиквайки по този начин "узряването" им.).

  В резултат на това, предлаганите в супермаркетите домати напълно са се обезвкусили. Но някои хора започват да преценяват, че за тях вкусът е по важен от цената. Тези хора търсят стария вкус на доматите, който може да бъде открит в старите сортове.

  Не оставайте с впечатление, че ако един сорт е хибриден, то той значи и ще е безвкусен. Тези две неща не са взаимно изключващи се. Просто, при селекционирането на тези сортове, за да се улесни селекционният процес, вкусът се оставя на най-заден план.

 • Не е истина - защото това твърдение се отнася основно за доматите, които се предлагат по магазините (в западните страни се пазарува основно от магазините и много по-малко от пазарите). По фермерските им пазари разнообразието на предлаганите сортове домати е по-голямо от това, което може да се намери по пазарите у нас. Сред цялото това разнообразие естествено е да има и домати, които не отстъпват по вкус на нашите. Трябва да се отчете и факта, че вкусовете на хората живеещи там и нашите вкусове много или малко се различават. Някои домати, които те определят като вкусни, за много от нас няма да са вкусни.
 1. Нуждата от нещо ново - когато има хора, които са готови да платят по-висока цена, за да опитат нещо ново, ще се намерят и други хора, които да им го предложат. Именно този стремеж да се опитва нещо ново, нещо непознато, нещо нестандартно (домати с различни вкусове и цветове), е една от причините за преоткриването на старите сортове.

Не правете прибързани заключения, че едва ли не на Запад вече се търсят само стари сортове. Не! Съвременните сортове се продават и ще се продават в значително по-големи количества. Но има промяна!

Кои са основните типове домати, разделени по цвят?

Бели: Повечето сортове влизащи в тази категория са по-скоро бледо-жълти, а не чисто бели (също като при т. нар. бели череши, които в действителност са бледо-жълти). Но съществуват и сортове с наистина бели домати. Като цяло вкусът им е с характеристики присъщи и на жълтите домати (виж по-надолу).

Жълти: Несравнимо по-малко популярни от червените и розовите, но поне са известни на повечето хора. Като цяло, за сортовете с жълт цвят, е характерно най-високото съдържание на захари (при същото съдържание на киселини). Това не означава, че са много вкусни (сладко, не означава - вкусно). Дори напротив! Голяма част от жълтите домати са сладки, но с блудкав вкус, поради това, че не им достига киселинност.

Зелени: Този тип домати остават със зелен цвят дори и след като узреят. Те се отличават по вкус от другите типове. Имат особен аромат, който на Запад го определят, като "спайси". На някои българи им харесва, на други не.

Червени и розови: В България има едно задоволително разнообразие от червени и розови сортове и затова няма да се спираме на тях.

Черни (тъмни): Въпреки, че напълно черни домати няма, е прието тези, които очевидно са по-тъмни от обикновените червени, да се наричат черни. Броят на сортовете, които влизат в тази категория, е несравнимо по-малък от този на червените и дори на жълтите. Като цяло вкусът им се различава от този на червените... по-силен е.

Шарени (двуцветни): Доматите от този тип са сред най-красивите. Може да се каже, че има 2 основни типа шарени сортове - такива, на които е шарена само кожичката; и такива, при които е шарена и кожичката, и вътрешността на плода. Вкусът при тези домати не може да бъде поставен в някаква рамка, защото едни са с вкусови характеристики присъщи на червените домати, други на жълтите и т. н.

Черешки (чери) или грозде (грейп)?

Тук ще засегнем и една малко по-конкретна тема свързана с доматите.

През последните няколко години у нас все по-често се пише и говори за доматите тип черешки (чери). Представата, която обикновените хора си изграждат за тях е - много модерни, много вкусни и разположени по много на китки. Нещо повече. Хората си изграждат мнение, че това не са обикновени домати, а някакви нови домати, които са различни от тези, които познаваме! Каква е истината?

 1. Истина е, че на Запад и особено в САЩ до преди няколко години те са били най-продаваните домати в супермаркетите (как стоят нещата в наши дни ще разберете по-надолу).
 2. Вкусовите им качества както и при другите типове зависят от сорта, но като цяло не се различават от този на останалите. Добър пример в подкрепа на това твърдение е и фактът, че на дегустациите доматите от тип черешки (и въобще дребните домати) много рядко заемат челни места. Разбира се има и изключения.
 3. Факт е, че често се образуват по много на китка. При някои сортове надхвърлят 60-70 броя. Но за това има логично обяснение. Причината е, че те са дребни и растението може да ги изхрани. Представете си сорт, който ражда по 50 домата от по 250 гр. на китка!!! Сортовете от тип черешки, които образуват по повече от 15-тина доматчета на китка не са подходящи за бране на китки! Техните домати се берат един по един, когато узреят, а поради големия им брой, това е много трудоемък процес. За бране на китки са подходящи само сортовете, които образуват до 15-тина домата на китка. Причината за това е, че доматчетата на китката започват да зреят от основата към върха й, а когато на нея има много домати, докато започнат да зреят тези на върха й, тези които са в основата й започват да се развалят.
 4. Този тип домати са познати от векове и не са нещо ново. Това са просто дребни домати и нищо повече!

Да се върнем към въпроса за популярността на доматите тип черешки. Както беше отбелязано те наистина са много популярни и до преди 4 - 5 години са били най-продаваните в американските супермаркети. Как стоят нещата в наши дни?

От 4 - 5 години най-продаваните домати са от тип грозде (грейп). По какво те се различават от черешките. Плодовете им са продълговати (средно 2-3 х 1-2 см.) - много приличат на дренки, по-малко сочни са, и са по-твърди. Вкусовите им качества са като на обикновени домати.

Причини за популярността на доматите тип грозде в САЩ:

 • Вкусът им е обикновен. Но за обикновения американски потребител, който цял живот е ял безвкусни домати, тези са повече от вкусни.
 • Удачно избрано маркетингово име - "грейп томейто", а не просто "домати", каквито всъщност са те.
 • Малкият им размер ги прави подходящи за бърза закуска, т. е. могат да се ядат цели, без да се налага да се режат.
 • Твърди са, не съдържат много сок и при отхапване не пръскат (за разлика от "черешките").

Дребноплодните домати (като цяло) не се ценят особено в България. Това донакъде е оправдано, защото те не са най-добрия избор за дворната градина. Брането им е по-трудоемко, добивът е по-нисък, не са най-подходящите за салата и т. н. От друга страна, те не трябва да се пренебрегват напълно, защото за тях има някакъв пазар, а това не е за пренебрегване!

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
 • Семена - семена от редки и непознати домати ТУК
 • Обща снимка - снимка на 27 сорта ТУК
 • Семепроизводство - как сами да си произведете качествени семена ТУК
 • Въпрос - ако имате въпрос(и) ТУК
 • Поръчка - как да поръчате семена ТУК